Επιστροφή

Όροι παροχής υπηρεσιών και πολιτική απορρήτου

Η χρήση του δικτυακού τόπου https://e-me.edu.gr/ συμπεριλαμβανομένης της περιήγησης ιστού (web crawling), των υπηρεσιών λανθάνουσας μνήμης (caching) αυτού καθώς και οποιωνδήποτε άλλων υπηρεσιών παρέχονται από το δικτυακό τόπο, προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αποδοχή των εδώ περιγραφόμενων όρων χρήσης και συνιστά έμπρακτη αποδοχή τους.

Χρήστες

Ο δικτυακός τόπος https://e-me.edu.gr/ φιλοξενεί την κύρια, επίσημη εκδοχή της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me, η οποία απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλοι οι χρήστες της είναι πιστοποιημένοι.

Κάθε χρήστης διαθέτει έναν και μοναδικό λογαριασμό ΠΣΔ του οποίου τα στοιχεία σύνδεσης (όνομα χρήστη και κωδικός) δεν επιτρέπεται να διαμοιράζονται σε τρίτους.

Νόμιμη χρήση

Η χρήση του δικτυακού τόπου πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για νόμιμους σκοπούς, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος και με τρόπο που να μην περιορίζει ή παρεμποδίζει τη χρήση τους από τρίτους. Ο χρήστης του παρόντος δικτυακού τόπου πρέπει να μην προβαίνει σε πράξεις ή παραλείψεις που μπορούν να προκαλέσουν τη δυσλειτουργία του παρόντος δικτυακού τόπου και να επηρεάσουν αρνητικά ή να θέσουν σε κίνδυνο την παροχή των υπηρεσιών προς τους χρήστες.

Οι χρήστες οφείλουν να απέχουν από την ανάρτηση υλικού (κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες, video, αναρτήσεις και σχόλια στον τοίχο της Κυψέλης, αντικείμενα e-me content, άρθρα ιστολογίου κτλ.) το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομο, απειλητικό, βλαβερό, συκοφαντικό, υβριστικό, δυσφημιστικό, προσβλητικό, πορνογραφικό, βλάσφημο, ενοχλητικό, χυδαίο, άσεμνο, καθώς και από την ανάρτηση οποιουδήποτε υλικού θα μπορούσε να αποτελέσει ή να ενθαρρύνει παράνομη ή αξιόποινη συμπεριφορά, ή να αποτελέσει παραβίαση του απορρήτου κάποιου άλλου, ή να εκφράσει φυλετικές, εθνικές ή άλλες διακρίσεις.

Καλούνται δε, εφόσον αντιληφθούν την ύπαρξη τέτοιου υλικού, να ειδοποιούν άμεσα τους διαχειριστές της Πλατφόρμας προκειμένου αυτοί να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν τη διαγραφή του σχετικού περιεχομένου και τη διακοπή λειτουργίας του λογαριασμού του χρήστη που το ανάρτησε.

Επίσης, σε περίπτωση που γίνει αναφορά από χρήστες ή υποπέσει στην αντίληψη των διαχειριστών οποιαδήποτε συμπεριφορά ή ενέργεια χρήστη που αντιτίθεται στους κανόνες ορθής χρήσης της Πλατφόρμας (π.χ. απειλητική/προσβλητική συμπεριφορά προς άλλους χρήστες ή προσπάθεια εξαπάτησής τους, κατάχρηση του προσφερόμενου αποθηκευτικού χώρου αρχείων κτλ.), ο λογαριασμός του χρήστη θα απενεργοποιείται και το υλικό που έχει αναρτήσει θα διαγράφεται χωρίς πρότερη ενημέρωση.

Κανόνες ορθής χρήσης μαθητικής Κυψέλης στην e-me

Ο/Η κάθε μαθητής/τρια οφείλει να αποδέχεται τους ακόλουθους όρους χρήσης κατά τη δημιουργία Κυψέλης:

 • Έχω ενημερώσει τον γονέα/ κηδεμόνα μου ή κάποιον/α εκπαιδευτικό του σχολείου για την Κυψέλη που δημιουργώ.
 • Ο τίτλος και η περιγραφή της Κυψέλης μου δεν περιέχουν λέξεις ανάρμοστες, ακατάλληλες ή υβριστικές.
 • Δεν θα στείλω προσκλήσεις συμμετοχής στην Κυψέλη μου σε άτομα που δεν γνωρίζω προσωπικά.
 • Εάν θελήσω να στείλω προσκλήσεις και σε μαθητές/τριες που δε γνωρίζω προσωπικά, θα σκεφτώ πρώτα αν θα τους ενοχλήσει η πρόσκληση. Αν έχω αμφιβολίες, θα παίρνω τη σύμφωνη γνώμη του γονέα/ κηδεμόνα μου ή ενός εκπαιδευτικού του σχολείου.
 • Εάν θελήσω να αποδεχτώ αιτήματα συμμετοχής στην Κυψέλη μου από μαθητές/τριες που δε γνωρίζω προσωπικά, θα ρωτάω πρώτα τα άλλα μέλη ώστε να μην υπάρχει αντίρρηση.
 • Θα σέβομαι τα άλλα μέλη! Δε θα διαμοιράζομαι στον τοίχο ή στα αρχεία της Κυψέλης φωτογραφίες ή βίντεο με ανάρμοστο ή προσβλητικό περιεχόμενο.
 • Έχω την ευθύνη της Κυψέλης που δημιουργώ! Κατά συνέπεια:
  • θα ελέγχω σε τακτική βάση τα αρχεία της Κυψέλης, τις αναρτήσεις και τα σχόλια του τοίχου για τυχόν προσβλητικό, ανάρμοστο περιεχόμενο.
  • εάν εντοπίσω αναρτήσεις ή σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο θα τα διαγράφω άμεσα ή θα ζητώ ευγενικά από το μέλος που έκανε την ανάρτηση ή το σχόλιο να το διαγράψει.
  • αν ένα μέλος συστηματικά προσβάλει τα άλλα μέλη θα τον/ την διαγράφω, θα σβήνω το υλικό που ανέβασε στα αρχεία της Κυψέλης και θα διαγράφω τα σχόλια από τον τοίχο της Κυψέλης.
 • Θα μεταφέρω αυτούς τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στα μέλη της Κυψέλης ώστε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.
 • Γνωρίζω ότι αν δεν τηρήσω έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω κανόνες ή αν προσβάλω με τη συμπεριφορά μου τα άλλα μέλη, θα μπορούν οι διαχειριστές της e-me, αφού με ενημερώσουν πρώτα, να κλείσουν την Κυψέλη μου, ώστε να μη μου επιτρέπεται η είσοδος. Επίσης, θα ενημερώνεται ο γονέας/ κηδεμόνας και το σχολείο μου.

Αποποίηση ευθύνης

Το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ως Φορέας υλοποίησης της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας «e-me» αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης σχετικά με την περιορισμένη χρονική διάρκεια, τη διαγραφή, την κακή απόδοση ή την αδυναμία ηλεκτρονικής αποθήκευσης οποιωνδήποτε δεδομένων (data) των χρηστών ή / και οποιουδήποτε περιεχομένου προσωπικών σελίδων/υπηρεσιών. Δεν εγγυάται επίσης ότι οι λειτουργίες των διακομιστών του (servers) θα είναι αδιάκοπες ή χωρίς κανενός είδους σφάλματα, απαλλαγμένες από ιούς, κακόβουλο λογισμικό ή άλλα παρόμοια στοιχεία, παρ’ όλο που καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλή λειτουργία του δικτύου και των εξυπηρετητών (servers) του.

Ο Φορέας παρέχει το περιεχόμενο (π.χ. πληροφορίες, ονόματα, φωτογραφίες, απεικονίσεις, δεδομένα κλπ) και τις υπηρεσίες που διατίθενται μέσω του δικτυακού τόπου του «ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΟΥΝ». Σε καμία περίπτωση ο Φορέας δε φέρει ευθύνη για τυχόν απαιτήσεις νομικής, αστικής ή ποινικής φύσης ούτε για οποιαδήποτε τυχόν ζημία (θετική, ειδική ή αποθετική) του χρήστη αυτού του δικτυακού τόπου.

O δικτυακός τόπος ενδέχεται να περιέχει παραπομπές (συνδέσμους) σε δικτυακούς τόπους τρίτων με αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση του χρήστη. Η παραπομπή σε συνδέσμους που ανήκουν σε δικτυακούς τόπους τρίτων δεν αποτελεί υιοθέτηση των απόψεων και πράξεων τους ή αποδοχή του περιεχόμενου που αυτοί εκφράζουν, δημοσιεύουν ή αναρτούν. Οι τρίτοι – φορείς των δικτυακών τόπων υπεύθυνοι κατά το νόμο – φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο των ιστοσελίδων τους ή για οποιαδήποτε ζημία μπορεί να προκύψει από τη χρήση τους, όταν ο χρήστης του δικτυακού τόπου αποκτά πρόσβαση σε αυτές. Ο χρήστης αποδέχεται ότι με την επίσκεψη σε δικτυακούς τόπους τρίτων, αποχωρεί από τον δικτυακό τόπο και υπόκειται στους όρους χρήσης αυτών.

Υποστήριξη

Το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ως Φορέας υλοποίησης της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας «e-me» προσφέρει υποστήριξη στους χρήστες της με τους εξής τρεις τρόπους:

 • μέσω e-mail στη διεύθυνση support@e-me.edu.gr,
 • μέσω ειδικής φόρμας που υπάρχει μετά την είσοδο στην πλατφόρμα (Σχόλια/Υποστήριξη) και
 • μέσω επικοινωνίας με την επίσημη σελίδα της πλατφόρμας στο Facebook (https://www.facebook.com/eme.edu.gr/).

Πολιτική Απορρήτου

Ο δικτυακός τόπος https://e-me.edu.gr, συλλέγει προσωπικές πληροφορίες όπως το ονοματεπώνυμο, το e-mail, τη σχολική μονάδα, την τάξη, το τμήμα και την ιδιότητα των χρηστών (μαθητής/τρια, εκπαιδευτικός) όπως παρέχονται αυτά από τα στοιχεία λογαριασμού του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).

Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για στατιστικούς λόγους και λόγους βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και δε δημοσιοποιούνται σε οποιονδήποτε τρίτο (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) για κανένα λόγο, με την εξαίρεση σχετικών διατάξεων του νόμου και προς τις αρμόδιες και μόνο αρχές.

Ο παρών δικτυακός τόπος μπορεί να συγκεντρώνει επίσης μη προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης των χρηστών χρησιμοποιώντας αντίστοιχες τεχνολογίες, όπως cookies ή / και την παρακολούθηση διευθύνσεων Πρωτοκόλλου Internet (IP). Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη / χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη / χρήστη όσον αφορά στη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων υπηρεσιών ή/και σελίδων της Πλατφόρμας, για στατιστικούς λόγους και προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές οι οποίες είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης τον τύπο του φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιεί ο επισκέπτης / χρήστης, το είδος του υπολογιστή, το λειτουργικό του σύστημα, τους παρόχους δικτυακών υπηρεσιών και λοιπές πληροφορίες τέτοιου είδους.

Πολιτική γνωστοποίησης και αφαίρεσης παράνομα αναρτημένου περιεχομένου

Εάν ένας δικαιούχος πνευματικών δικαιωμάτων εντοπίσει στον δικτυακό τόπο παράνομα δημοσιευμένο υλικό, το οποίο α) δεν καλύπτεται από κάποιον περιορισμό ή άλλη εξαίρεση σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας και για τη χρήση του οποίου β) δεν έχει δοθεί η σχετική άδεια, ο ως άνω δικαιούχος παρακαλείται να επικοινωνήσει γραπτώς με τον Φορέα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση support@e-me.edu.gr, αναφέροντας τα ακόλουθα:

 • 1. Τα στοιχεία επικοινωνίας του
 • 2. Τα πλήρη βιβλιογραφικά δεδομένα ή, εάν αυτά δεν υπάρχουν, τα δεδομένα αναφοράς του υλικού
 • 3. Το URL στο οποίο έχει εντοπιστεί το υλικό (π.χ. το URL της εγγραφής)
 • 4. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι είναι ο δικαιούχος και/ ή υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναγράφεται ότι με ατομική του ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986 δηλώνει ότι είναι ο δικαιούχος της πνευματικής ιδιοκτησίας ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του.

Με την παραλαβή της καταγγελίας εκκινείται η διαδικασία προειδοποίησης και απόσυρσης παράνομα δημοσιευμένου περιεχομένου, ως εξής:

 • i. Ο Φορέας επιβεβαιώνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι έλαβε την καταγγελία, και κάνει μια πρώτη εκτίμηση της εγκυρότητας και αξιοπιστίας της.
 • ii. Με την παραλαβή έγκυρης καταγγελίας, το υλικό αποσύρεται προσωρινά από τον δικτυακό τόπο του Φορέα μέχρι να βρεθεί συναινετική λύση.
 • iii. Ο καταγγέλλων και ο Φορέας ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό/ νομικό πρόσωπο κατέθεσε το υλικό απαιτείται να λύσουν κοινή συναινέσει και σε σύντομο χρονικό διάστημα το ζήτημα της καταγγελίας υιοθετώντας μια από τις κάτωθι λύσεις:
  • α. Το υλικό αναδημοσιεύεται στην ίδια μορφή που είχε πριν.
  • β. Το υλικό αναδημοσιεύεται έχοντας υποστεί αλλαγές.
  • γ. Το υλικό αποσύρεται μόνιμα από τον δικτυακό τόπο
 • iv. Για όσο καιρό ο Φορέας και ο καταγγέλλων δεν μπορέσουν να πετύχουν κοινώς αποδεκτή λύση του ζητήματος, το υλικό παραμένει μη - διαθέσιμο μέχρι την επίτευξη συμφωνίας επί του θέματος.

Δικαιοδοσία, ισχύς και τροποποιήσεις

Οι όροι και προϋποθέσεις χρήσης του παρόντος δικτυακού τόπου καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση ή αλλαγή τους διέπονται και συμπληρώνονται από το Ελληνικό και το κοινοτικό δίκαιο, και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες. Τα Ελληνικά Δικαστήρια ορίζονται ως τα δικαστήρια επίλυσης όποιων διαφορών προκύπτουν από το παρόν. Οποιαδήποτε διάταξη των ανωτέρω όρων διαπιστωθεί ότι είναι αντίθετη με το ως άνω νομικό πλαίσιο ή καταστεί εκτός ισχύος, παύει αυτοδικαίως να ισχύει και αφαιρείται από το παρόν, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Οι όροι και προϋποθέσεις χρήσης του παρόντος δικτυακού τόπου αποτελούν τη συνολική συμφωνία μεταξύ του Φορέα και του χρήστη/επισκέπτη των ιστοσελίδων και υπηρεσιών του και δεσμεύει μόνο αυτούς. Καμία τροποποίηση αυτών των όρων χρήσης δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν αποτελεί μέρος αυτής της συμφωνίας εάν δεν εκφράζεται εγγράφως και δεν ενσωματωθεί στους παρόντες όρους χρήσης. Εκτός εάν άλλως ορίζεται, με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Φορέα οι παραπάνω όροι χρήσης τίθενται άμεσα εν ισχύ στο σύνολό τους.

Ο Φορέας διατηρεί μονομερώς το δικαίωμα να τροποποιεί, προσθέτει, μεταβάλλει το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες του δικτυακού τόπου, καθώς και τους όρους χρήσης αυτού, οποτεδήποτε κρίνει τούτο αναγκαίο.

elen

29/04/21:
Ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική υποστήριξη χρηστών.

e-me.edu.gr

Καλώς ήρθατε στην
Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me
για μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς

508219

Μαθητές/τριες

126891

Εκπαιδευτικοί

173602

Κυψέλες

Τι είναι η e-me;

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me για μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς είναι ένα ασφαλές ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον, για τη μάθηση, τη συνεργασία, την επικοινωνία και τη δικτύωση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me αναπτύχθηκε για να αποτελέσει:

 • το προσωπικό περιβάλλον εργασίας κάθε μαθητή/τριας και εκπαιδευτικού
 • έναν ασφαλή χώρο συνεργασίας, επικοινωνίας, ανταλλαγής αρχείων και αξιοποίησης ψηφιακού περιεχομένου
 • έναν χώρο για κοινωνική δικτύωση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών
 • ένα πλαίσιο για υποδοχή εξωτερικών εργαλείων και εφαρμογών (apps)
 • έναν χώρο για δημοσιοποίηση και ανάδειξη της δουλειάς των μαθητών/τριών, των εκπαιδευτικών και των σχολείων

Εκδοχές της e-me

Πρόκειται για την κύρια, επίσημη εκδοχή της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me, η οποία απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς και -σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις- περιλαμβάνει την πιο πλήρη και πιο πρόσφατη λειτουργικότητα της e-me.
Η είσοδος των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών στην επίσημη εκδοχή της e-me γίνεται ΜΟΝΟ με λογαριασμούς Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλοι οι χρήστες της είναι πιστοποιημένοι.
Στην επίσημη εκδοχή της e-me περιλαμβάνεται επίσης υποστήριξη χρηστών και όλες οι αναφερόμενες παροχές.
Χρησιμοποιώντας την επίσημη εκδοχή της e-me βρίσκεστε σε έναν ασφαλή χώρο όπου μπορείτε να (συν-)εργαστείτε με τους υπόλοιπους πιστοποιημένους χρήστες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

https://e-me.edu.gr

Η "e-me για όλους" απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me χωρίς να διαθέτουν ή χωρίς να χρησιμοποιήσουν λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).
Είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επιμορφωτές, φοιτητές, προσωπικό φορέων, ή άλλους ενδιαφερόμενους. Η είσοδος γίνεται με απλή εγγραφή. Η "e-me για όλους" έχει την ίδια λειτουργικότητα με την επίσημη e-me, όμως επειδή οι χρήστες της δεν είναι πιστοποιημένοι (δε γίνεται ταυτοποίηση χρηστών) δεν παρέχει τα ίδια επίπεδα ασφάλειας, ενώ δεν προσφέρονται αντίστοιχες παροχές και υποστήριξη χρηστών.

https://4all.e-me.edu.gr

Λειτουργίες

 • Προφίλ

  Διαμόρφωση ατομικού προφίλ κάθε χρήστη

 • Επαφές

  Αναζήτηση, προσθήκη και διαχείριση επαφών

 • Κυψέλες

  Δημιουργία χώρων (συν-)εργασίας από μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Επικοινωνία μέσω αναρτήσεων στον τοίχο της Κυψέλης

 • Επικοινωνία

  Βιντεοκλήσεις, κλήσεις ήχου και αποστολή μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο μεταξύ επαφών

 • Ειδοποιήσεις

  Ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο από Κυψέλες, χρήστες και εφαρμογές

 • e-me store

  Αποθετήριο "μικροεφαρμογών" για ενεργοποίηση στην e-me

 • Αρχεία

  Προσωπικός χώρος αρχείων σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους

 • e-me blogs

  Δημιουργία προσωπικών ιστολογίων και ιστολογίων Κυψέλης

 • e-me content

  Δημιουργία διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων / διαδραστικών εκπαιδευτικών πόρων

 • e-me assignments

  Δημιουργία και ανάθεση εργασιών σε μέλη Κυψελών

 • e-portfolio

  Οργάνωση και προβολή της δουλειάς μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών

 • my photodentro

  Δημιουργία προσωπικού αποθετηρίου μαθησιακών αντικειμένων

 • Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία

  Μετάβαση στο Αποθετήριο Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία e-books

 • Φωτόδεντρο LOR

  Μετάβαση στο Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων "Φωτόδεντρο LOR"

 • ΕΛεΦυΣ

  Εικονογραφημένο Λεξικό Φυσικής για το Σχολείο

Στην e-me μπορείτε:

 • να επεξεργαστείτε το προφίλ σας,
 • να προσωποποιήσετε την εμφάνιση της πλατφόρμας και να επιλέξετε γλώσσα (ελληνικά ή αγγλικά),
 • να βρείτε άλλους χρήστες της e-me και να δημιουργήσετε Επαφές,
 • να ορίσετε την κατάσταση σύνδεσής σας (ενεργός - ανενεργός), να στείλετε μηνύματα σε πραγματικό χρόνο και να πραγματοποιήσετε βιντεοκλήσεις ή κλήσεις ήχου με τις Επαφές σας,
 • να συμμετέχετε σε Κυψέλες ή να δημιουργήσετε νέες,
 • να γράψετε στον τοίχο της Κυψέλης αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες του ενσωματωμένου επεξεργαστή κειμένου,
 • να ανεβάσετε τα αρχεία σας στον προσωπικό σας cloud χώρο αρχείων, να τα διατηρήσετε συγχρονισμένα στον προσωπικό σας υπολογιστή ή τη φορητή συσκευή και να τα διαμοιραστείτε με άλλες Επαφές,
 • να δημιουργήσετε το e-portfolio σας και να προβάλλετε τη δουλειά σας,
 • να δημιουργήσετε τα δικά σας διαδραστικά μαθησιακά αντικείμενα και γενικά διαδραστικούς εκπαιδευτικούς πόρους (μέσω της εφαρμογής e-me content) και να τα/τους μοιραστείτε με άλλα μέλη στον τοίχο της Κυψέλης,
 • να συμμετέχετε σε συνεργατικά ιστολόγια Κυψελών ή να δημιουργήσετε νέα, να δημιουργήσετε το προσωπικό σας ιστολόγιο και να δημοσιεύσετε αναρτήσεις που περιέχουν αντικείμενα e-me content,
 • να δημιουργήσετε και να αναθέσετε εργασίες σε μέλη Κυψελών, να υποβάλετε απαντήσεις και να λάβετε ή να δώσετε ανατροφοδότηση,
 • να λάβετε ειδοποιήσεις μέσα στην e-me, σε πραγματικό χρόνο, από Κυψέλες, χρήστες και εφαρμογές,
 • να συνδεθείτε απευθείας στις υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ/ΙΤΥΕ "Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία e-books" και "Φωτόδεντρο Μαθησιακά Αντικείμενα" καθώς και στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Ιστολόγια, Τηλεδιασκέψεις),
 • να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε τις διαθέσιμες μικρο-εφαρμογές (apps) που θα βρείτε στο e-me store κ.ά.

Συχνές Ερωτήσεις

Γενικές Ερωτήσεις

Επίσημη e-me & "e-me για όλους"

1. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της επίσημης εκδοχής της e-me και της "e-me για όλους";

Οι δύο εκδοχές παρέχουν την ίδια λειτουργικότητα στο χρήστη και διαφοροποιούνται μόνο ως προς τη δυνατότητα πρόσβασης. Στην επίσημη e-me δίνεται έμφαση στο ασφαλές περιβάλλον και κατά συνέπεια παρέχεται πρόσβαση μόνο σε πιστοποιημένους χρήστες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Στην "e-me για όλους" δίνεται έμφαση στην 'ανοικτότητα' κι έτσι δίνεται πρόσβαση (με απλή εγγραφή) σε οποιονδήποτε χρήστη, είτε αυτός ανήκει στην εκπαιδευτική κοινότητα, είτε όχι.

2. Έχω λογαριασμό στην "e-me για όλους" και μόλις απέκτησα λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Μπορώ να μεταφέρω τη δραστηριότητά μου από την "e-me για όλους" στην επίσημη e-me;

Η δραστηριότητά σας στην "e-me για όλους" δεν μεταφέρεται στην επίσημη e-me, καθώς δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των λογαριασμών στις διαφορετικές εκδοχές της e-me. Θα πρέπει να δημιουργήσετε εκ νέου επαφές, κυψέλες κ.ά.

Πρόσβαση & Λογαριασμοί Χρηστών

3. Ποιοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στην e-me;

Η e-me απευθύνεται σε όλους/όλες τους/τις μαθητές/τριες και όλους τους εκπαιδευτικούς (μόνιμους, αναπληρωτές) της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για την πρόσβαση στην επίσημη εκδοχή της e-me απαιτείται λογαριασμός στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Στην "e-me για όλους" πρόσβαση μπορούν να έχουν και χρήστες εκτός εκπαιδευτικής κοινότητας με απλή εγγραφή.

4. Πώς μπορώ να αποκτήσω λογαριασμό στην e-me;

Η σύνδεση στην επίσημη e-me γίνεται με τον προσωπικό σας λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) χωρίς να απαιτείται κάποια άλλη αίτηση.

Στην "e-me για όλους", μπορείτε να αποκτήσετε λογαριασμό με απλή εγγραφή.

5. Είμαι μαθητής/τρια, αλλά δεν έχω λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Πώς μπορώ να αποκτήσω;

Οδηγίες για την απόκτηση, ενεργοποίηση και χρήση μαθητικών λογαριασμών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δίνονται εδώ: https://register.sch.gr/students/

Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για την υπηρεσία Μαθητικών Λογαριασμών Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου μπορείτε να βρείτε εδώ: http://register.sch.gr/students/help/

6. Είμαι εκπαιδευτικός, αλλά δεν έχω λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Πώς μπορώ να αποκτήσω;

Κάθε εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό σχολείο, Μόνιμος ή Αναπληρωτής μπορεί να αποκτήσει λογαριασμό Εκπαιδευτικού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο κάνοντας μια απλή ηλεκτρονική αίτηση στη διεύθυνση https://register.sch.gr/teachers/register/

7. Έχω ξεχάσει τα στοιχεία του λογαριασμού μου, πως μπορώ να τα ανακτήσω;

Στην επίσημη e-me ( e-me.edu.gr):

Στην επίσημη εκδοχή της e-me η είσοδός σας γίνεται με τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Για να ανακτήσετε τον κωδικό σας (password) ή το όνομα χρήστη (username), ή για οποιαδήποτε άλλο θέμα που αφορά στα στοιχεία εισόδου, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στη διεύθυνση https://register.sch.gr/password/reset_password/. Αν είστε μαθητής/τρια, μπορείτε να απευθυνθείτε και στον/στην διευθυντή/τρια σας ή στον/στην υπεύθυνο/η πληροφορικής του σχολείου στο οποίο ανήκετε.

Στην "e-me για όλους" (4all.e-me.edu.gr):

Στην εκδοχή "e-me για όλους" η είσοδός σας γίνεται με τα στοιχεία του λογαριασμού που δημιουργήσατε μόνος/η σας στην e-me. Για να ανακτήσετε τον κωδικό σας (password), θα πρέπει να στείλετε μήνυμα στη διεύθυνση support@e-me.edu.gr προκειμένου να λάβετε αυτοματοποιημένο μήνυμα με νέο κωδικό. Το μήνυμά σας θα πρέπει να σταλεί από το e-mail που χρησιμοποιήσατε κατά την εγγραφή σας.

8. Θέλω να διαγράψω το λογαριασμό μου στην e-me. Τί πρέπει να κάνω;

Για να διαγράψετε το λογαριασμό σας στην e-me θα πρέπει να διατυπώσετε το αίτημά σας στέλνοντας μήνυμα στο support@e-me.edu.gr. Το email θα πρέπει να σταλεί είτε από τη διεύθυνση που σας παρέχει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (αν πρόκειται για λογαριασμό της επίσημης e-me), είτε από τη διεύθυνση που είχατε χρησιμοποιήσει κατά την εγγραφή σας στην πλατφόρμα (αν πρόκειται για λογαριασμό της «e-me για όλους»).

Βοήθεια & Εκπαίδευση στη χρήση της e-me

9. Πώς να ξεκινήσω; Υπάρχει κάποια βοήθεια/ κάποιος οδηγός χρήσης σχετικά με τη χρήση της e-me;

Στη διεύθυνση https://dschool.edu.gr/trainingmaterial/ μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένο επιμορφωτικό υλικό σχετικά με την χρήση της e-me. Το επιμορφωτικό υλικό περιλαμβάνει οδηγούς βήμα-βήμα, επεξηγηματικά βίντεο, οδηγούς χρήσης, χρήσιμους συνδέσμους κ.ά.

Ο Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης & Παιδαγωγικής Αξιοποίησης της e-me είναι επίσης διαθέσιμος στη διεύθυνση https://4all.e-me.edu.gr/s/eme/main/e-me_user_guide.html

Εντός της e-me αναζητήστε τα εικονίδια Εγχειρίδιο Χρήσης ή Εγχειρίδιο Χρήσης για να λάβετε βοήθεια σχετική με τη λειτουργικότητα την οποία χρησιμοποιείτε εκείνη τη στιγμή.

10. Μου έχουν δημιουργηθεί ερωτήματα σχετικά με μια λειτουργία ή μια μικροεφαρμογή της e-me. Πού μπορώ να βρω απαντήσεις;

Αρχικά μπορείτε να συμβουλευτείτε τον αναλυτικό οδηγό χρήσης-παιδαγωγικής αξιοποίησης της e-me, ο οποίος βρίσκεται στη διεύθυνση https://4all.e-me.edu.gr/s/eme/main/e-me_user_guide.html

Σε κάθε οθόνη της e-me μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης & Παιδαγωγικής ΑξιοποίησηςΑναλυτικός Οδηγός Χρήσης & Παιδαγωγικής Αξιοποίησης στις μικροεφαρμογές) για να μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα του οδηγού χρήσης.

Πολλές μικροεφαρμογές διαθέτουν σενάριο χρήσης το οποίο μπορείτε να συμβουλευτείτε ώστε να βρείτε ενδεικτικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσατε να τις χρησιμοποιήσετε.

Στην e-me λειτουργεί επίσης υπηρεσία υποστήριξης χρηστών (Help Desk). Μπορείτε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας στο support@e-me.edu.gr ή εάν χρειαστεί, να τηλεφωνείτε στο 210 3350748 (Δευτέρα - Παρασκευή, 09:00 - 17:00).

11. Βρήκα κάποιο πρόβλημα σχετικά με τη λειτουργία της e-me. Πού μπορώ να το αναφέρω;

Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία της e-me, μπορείτε να το αναφέρετε χρησιμοποιώντας τη φόρμα Σχολίων/ Υποστήριξης που βρίσκεται στο κάτω μέρος όλων των σελίδων εντός του περιβάλλοντος της e-me. Εναλλακτικά, μπορείτε να ενημερώσετε την τεχνική ομάδα υλοποίησης της Πλατφόρμας στέλνοντας e-mail στο: support@e-me.edu.gr.

12. Θα ήθελα να ζητήσω/ προτείνω την προσθήκη μιας νέας λειτουργικότητας ή ενός νέου χαρακτηριστικού στην e-me. Μπορώ να στείλω την πρότασή μου;

Κάθε πρόταση για προσθήκη νέων δυνατοτήτων ή και μικροεφαρμογών στην e-me είναι ευπρόσδεκτη. Στη διεύθυνση https://openspecs.e-me.edu.gr/ μπορείτε να βρείτε την ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή ιδεών και προτάσεων με σκοπό την επέκταση και βελτίωση της e-me. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε την πρότασή σας μέσω e-mail στο support@e-me.edu.gr

Ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση της e-me

κυψέλες

1. Τι είναι και τι αντιπροσωπεύει μία κυψέλη;

Η κυψέλη είναι o βασικός χώρος (συν-)εργασίας μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών. Έχει μέλη, κανάλι επικοινωνίας των μελών ("τοίχο"), επιφάνεια εργασίας, εφαρμογές (apps) και έναν Υπεύθυνο (συντονιστή).

Μία κυψέλη δημιουργείται από/ αντιστοιχεί σε μια "ομάδα" που συνεργάζεται σε κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο ή με κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Παραδείγματα τέτοιων "ομάδων":

- Ένα τμήμα (π.χ. Β2 Γυμνασίου)

- Ένα τμήμα για ένα συγκεκριμένο Μάθημα (π.χ. Β2-Φυσική)

- Ένας όμιλος (π.χ. Όμιλος Φωτογραφίας)

- Μια ομάδα μαθητών/τριών του ίδιου ή διαφορετικών τμημάτων που συνεργάζονται για μια εργασία

- Μια ομάδα μαθητών/τριών σε μια γειτονιά που συνεργάζονται για μια τοπική δραστηριότητα (π.χ. Ανακύκλωση στη γειτονιά)

- Μία ολόκληρη τάξη (π.χ. Γ' τάξη Γυμνασίου, με πολλά τμήματα)

- Ένα project που υλοποιούν συνεργατικά δύο σχολεία

2. Πώς μπορώ να γίνω μέλος σε μια κυψέλη;

Μπορείτε να γίνετε μέλος μιας κυψέλης με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

- Να αναζητήσετε μια δημόσια κυψέλη και να στείλετε αίτημα συμμετοχής στον Υπεύθυνό της, εφόσον αυτό επιτρέπεται από τις ρυθμίσεις της κυψέλης. Μόλις ο Υπεύθυνος εγκρίνει το αίτημά σας γίνεστε μέλος της κυψέλης.

- Να αποδεχτείτε την πρόσκληση συμμετοχής που θα σας στείλει ο Υπεύθυνος της κυψέλης.

3. Πώς μπορώ να αποχωρήσω από μια κυψέλη;

Θα πρέπει να μεταβείτε στη λίστα των κυψελών σας, να επιλέξετε "Διαχείριση" και στη συνέχεια "Αποχώρηση" από την κυψέλη που επιθυμείτε.

4. Πώς μπορώ να προσκαλέσω μέλη στην κυψέλη που δημιούργησα;

Αφού εισέλθετε στην κυψέλη στην οποία είστε Υπεύθυνος, μπορείτε να επιλέξετε "Μέλη" και στη συνέχεια "Πρόσκληση Μελών" (καρτέλα) και να προσκαλέσετε:

- Τα μέλη που ανήκουν ήδη στις επαφές σας

- Οποιοδήποτε μέλος της e-me αναζητώντας το, εισάγοντας τουλάχιστον 3 χαρακτήρες. Η αναζήτηση γίνεται στα πεδία όνομα χρήστη (username), όνομα και επώνυμο.

- Τα μέλη της e-me που συμμετέχουν σε άλλες κυψέλες των οποίων είστε επίσης Υπεύθυνος. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε "Μέλη κυψελών" (καρτέλα) ώστε να εμφανιστεί η λίστα με τις κυψέλες στις οποίες είστε Υπεύθυνος. Επιλέγοντας κάποια από τις κυψέλες αυτές, θα εμφανιστεί η λίστα με τα μέλη της κυψέλης, τα οποία στη συνέχεια μπορείτε να προσκαλέσετε.

5. Είμαι μαθητής/τρια. Μπορώ να δημιουργήσω μία κυψέλη και να προσκαλέσω τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μου να γίνουν μέλη;

Ναι, και οι μαθητές/τριες μπορούν να δημιουργούν κυψέλες. Για να προχωρήσετε στη δημιουργία μιας κυψέλης θα πρέπει πρώτα να διαβάσετε και να αποδεχθείτε τους όρους ορθής χρήσης και λειτουργίας της e-me.

Μετά τη δημιουργία μιας κυψέλης είστε ο Υπεύθυνός της. Για να γίνουν οι συμμαθητές/συμμαθήτριές σας μέλη της κυψέλης θα πρέπει είτε να τους προσκαλέσετε και να αποδεχθούν την πρόσκληση, είτε να στείλουν αίτημα συμμετοχής και να το αποδεχτείτε εσείς.

6. Είμαι μαθητής/τρια. Μπορώ να προσκαλέσω στην κυψέλη που δημιούργησα φίλους μου από άλλο σχολείο να γίνουν μέλη;

Ναι, μπορείτε να προσκαλέσετε οποιονδήποτε χρήστη αρκεί να έχει λογαριασμό στην e-me.

7. Είμαι εκπαιδευτικός και θέλω να φτιάξω μία κυψέλη για ένα τμήμα στο οποίο διδάσκω. Υπάρχει έτοιμη λίστα με τους/τις μαθητές/τριες του τμήματος ώστε να στείλω πρόσκληση σε όλους/ες μαζί;

Όχι. Η δυνατότητα αυτή δεν υποστηρίζεται προς το παρόν.

Όμως, μπορείτε να διαμορφώσετε τις δικές σας επαναχρησιμοποιήσιμες λίστες μελών (π.χ. μαθητές/τριες ενός τμήματος) για να στέλνετε μαζικά προσκλήσεις συμμετοχής στις κυψέλες που δημιουργείτε.

Για παράδειγμα, την πρώτη φορά που θα δημιουργήσετε την κυψέλη ενός τμήματος χρειάζεται να στείλετε πρόσκληση σε κάθε μαθητή/τρια ξεχωριστά. Σε κάθε νέα κυψέλη όμως, μπορείτε να "εισάγετε" κάποια λίστα μελών που έχει χρησιμοποιηθεί ξανά, να τη διαμορφώσετε ανάλογα, με προσθήκες ή αφαιρέσεις και να στείλετε μαζικά πρόσκληση συμμετοχής στα μέλη της διαμορφωμένης λίστας.

8. Γίνεται η κυψέλη που θα δημιουργήσω να μην εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης;

Ναι, γίνεται. Αρκεί να δημιουργήσετε μια ιδιωτική κυψέλη.

9. Τι είναι οι βοηθοί της κυψέλης;

Οι βοηθοί της κυψέλης υποστηρίζουν τον Υπεύθυνο στο έργο διαχείρισης των αναρτήσεων του τοίχου. O Υπεύθυνος μπορεί να ορίσει ως βοηθούς όσα από τα μέλη της κυψέλης επιθυμεί.

10. Ένα μέλος της κυψέλης έκανε μια ανάρτηση στον τοίχο της που προσβάλει. Τι μπορώ να κάνω;

Υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς μιας ανάρτησης ή ενός σχολίου που έχει γίνει στον τοίχο της κυψέλης. Η αναφορά εμφανίζεται στον Υπεύθυνο και τους βοηθούς της κυψέλης, οι οποίοι αναλαμβάνουν να τη χειριστούν. Μια ανάρτηση ή ένα σχόλιο που θα λάβει 3 αναφορές, κρύβεται από τον τοίχο αυτόματα και είναι ορατή/ό μόνο στον Υπεύθυνο και τους βοηθούς του.

11. Μπορώ να μοιραστώ αρχεία με τα μέλη μιας κυψέλης;

Κάθε κυψέλη έχει έναν φάκελο με όνομα "{όνομα κυψέλης}_shared" στον οποίο έχει πρόσβαση κάθε μέλος της, με δικαίωμα επεξεργασίας και διαγραφής. Μπορείτε να μεταφορτώσετε σε αυτόν τον φάκελο το αρχείο που θέλετε να μοιραστείτε με τα υπόλοιπα μέλη της κυψέλης. Έχετε υπόψη σας ότι τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να επεξεργαστούν ή και να διαγράψουν το εν λόγω αρχείο. Συμβουλή: Σε περίπτωση που μοιράζεστε αρχεία που δεν θέλετε να χαθούν, καλό θα ήταν να κρατάτε αντίγραφα στον προσωπικό χώρο αρχείων που σας παρέχει η e-me.

Διαμόρφωση περιβάλλοντος e-me

12. Μπορώ να διαμορφώσω την εμφάνιση της πλατφόρμας ή/ και του προφίλ μου;

Στη σελίδα του προφίλ σας μπορείτε να ορίσετε εικόνα προφίλ, να εισάγετε το "μότο" σας και μια σύντομη περιγραφή για εσάς. Επίσης, πηγαίνοντας στις "Ρυθμίσεις" μπορείτε να επιλέξετε για την e-me θέμα εμφάνισης, εικόνα φόντου, γραμματοσειρά.

13. Μπορώ να αλλάξω τη σειρά εμφάνισης των εφαρμογών στην αρχική σελίδα της e-me;

Ναι μπορείτε. Επιλέγοντας "επεξεργασία" μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά εμφάνισης των εφαρμογών. Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε φάκελο εφαρμογών σέρνοντας μια εφαρμογή πάνω σε μια άλλη και εισάγοντας όνομα φακέλου. Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες εφαρμογές στον φάκελο ή και να αφαιρέσετε εφαρμογές από αυτόν. Όταν ένας φάκελος μείνει χωρίς περιεχόμενο διαγράφεται αυτόματα.

Προφίλ/ Επαφές

14. Πώς μπορώ να προσθέσω κάποιο μέλος της e-me στις επαφές μου;

Για να προσθέσετε κάποιο μέλος της e-me στις επαφές σας θα πρέπει να μεταβείτε στη σελίδα του δημόσιου προφίλ του (βλ. επόμενη ερώτηση) και να κάνετε "Αίτημα Σύνδεσης" (το μέλος θα πρέπει να το αποδεχτεί).

15. Πώς μπορώ να δω το δημόσιο προφίλ ενός μέλους της e-me;

Για να δείτε το δημόσιο προφίλ ενός μέλους της e-me θα πρέπει αρχικά να μεταβείτε στην ενότητα "Επαφές". Από εκεί μπορείτε είτε να δείτε το προφίλ μιας επαφής σας, είτε να πατήσετε το κουμπί της αναζήτησης και στο πεδίο που θα εμφανιστεί να εισάγετε τουλάχιστον 3 χαρακτήρες. Η αναζήτηση γίνεται στα πεδία όνομα χρήστη (username), όνομα και επώνυμο. Επίσης, μπορείτε να δείτε το δημόσιο προφίλ μελών της e-me τα οποία είναι μέλη σε κυψέλες που συμμετέχετε.

16. Μπορώ να επικοινωνήσω με άλλα μέλη της e-me;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω μηνυμάτων, κλήσης ήχου ή βίντεο με μέλη της e-me που ανήκουν στις επαφές σας. Για να στείλετε ένα μήνυμα θα πρέπει να μεταβείτε στο μενού μηνυμάτων στο πάνω τμήμα της αρχικής σελίδας και να επιλέξετε "Δημιουργία Νέου". Στη συνέχεια, θα πρέπει να εισάγετε το username μιας ή περισσότερων επαφών σας, να πληκτρολογήσετε το μήνυμά σας και να πατήσετε "Αποστολή".

Για να πραγματοποιήσετε κλήσεις ήχου ή βίντεο θα πρέπει να μεταβείτε στην εφαρμογή "Επαφές" ή στη σελίδα με όλα τα μηνύματά σας που θα βρείτε στο μενού μηνυμάτων στο πάνω τμήμα της αρχικής σας σελίδας. Στη συνέχεια πατήστε το αντίστοιχο εικονίδιο (Εικονίδιο Ήχου ή Εικονίδιο Βίντεο) που θα βρείτε δίπλα στο όνομα του μέλους με το οποίο επιθυμείτε να επικοινωνήσετε.

17. Μπορώ να αποκλείσω κάποια επαφή μου ώστε να μην μου στέλνει μηνύματα;

Ναι. Θα πρέπει να μεταβείτε στην ενότητα "Επαφές" και να επιλέξετε "Αποκλεισμός" για την επαφή που θέλετε να αποκλείσετε ώστε να σταματήσετε να λαμβάνετε μηνύματα ή κλήσεις από αυτήν. Οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να αναιρέσετε τον αποκλεισμό, μεταβαίνοντας στην καρτέλα "Αποκλεισμένα Μέλη" και επιλέγοντας "Αναίρεση Αποκλεισμού".

e-me blogs

18. Μπορώ να αλλάξω το όνομα και τη διεύθυνση του Ιστολογίου κυψέλης για την οποία είμαι Υπεύθυνος;

Κατά τη δημιουργία του ιστολογίου της κυψέλης, το ιστολόγιο λαμβάνει αυτόματα ως όνομα το όνομα της κυψέλης (όπως αυτό δίνεται εκείνη τη στιγμή) και ως URL, το αναγνωριστικό (slug) της κυψέλης με το πρόθεμα "hive-". Για παράδειγμα, το URL του Ιστολογίου μιας κυψέλης με αναγνωριστικό "test" θα είναι: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-test.

Οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις ασφάλειας της e-me επιτρέπουν μόνο την αλλαγή του ονόματος της κυψέλης και μέσω αυτής του ονόματος του ιστολογίου της. Δεν επιτρέπεται δηλαδή η αλλαγή του αναγνωριστικού (slug) της κυψέλης ούτε και του αναγνωριστικού (και κατ'επέκταση του URL) του ιστολογίου της.

19. Θέλω να χρησιμοποιήσω ένα πρόσθετο το οποίο δεν υπάρχει στα e-me blogs. Μπορώ να το προσθέσω μόνος μου;

Μέσα από τη σελίδα "Πρόσθετα" μπορείτε να ενεργοποιήσετε οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα πρόσθετα που προσφέρει η εφαρμογή. Αν επιθυμείτε να ενεργοποιήσετε κάποιο άλλο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στέλνοντας email στο support@e-me.edu.gr είτε χρησιμοποιώντας τη φόρμα Σχολίων / Υποστήριξης που υπάρχει στο κάτω μέρος της σελίδας της e-me όπου βρίσκεστε.

20. Μπορώ να μεταφέρω στα e-me blogs ιστολόγιο που έχω δημιουργήσει σε άλλον ιστότοπο WordPress;

Ναι, μπορείτε να εισάγετε αντίγραφο οποιουδήποτε ιστολογίου είτε στο προσωπικό σας ιστολόγιο είτε σε ιστολόγιο κυψέλης στην οποία είστε Υπεύθυνος. Προϋπόθεση για τη διαδικασία αυτή αποτελεί η ενεργοποίηση του πρόσθετου "Εισαγωγέας WordPress" από τη σελίδα "Πρόσθετα". Από τον Πίνακα Ελέγχου του ιστολογίου επιλέγετε "Εργαλεία" και στη συνέχεια "Εισαγωγή". Στην συνέχεια επιλέγετε "Εκτέλεση Εισαγωγέα". Επιλέγετε και ανοίγετε το αρχείο τύπου WXR που επιθυμείτε, και αναθέτετε τις εισαχθείσες δημοσιεύσεις σε κάποιον χρήστη του ιστολογίου.

Αποθήκευση Προσωπικών Αρχείων

21. Παρέχεται κάποιος χώρος στην e-me για την αποθήκευση των προσωπικών μου αρχείων;

Ναι, μέσω της εφαρμογής "Αρχεία" έχετε την δυνατότητα να διατηρείτε έναν προσωπικό χώρο αρχείων. Τα αρχεία σας αποθηκεύονται σε περιβάλλον cloud ώστε να μπορείτε να τα συγχρονίζετε με τις τοπικές σας συσκευές (υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο, tablet) αλλά και να τα μοιράζεστε με άλλα μέλη της e-me.

22. Πόσο διαθέσιμο χώρο έχουν οι εκπαιδευτικοί και πόσο οι μαθητές/τριες;

Ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται στα 2 GB ανά μέλος (τόσο για τους μαθητές/τριες, όσο και για τους εκπαιδευτικούς). Στον χώρο αυτό προσμετράται και ο όγκος των αρχείων των κυψελών που έχει δημιουργήσει κάθε μέλος της e-me.

23. Πώς μπορούν τα προσωπικά μου αρχεία να συγχρονίζονται με τις τοπικές μο������ συσκευές (υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο, tablet);

Χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές συγχρονισμού που θα βρείτε στο κάτω αριστερό τμήμα της εφαρμογής "Αρχεία" («ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΑΡΧΕΙΩΝ»). Η επιλογή θα σας δώσει τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε την κατάλληλη για τη συσκευή σας εφαρμογή συγχρονισμού αρχείων.

Γενικές Ερωτήσεις Χρηστών

Δημιουργία και διαχείριση ψηφιακών τάξεων / κυψελών

1. Πώς φτιάχνω την ψηφιακή μου τάξη στην επίσημη e-me;

Για να δημιουργήσετε την ψηφιακή σας τάξη στην επίσημη e-me (e-me.edu.gr) ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Προετοιμασία (γίνεται μία φορά)

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ:

Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν ή να αποκτήσουν μαθητικό λογαριασμό μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), που είναι η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση μαθητικών λογαριασμών. Για την απόκτηση του λογαριασμού ΠΣΔ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μεταβαίνοντας στη σελίδα https://register.sch.gr/students/ και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται εκεί.

Οι μαθητές/τριες θα πρέπει στη συνέχεια να μεταβούν στην επίσημη e-me στη διεύθυνση e-me.edu.gr και να συνδεθούν, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία (username / password) του μαθητικού λογαριασμού ΠΣΔ. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, για να δημιουργηθεί αυτόματα ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα e-me, ώστε να μπορέσετε να τους εντοπίσετε στη συνέχεια.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ/ΤΡΙΑΣ:

Ο/Η Διευθυντής/τρια του σχολείου σας θα σας στείλει τη λίστα με τα usernames των μαθητών/τριών της τάξης σας, ώστε στη συνέχεια, αφού τους βρείτε στην e-me, να τους στείλετε πρόσκληση συμμετοχής στην ψηφιακή τάξη που θα δημιουργήσετε στην e-me.

Σημείωση: Σύμφωνα με το με Αρ. Πρωτ. 39676/Δ2/20-03-2020 έγγραφο με τίτλο «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» (Βήμα 7), ο/η Διευθυντής/τρια του σχολείου καλείται να βρει μέσω του ΠΣΔ και να αποστείλει τη λίστα με τα ονόματα χρήστη (usernames) των μαθητών/τριών κάθε τάξης στους εκπαιδευτικούς της τάξης αυτής.

Για να δημιουργήσετε την "ψηφιακή σας τάξη" στην e-me:

Στην e-me η κάθε "ψηφιακή τάξη" θα αποτελεί μια "κυψέλη". Εάν διδάσκετε περισσότερες από μία τάξεις, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίστοιχα περισσότερες κυψέλες.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για τη δημιουργία της κυψέλης και την "καταχώριση" των μαθητών/τριών σας ως μέλη της κυψέλης.

ΒΗΜΑ 1: Δημιουργήστε μια νέα ιδιωτική κυψέλη, επιλέγοντας Νέα και στη συνέχεια Ιδιωτική κυψέλη

.

ΒΗΜΑ 2: Μεταβείτε στην κυψέλη σας και μέσα από την εφαρμογή Μέλη της κυψέλης επιλέξτε "Πρόσκληση Μελών" και στη συνέχεια "Αναζήτηση"

.

ΒΗΜΑ 3: Συμπληρώστε (με αντιγραφή/επικόλληση) το όνομα χρήστη (username) του/της μαθητή/τριας από τη λίστα που λάβατε από τον Διευθυντή/τρια του σχολείου για να τον/την εντοπίσετε. Αφού εμφανιστεί στα αποτελέσματα της αναζήτησης, επιλέξτε τον/την και στείλτε πρόσκληση συμμετοχής.

Όταν ο/η μαθητής/τρια συνδεθεί στην e-me, θα βρει πρόσκληση συμμετοχής για τη συγκεκριμένη κυψέλη και, αφού την αποδεχθεί, θα γίνει μέλος της.

Επαναλάβετε το ΒΗΜΑ 3 για όλους τους/τις μαθητές/τριες της τάξης σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως αναφέρθηκε, για να εμφανίζονται στην αναζήτηση μαθητές/τριες σας, ώστε να μπορέσετε να τους/τις στείλετε προσκλήσεις για συμμετοχή στην ψηφιακή σας τάξη, θα πρέπει να έχουν συνδεθεί στην e-me τουλάχιστον μία φορά.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ (δεν συστήνεται σε αυτή την φάση):

Μετά το ΒΗΜΑ 1 στείλτε στους μαθητές/τριες της τάξης σας τη διαδικτυακή διεύθυνση της κυψέλης (πχ. https://e-me.edu.gr/groups/taxiAMelissia), ώστε να ζητήσουν οι ίδιοι/ες οι μαθητές/τριες τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή τάξη - Kυψέλη υποβάλλοντας αίτημα συμμετοχής και στη συνέχεια, αποδεχτείτε τα αιτήματα συμμετοχής που θα λάβετε.

Σημείωση: Για να είναι εφικτή η εναλλακτική αυτή, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή "Να επιτρέπονται αιτήσεις συμμετοχής" στις ρυθμίσεις της κυψέλης.

2. Τι είναι το "αναγνωριστικό" στη φόρμα δημιουργίας της κυψέλης;

Το αναγνωριστικό είναι το όνομα της κυψέλης στο διαδίκτυο.

Το όνομα αυτό θα αποτελέσει το τελευταίο τμήμα της διαδικτυακής διεύθυνσης της κυψέλης, δηλαδή του url της κυψέλης (μετά το τελευταίο /).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι μια λέξη με λατινικούς χαρακτήρες (από 5 έως 65) και να αποτελείται μόνο από γράμματα ή/και αριθμούς, ενώ επιτρέπεται και η παύλα (-). Για παράδειγμα Biology-Β2-Melissia-2020.

Επίσης, επειδή η κάθε κυψέλη θα πρέπει να έχει διαφορετική διεύθυνση στο διαδίκτυο, το αναγνωριστικό θα πρέπει να είναι μοναδικό, δηλαδή να μην υπάρχει άλλη κυψέλη στην e-me με το ίδιο αναγνωριστικό.

Για παράδειγμα, αν δώσετε ως αναγνωριστικό "biology-Β2-Melissia-2020", ο σύνδεσμος για την κυψέλη θα είναι https://e-me.edu.gr/groups/Biology-Β2-Melissia-2020.

Το αναγνωριστικό δεν θα μπορεί να αλλάξει μετά τη δημιουργία της κυψέλης, γιατί την προσδιορίζει μοναδικά στον κόσμο της e-me.

3. Μπορούμε να είμαστε περισσότεροι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο λογαριασμό;

Όχι, δεν συστήνεται να είστε περισσότεροι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο λογαριασμό.

Ο/Η κάθε εκπαιδευτικός εισέρχεται στην επίσημη e-me ως "πιστοποιημένος/η" (ταυτοποιημένος/η) χρήστης και η ταυτοποίηση αυτή γίνεται μέσα από τη διαδικασία παροχής λογαριασμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).

Στην e-me ο/η κάθε εκπαιδευτικός, όπως και ο/η κάθε μαθητής/τρια, θα πρέπει να έχει τον προσωπικό τους λογαριασμό, εφόσον αυτός αποτελεί την ψηφιακή τους ταυτότητα στον ψηφιακό εκπαιδευτικό / σχολικό κόσμο. Όμως, η e-me είναι κατ’ εξοχήν συνεργατικό περιβάλλον και παρέχει πολλές δυνατότητες για συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Δείτε στην ερώτηση 1.4 πώς μπορείτε περισσότεροι εκπαιδευτικοί, αν θέλετε, να έχετε από κοινού μία ψηφιακή τάξη (κυψέλη).

4. Μπορούν δύο ή τρεις εκπαιδευτικοί να έχουν από κοινού μία ψηφιακή τάξη;

Ναι. Στην e-me μπορείτε περισσότεροι εκπαιδευτικοί να συμμετέχετε στην ίδια κυψέλη (ψηφιακή τάξη). Πώς; Η ψηφιακή τάξη δημιουργείται από έναν/μία εκπαιδευτικό που είναι ο/η υπεύθυνος/η της ψηφιακής τάξης (κυψέλης) και καλεί τους/τις άλλους/ες εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ως μέλη.

Κατ΄ αναλογία με τον πραγματικό κόσμο, αυτή η μορφή ταιριάζει σε περιπτώσεις συνεργασίας όπου ο/η βασικός εκπαιδευτικός της τάξης καλεί άλλους/ες συναδέλφους να κάνουν μάθημα στην ίδια τάξη.

Μπορείτε επίσης να διαχειρίζεστε από κοινού την ίδια κυψέλη (ψηφιακή τάξη) με έναν/μία ή δύο συναδέλφους σας. Πώς; Ο/Η εκπαιδευτικός που δημιούργησε την κυψέλη (υπεύθυνος/η της κυψέλης), ορίζει έναν/μια ή δύο εκπαιδευτικούς ως "βοηθούς", δίνοντάς τους έτσι δικαιώματα συν-διαχείρισης της ίδιας κυψέλης.

5. Υπάρχει όριο στις κυψέλες που μπορεί να δημιουργήσει κάποιος/α στην e-me;

Όχι, δεν υπάρχει όριο. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/τριες μπορούν να δημιουργήσουν όσες κυψέλες επιθυμούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Υπάρχει όμως περιορισμός στον συνολικό χώρο αρχείων που παρέχεται σε κάθε χρήστη στην e-me, ο οποίος έχει οριστεί σε 2GB. Σε αυτόν υπολογίζονται αθροιστικά τα αρχεία που έχει στον προσωπικό χώρο αρχείων του/της και τα αρχεία που "ανεβάζει" μέσα στις κυψέλες του/της.

Χρήση επίσημης "e-me" και "e-me για όλους"

1. Οι μαθητές/τριες Δημοτικού Σχολείου μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επίσημη e-me;

Ναι. Για να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές/τριες την επίσημη εκδοχή της e-me (e-me.edu.gr ) θα πρέπει να διαθέτουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ).

Οι μαθητές/τριες Δημοτικού μπορούν πλέον να προχωρήσουν στη δημιουργία του μαθητικού τους λογαριασμού από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Δείτε σχετική Εγκύκλιο ΥΠΑΙΘ με Αρ. Πρωτ. 39731/Δ2/20-03-2020 και τίτλο "Παροχή προσωπικών λογαριασμών στους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο".

Μεταβείτε στη διεύθυνση https://register.sch.gr/students και ακολουθήστε τις σχετικές οδηγίες.

Για διευκρινίσεις ή υποστήριξη σχετικά με τη δημιουργία του λογαριασμού ΠΣΔ μπορείτε να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, είτε μέσω της ιστοσελίδας http://helpdesk.sch.gr/, είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@sch.gr, είτε στο τηλέφωνο 801.11.801.81.

2. Είμαι εκπαιδευτικός αποσπασμένος/η σε σχολείο του εξωτερικού. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την e-me για τη δημιουργία ψηφιακής τάξης με τους μαθητές μου;

Η επίσημη e-me (e-me.edu.gr ) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους/ες όσους/ες έχουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Εάν έχετε λογαριασμό ΠΣΔ ή εάν έχετε δικαίωμα να λάβετε εσείς και οι μαθητές σας λογαριασμό ΠΣΔ (τώρα ή στο μέλλον), μπορείτε και να αξιοποιήσετε την επίσημη e-me (e-me.edu.gr ).

Για θέματα απόκτησης λογαριασμού ΠΣΔ μπορείτε να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, είτε μέσω της ιστοσελίδας http://helpdesk.sch.gr/, είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@sch.gr, είτε στο τηλέφωνο 801.11.801.81.

Εάν δεν έχετε δικαίωμα εσείς ή οι μαθητές/τριές σας να λάβετε λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εκδοχή "e-me για όλους" (4all.e-me.edu.gr ).

Σημειώνουμε ότι, εάν υπάρχει η επιλογή, η χρήση της επίσημης e-me προτείνεται σε σχέση με την "e-me για όλους", επειδή μεταξύ άλλων, είναι ένα περιβάλλον περισσότερο ασφαλές για τους μαθητές/τριες, μιας και όλα τα μέλη της επίσημης e-me είναι πιστοποιημένοι (ταυτοποιημένοι) χρήστες.

Επίσης, όπως αναφέρεται και στην αρχική σελίδα της "e-me για όλους", "λόγω της αξιοποίησης της επίσημης έκδοσης της e-me (e-me.edu.gr) για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξη χρηστών (εκπαιδευτικών & μαθητών) της επίσημης e-me. Ως εκ τούτου, στην έκδοση "e-me για όλους", (4all.e-me.edu.gr) θα προσφέρεται περιορισμένη υποστήριξη χρηστών".

Σύνδεση ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟΥ με e-me

1. Πώς θα "φέρω" μαθησιακά αντικείμενα από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ στην e-me;

Έχετε τέσσερις εναλλακτικές:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ 1 (απλή): Επικόλληση στον ΤΟΙΧΟ της κυψέλης των διευθύνσεων (links) μαθησιακών αντικειμένων από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ

ΒΗΜΑ 1: Βρείτε στο ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ το μαθησιακό αντικείμενο που σας ενδιαφέρει.

Πώς: Μεταβείτε στην κεντρική πύλη ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/ από οποιονδήποτε φυλλομετρητή (browser). Κάντε αναζήτηση με λέξη κλειδί ή πλοηγηθείτε στις συλλογές, ή χρησιμοποιήστε τα φίλτρα για να εντοπίσετε τα μαθησιακά αντικείμενα για το μάθημα, τη βαθμίδα εκπαίδευσης και την ηλικία μαθητών/τριών που θέλετε. Επιλέξτε ένα από τα αντικείμενα κάνοντας κλικ στο εικονίδιό του και μεταβείτε στην καρτέλα με την περιγραφή του.

ΒΗΜΑ 2: Αντιγράψτε (copy) τη διεύθυνση (link) του μαθησιακού αντικειμένου από τον φυλλομετρητή σας.

Μπορείτε να αντιγράψετε είτε τη διεύθυνση της καρτέλας που έχει την περιγραφή του μαθησιακού αντικειμένου (που ονομάζεται και "σελίδα αναφοράς") είτε απ’ ευθείας τη διεύθυνση του φυσικού πόρου (θα τις βρείτε και τις δύο στα στοιχεία της καρτέλας).

ΒΗΜΑ 3: Επικολλήστε (paste) τη διεύθυνση του μαθησιακού αντικειμένου στον Τοίχο της κυψέλης σας.

Πώς: Μεταβείτε στην e-me στη διεύθυνση https://e-me.edu.gr από οποιονδήποτε φυλλομετρητή (browser). Στη συνέχεια, μεταβείτε στην κυψέλη που έχετε δημιουργήσει, επιλέγοντας κυψέλες. Ανοίξτε τον τοίχο της κυψέλης επιλέγοντας ΤΟΙΧΟΣ. Επικολλήστε (paste) τη διεύθυνση του μαθησιακού αντικειμένου στον ΤΟΙΧΟ. Eπιλέξτε το Tick symbol. Ο σύνδεσμος προς το αντικείμενο θα είναι ορατός σε όλα τα μέλη της κυψέλης.

Alternative1 pic
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ 2: Επικόλληση των διευθύνσεων (links) μαθησιακών αντικειμένων από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ σε "εργασίες" μέσα από την εφαρμογή "e-me assignments"

ΒΗΜΑ 1: Βρείτε το μαθησιακό αντικείμενο που σας ενδιαφέρει (όπως στην ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ 1-ΒΗΜΑ1).

ΒΗΜΑ 2: Αντιγράψτε (copy) τη διεύθυνση (link) του μαθησιακού αντικειμένου από τον φυλλομετρητή σας (όπως στην ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ 1-ΒΗΜΑ2).

ΒΗΜΑ 3: Επικολλήστε (paste) τη διεύθυνση του μαθησιακού αντικειμένου σε μία εργασία μέσα από την εφαρμογή "e-me assignments".

Πώς: Μεταβείτε στην e-me στη διεύθυνση https://e-me.edu.gr από οποιονδήποτε φυλλομετρητή (browser). Ανοίξτε την εφαρμογή "e-me assignments". Επιλέξτε "Νέα εργασία" για να δημιουργήσετε μια νέα εργασία ή ανοίξτε μία υφιστάμενη εργασία από τη Βιβλιοθήκη εργασιών.

Επικολλήστε (paste) τη διεύθυνση του μαθησιακού αντικειμένου απ’ ευθείας στο πλαίσιο περιγραφής της εργασίας.

Εάν θέλετε, γράψτε πρώτα ένα κείμενο, το οποίο θα θέλατε να λειτουργεί ως υπερ-σύνδεσμος (hyperlink) στο μαθησιακό αντικείμενο, επιλέξτε το και επικολλήστε (paste) πάνω σε αυτό τη διεύθυνση του μαθησιακού αντικειμένου.

Αποθηκεύστε την εργασία. Στη συνέχεια μπορείτε να αναθέσετε την εργασία στους μαθητές/τριές σας.

Alternative2 pic
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ 3 (δεν συστήνεται): "Κατέβασμα" μαθησιακού αντικειμένου από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ και ανάρτησή του στα Αρχεία της κυψέλης

.

ΒΗΜΑ 1: Βρείτε το μαθησιακό αντικείμενο που σας ενδιαφέρει (όπως στην ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ 1-ΒΗΜΑ1).

ΒΗΜΑ 2: "Κατεβάστε" (download) τον φυσικό πόρο (αρχείο) τοπικά στον Η/Υ ή στη συσκευή σας, εφόσον επιτρέπεται.

Πώς: Από την καρτέλα του αντικειμένου στο ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ επιλέξτε το εικονίδιο Εικονίδιο Ήχου. Εκεί, εφόσον το αποθετήριο το επιτρέπει (όλα τα ψηφιακά αποθετήρια Φωτόδεντρο επιτρέπουν την τοπική μεταφόρτωση των αντικειμένων τους), επιλέξτε Εικονίδιο Ήχου για να κατεβάσετε τοπικά το αντικείμενο (αρχείο με το φυσικό πόρο).

ΒΗΜΑ 3: Αναρτήστε το αρχείο του μαθησιακού αντικειμένου στα κοινόχρηστα Αρχεία της κυψέλης

.

Πώς: Μεταβείτε στην e-me στη διεύθυνση https://e-me.edu.gr από οποιονδήποτε φυλλομετρητή (browser). Στη συνέχεια, μεταβείτε στην κυψέλη που έχετε δημιουργήσει, επιλέγοντας κυψέλες. Επιλέξτε Αρχεία και στη συνέχεια ανοίξτε τον κοινόχρηστο φάκελο με τα αρχεία της κυψέλης (έχει όνομα (HIVE_το αναγνωριστικό της κυψέλης σας_shared). Σύρετε το αρχείο του μαθησιακού αντικειμένου από τον υπολογιστή σας στον φάκελο αυτό.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η εναλλακτική δεν συστήνεται για τα μαθησιακά αντικείμενα του ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟΥ. Αφενός τα αντικείμενα είναι διαθέσιμα online και μπορείτε να διαμοιράσετε απλά τη διεύθυνσή τους, αφετέρου πολλά από αυτά έχουν συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις λειτουργίας και διαμοιράζοντας τα αρχεία τους δεν εξασφαλίζει ότι μπορούν να λειτουργήσουν τοπικά. Επίσης, δεν συστήνεται για μεγάλου όγκου αρχεία, όπως τα βίντεο, μιας και ο διαθέσιμος χώρος στην κυψέλη είναι περιορισμένος.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ 4 (πιο σύνθετη, αλλά συστήνεται): Μέσω του my photodentro

Η εφαρμογή "my photodentro" διασυνδέει την e-me με το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ.

Σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέγετε μαθησιακά αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ και με ένα κλικ να τα "στέλνετε" στο δικό σας χώρο στην e-me. Έτσι, σιγά σιγά, μπορείτε να δημιουργήσετε μέσα στην e-me το δικό σας "ψηφιακό αποθετήριο" μαθησιακών αντικειμένων.

Το my photodentro βρίσκεται στον κεντρικό χώρο εργασίας σας στην e-me και όχι μέσα στις κυψέλες. Προς το παρόν, δεν μπορείτε να το διαμοιράσετε ολόκληρο με κάποια κυψέλη σας. Μπορείτε όμως να συγκεντρώνετε εκεί όλα τα αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν, ώστε να τα επιλέγετε εύκολα για να τα χρησιμοποιήσετε σε εργασίες ή για να διαμοιραστείτε τους συνδέσμους προς αυτά μέσω του Τοίχου της κυψέλης σας.

Δείτε βήμα-βήμα στην Ερώτηση 3.2 πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το my Photodentro της e-me.

2. Πώς χρησιμοποιώ την εφαρμογή my Photodentro της e-me;

myPhotodentro Icon

Η εφαρμογή "my photodentro" διασυνδέει την e-me με το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ.

Σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέγετε μαθησιακά αντικείμενα που σας ενδιαφέρουν από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ και με ένα κλικ να τα "στέλνετε" στον δικό σας χώρο στην e-me. Ειδικότερα, να "στέλνετε" τον σύνδεσμο προς τα μαθησιακά αντικείμενα, μαζί με δική σας περιγραφή ή ετικέτες, και να τα συγκεντρώνετε όλα μέσα στην εφαρμογή my photodentrο της e-me. Έτσι, σιγά σιγά, μπορείτε να δημιουργήσετε μέσα στην e-me το δικό σας "ψηφιακό αποθετήριο" μαθησιακών αντικειμένων.

Πριν χρησιμοποιήσετε για πρώτη φορά την εφαρμογή my photodentro θα πρέπει να κάνετε την εξής προετοιμασία.

Προετοιμασία: Εισαγωγή σελιδοδείκτη στον φυλλομετρητή (γίνεται μία φορά)

Στόχος της προετοιμασίας είναι να "καρφιτσώσετε" έναν σελιδοδείκτη (κουμπί) για το my photodentro στον φυλλομετρητή που συνήθως χρησιμοποιείτε. Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

ΒΗΜΑ 1: Ανοίξτε τον φυλλομετρητή που συνήθως χρησιμοποιείτε (Browsers Icon ή άλλον).

ΒΗΜΑ 2: Κάντε ορατή (εμφανίστε) τη γραμμή σελιδοδεικτών του φυλλομετρητή σας (εάν δεν είναι ήδη).

Η γραμμή σελιδοδεικτών βρίσκεται ψηλά, κάτω από την μπάρα αναζήτησης (π.χ. στον Chrome κάτω είναι η γραμμή που ξεκινά με τα Apps, στον Mozilla Firefox η μπάρα που ξεκινά με Getting Started).

googleSearch1 Icon

googleSearch2 Icon

Εάν η γραμμή σελιδοδεικτών δεν φαίνεται, ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνονται παρακάτω για να την εμφανίσετε.

ΒΗΜΑ 3: Από τον φυλλομετρητή σας, μεταβείτε στη διεύθυνση https://e-me.edu.gr και συνδεθείτε στην e-me.

ΒΗΜΑ 4: Από τον κεντρικό χώρο της e-me επιλέξτε και ανοίξτε την εφαρμογή mymyPhotodentro Iconphotodentro

Στη συνέχεια, επιλέξτε το help Icon κουμπί i που θα βρείτε δεξιά μέσα στην εφαρμογή, για να ανοίξετε τις οδηγίες.

ΒΗΜΑ 5: Στη σελίδα των οδηγιών, βρείτε το κίτρινο "κουμπί" My Photodentro help Icon. Πιάστε το με το ποντίκι σας, μετακινήστε το στη γραμμή σελιδοδεικτών (που είχατε ανοίξει στο Βήμα 2) και αφήστε το εκεί. Για βοήθεια, θα δείτε ένα + στις θέσεις όπου μπορεί να τοποθετηθεί.

Μόλις το αφήσετε, θα εμφανιστεί το help Icon εκεί. Ο σελιδοδείκτης σας είναι έτοιμος για χρήση!

myPhotodentro2 IconmyPhotodentro3 Icon

Εισαγωγή αντικειμένων από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ στο my Photodentro

ΒΗΜΑ1: Βρείτε μέσα από την κεντρική πύλη ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ το μαθησιακό αντικείμενο που σας ενδιαφέρει.

Πώς: Μεταβείτε στην κεντρική πύλη ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ στη διεύθυνση http://photodentro.edu.gr/ από οποιονδήποτε φυλλομετρητή (browser). Κάντε αναζήτηση με λέξη κλειδί ή πλοηγηθείτε στις συλλογές, ή χρησιμοποιήστε τα φίλτρα για να εντοπίσετε τα μαθησιακά αντικείμενα για το μάθημα, τη βαθμίδα εκπαίδευσης και την ηλικία μαθητών/τριών που θέλετε.

- Φωτόδεντρο Μαθησιακών Αντικειμένων (http://photodentro.edu.gr/lor)

- Φωτόδεντρο Εκπαιδευτικών Βίντεο (http://photodentro.edu.gr/video)

- Φωτόδεντρο e-yliko χρηστών (http://photodentro.edu.gr/ugc)

ΒΗΜΑ 2: Επιλέξτε ένα αντικείμενο κάνοντας κλικ στο εικονίδιό του και μεταβείτε στην καρτέλα με την περιγραφή του.

ΒΗΜΑ 3: Πατήστε το κουμπί "Μy Photodentro" από τη γραμμή σελιδοδεικτών του φυλλομετρητή σας (που είχατε εισάγει κατά τη φάση προετοιμασίας), για να στείλετε το επιλεγμένο μαθησιακό αντικείμενο από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ στο δικό σας αποθετήριο my photodentrο στην e-me.

BHMA 4: Εάν δεν είστε ήδη συνδεδεμένοι στην e-me, θα σας ζητηθεί να συνδεθείτε.

Μόλις συνδεθείτε, ή εάν είστε ήδη συνδεδεμένοι, μεταφέρεστε αυτόματα στην καρτέλα περιγραφής του επιλεγμένου αντικειμένου μέσα στην εφαρμογή my photodentrο στην e-me.

Στην καρτέλα μπορείτε να δείτε τον τίτλο, την περιγραφή, καθώς και τις διευθύνσεις (links) προς το μαθησιακό αντικείμενο στο ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ (ή στο αποθετήριο Φωτόδεντρο από το οποίο προέρχεται)

myPhotodentro4 Icon

ΒΗΜΑ 5: Συμπληρώστε επιπλέον δικά σας σχόλια ή ετικέτες για το επιλεγμένο μαθησιακό αντικείμενο, έτσι ώστε να το εντοπίζετε πιο εύκολα μέσα στο δικό σας αποθετήριο, το my photodentrο.

ΒΗΜΑ 6: Επιλέξτε Αποθήκευση. Το αντικείμενο αποθηκεύτηκε στο my photodentrο.

Έτσι, σιγά σιγά, μπορείτε να δημιουργήσετε μέσα στην e-me το δικό σας "ψηφιακό αποθετήριο" μαθησιακών αντικειμένων, το δικό σας "my photodentrο".

myPhotodentro5 Icon


Εμφάνιση της γραμμής σελιδοδεικτών σε διάφορους Φυλλομετρητές

- Σε Φυλλομετρητή Chrome

Από το μενού δεξιά (τρεις κάθετες τελείες) επιλέξτε Σελιδοδείκτες (Bookmarks) και στη συνέχεια Εμφάνιση γραμμής σελιδοδεικτών (Show bookmarks bar).

chrome Icon

- Σε Φυλλομετρητή Mozilla Firefox

Στο κενό δίπλα από το πεδίο όπου γράφουμε ένα link κάνετε δεξί κλικ με το ποντίκι σας και επιλέξτε Γραμμή σελιδοδεικτών (Bookmarks Toolbar).

mozilla1 Icon

Εναλλακτικά, από το μενού δεξιά (τρεις κάθετες γραμμές) επιλέξτε Bookmarking Tools και στη συνέχεια View Bookmarks Toolbar.

mozilla2 Icon

Ανάρτηση & διαμοίραση αρχείων

1. Τι υλικό / αρχεία μπορώ να αναρτήσω ή να διαμοιράσω στον Τοίχο μιας κυψέλης;

Στον Τοίχο μιας κυψέλης μπορείτε:

- να αναρτήσετε αρχεία εικόνας ή άλλα αρχεία οποιουδήποτε τύπου (pdf, word, excel, power point, OpenOffice, zip, rar κ.ά.) μεγέθους έως 4ΜΒ.

Συγκεκριμένα, οι τύποι αρχείων που μπορείτε να αναρτήσετε περιλαμβάνουν: .png, .jpg, .jpeg, .gif, .pdf, .doc, .docx, .ppt, .pot, .pps, .ppa, .pptx, .zip, .rar, .7z, .xls, .xlt, .xla, .xlsx, .txt, .odt, .ods, .odp, .sb, .sb2, .sb3.

Σημειώνεται ότι η μεταφόρτωση των αρχείων γίνεται και μέσω "drag n drop". Απλά σύρετε το αρχείο μέσα στο πλαίσιο μιας ανάρτησης ή ενός σχολίου. Επίσης, τα αναρτημένα αρχεία .pdf ανοίγουν απευθείας σε νέο tab του φυλλομετρητή.

- να αναρτήσετε διαδραστικά μαθησιακά αντικείμενα που έχετε δημιουργήσει με την εφαρμογή "e-me content".

- να διαμοιράσετε συνδέσμους (links) σε αρχεία τα οποία έχετε αποθηκεύσει στην εφαρμογή Αρχεία, είτε σε προσωπικό σας φάκελο είτε σε κοινόχρηστο φάκελο κυψέλης.

- να αναρτήσετε συνδέσμους σε βίντεο (links π.χ. σε youtube)

2. Πώς μπορώ να διαμοιράσω αρχεία στους/στις μαθητές/τριές μου;

Έχετε τις εξής επιλογές:

ΕΠΙΛΟΓΗ 1: Ανάρτηση του αρχείου σε εργασίες μέσα από την εφαρμογή "e-me assignments".

Πώς: Ανοίξτε την εφαρμογή "e-me assignments" από την κεντρική σελίδα της e-me.

- Επιλέξτε "Νέα εργασία", για να δημιουργήσετε μια νέα εργασία ή ανοίξτε μία υφιστάμενη εργασία από τη Βιβλιοθήκη εργασιών.

-Επιλέξτε "Προσθήκη Πολυμέσων" addMultimedia Icon

- Στη συνέχεια, μεταφορτώστε το αρχείο που επιθυμείτε, επιλέγοντάς το από τον δίσκο της συσκευής σας ή σύροντάς το στον χώρο εκεί. Ο χρόνος της μεταφόρτωσης ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του αρχείου και την ταχύτητα του δικτύου.

addFiles Icon

Μέσα από την εφαρμογή "e-me assignments" μπορείτε να διαμοιράσετε έγγραφα (pdf, word, κ.ά.), λογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, εικόνες, αρχεία ήχου, βίντεο κ.λπ.

- Όταν μεταφορτωθεί το αρχείο θα το δείτε στη «Βιβλιοθήκη πολυμέσων». Συμπληρώστε αν θέλετε μία λεζάντα ή δώστε μια περιγραφή για ευκολότερο εντοπισμό.

addMultimedia2 Icon

Σημείωση: Τα αρχεία που έχετε αναρτήσει στη Βιβλιοθήκη πολυμέσων της εφαρμογής "e-me assignments" θα είναι διαθέσιμα για εισαγωγή σε όλες τις εργασίες που θα δημιουργήσετε.

- Τέλος, επιλέξτε "Εισαγωγή στην εργασία". Στο χώρο της εργασίας εμφανίζεται σύνδεσμος (link) στο αρχείο που αναρτήσατε.

- Αποθηκεύστε την εργασία. Στη συνέχεια μπορείτε να αναθέσετε την εργασία στους μαθητές/τριές σας.

ΕΠΙΛΟΓΗ 2: Ανάρτηση του αρχείου σε κοινόχρηστο φάκελο της κυψέλης μέσα από την εφαρμογή Αρχεία κυψέλης.

Χρησιμοποιήστε τα Αρχεία της κυψέλης και μεταφορτώστε το αρχείο σας στον κοινόχρηστο φάκελο που θα βρείτε με όνομα HIVE_anagnoristiko_kypselis_shared. Με αυτό τον τρόπο όλοι/ ες οι μαθητές/τριές σας θα μπορούν να δουν αυτό το αρχείο.

ΕΠΙΛΟΓΗ 3: Ανάρτηση του αρχείου σε οποιονδήποτε φάκελο μέσα από την εφαρμογή Αρχεία και διαμοίραση του συνδέσμου στον Τοίχο της κυψέλης.

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Αρχεία (είτε τα Αρχεία χρήστη από την κεντρική σελίδα της e-me είτε τα Αρχεία μιας κυψέλης) για να μεταφορτώσετε το αρχείο σας σε έναν φάκελο.

Στη συνέχεια, από τις επιλογές διαμοιρασμού sharingFile Icon, επιλέξτε "διαμοιρασμός συνδέσμου". Θα εμφανιστεί σύνδεσμος που οδηγεί στο συγκεκριμένο αρχείο και τον οποίο μπορείτε να τον διαμοιράσετε (με αντιγραφή/επικόλληση) στον Τοίχο της κυψέλης.

ΕΠΙΛΟΓΗ 4: Για συγκεκριμένου τύπου αρχεία, υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:

- Εάν πρόκειται για αρχείο εικόνας, μπορείτε να αναρτήσετε απ΄ ευθείας το αρχείο της εικόνας μέσα στον τοίχο της κυψέλης, επιλέγοντας το αντίστοιχο εικονίδιο imageFIleαπό τα εργαλεία του Τοίχου.

- Εάν πρόκειται για βίντεο (π.χ. video στο youtube), μπορείτε να εισαγάγετε τον σύνδεσμο προς το βίντεο αυτό, επιλέγοντας το αντίστοιχο εικονίδιο videoFile, ώστε να εμφανιστεί το βίντεο μέσα στον Τοίχο.

- Εάν πρόκειται για ένα διαδραστικό μαθησιακό αντικείμενο που έχετε δημιουργήσει με την εφαρμογή "e-me content", μπορείτε να το αναρτήσετε απ’ ευθείας μέσα στον τοίχο της κυψέλης, επιλέγοντας το αντίστοιχο εικονίδιο. emeContent Icon

3. Τι χώρο έχω διαθέσιμο στην e-me για να ανεβάσω υλικό;

Ο/Η κάθε εκπαιδευτικός ή μαθητής/τρια στην e-me έχει διαθέσιμο:

- 2GΒ χώρο για αρχεία, είτε στον προσωπικό του/της χώρο αρχείων είτε στα αρχεία μέσα στις κυψέλες του/της,

- επιπλέον 50ΜΒ για περιεχόμενο στην εφαρμογή e-portfolio,

- επιπλέον χώρο στην εφαρμογή e-me content για τις διαδραστικές ασκήσεις και το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο που δημιουργεί (δεν έχει τεθεί όριο προς το παρόν).

e-me Assignments

1. Μπορώ να ενσωματώσω ένα αντικείμενο "e-me content" σε περιγραφή εργασίας;

Ναι. Για να ενσωματώσετε ένα αντικείμενο που δημιουργήσατε με την εφαρμογή "e-me content" σε περιγραφή εργασίας στην εφαρμογή "e-me assignments" ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

emeAssignments1Icon

ΒΗΜΑ 1: Ανοίξτε το αντικείμενό σας μέσα στην εφαρμογή e-me content. Στη δεξιά πλευρά θα δείτε το διπλανό πλαίσιο με τίτλο "Ενσωμάτωση αντικειμένου".

ΒΗΜΑ 2: Επιλέξτε "Αντιγραφή" για να αντιγράψετε τον κώδικα που είναι μέσα στο πλαίσιο με τίτλο «Σε ιστοσελίδες και αναρτήσεις ιστολογίων (blogs) ή στο αποθετήριο «Φωτόδεντρο Υλικό Χρηστών».

ΒΗΜΑ 3: Μεταβείτε στην εφαρμογή "e-me assignments" και ανοίξτε την εργασία στην οποία θέλετε να ενσωματώσετε το αντικείμενο "e-me content".

emeAssignments2I conΒΗΜΑ 4: Από το μενού της περιγραφής της εργασίας επιλέξτε "Εισαγωγή" και στη συνέχεια "Πολυμέσα".

emeAssignments3 I conΒΗΜΑ 5: Επιλέξτε την καρτέλα "Ενσωματωμένος". Μέσα στο πλαίσιο που εμφανίζεται επικολλήσετε (με CTRL V) τον κώδικα ενσωμάτωσης του αντικειμένου που είχατε αντιγράψει πριν και επιλέξτε "Εντάξει". Το αντικείμενο ενσωματώθηκε στην περιγραφή της εργασίας σας.

2. Μπορώ να επιλέξω το μέγεθος εμφάνισης της εικόνας μέσα σε εργασία στην εφαρμογή e-me assignments;

Ναι. Για να αλλάξετε το μέγεθος εμφάνισή μιας εικόνας σε μία εργασία, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

ΒΗΜΑ 1: Επιλέξτε την εικόνα της οποίας θέλετε να αλλάξετε το μέγεθος εμφάνισής της. Στο κάτω μέρος της εικόνας εμφανίζεται ένα πλαίσιο με εργαλεία για την επεξεργασία της.

selectSize Icon

ΒΗΜΑ 2: Από τα εργαλεία επεξεργασίας επιλέξτε το "μολύβι". Στο πλαίσιο που εμφανίζεται (βλ. εικόνα κάτω) έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε -μεταξύ άλλων- και το μέγεθος εμφάνισης της εικόνας μέσα στη συγκεκριμένη εργασία.

selectSize2 Icon

ΒΗΜΑ 3: Στη ρύθμιση με την ετικέτα "Μέγεθος" επιλέξτε την επιθυμητή διάσταση. Για παράδειγμα, επιλέξτε:

- μικρογραφία, αν θέλετε η εικόνα να εμφανίζεται ως μικρογραφία 150x150

- "πλήρες μέγεθος" αν θέλετε η εικόνα να εμφανίζεται με την πραγματική της διάσταση, ή

- προσαρμοσμένο μέγεθος, αν θέλετε η εικόνα να εμφανίζεται σε κάποια άλλη συγκεκριμένη διάσταση. Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, ορίστε το επιθυμητό Πλάτος και Ύψος της εικόνας σε pixel.

ΒΗΜΑ 4: Επιλέξτε το κουμπί update Icon που βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία του πλαισίου.

Θέματα ασφάλειας στην e-me

1. Είναι ασφαλές να αναρτούν οι μαθητές/τριες φωτογραφίες τους στο προφίλ τους στην e-me;

Η e-me παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς και μέσα από τις εξής διαδικασίες:

- Όλα τα μέλη της επίσημης e-me είναι πιστοποιημένοι (ταυτοποιημένοι) χρήστες μέσω του ΠΣΔ.

- κυψέλες που αντιπροσωπεύουν ψηφιακές τάξεις και στις οποίες συμμετέχουν μαθητές/τριες, προτείνεται να δημιουργούνται από τους εκπαιδευτικούς ως "ιδιωτικές", διασφαλίζοντας έτσι ότι μόνο οι μαθητές/τριες που προσκαλούνται από τον/την εκπαιδευτικό θα συμμετέχουν στη συγκεκριμένη κυψέλη (κατ’ αναλογία με μία κανονική τάξη, με κλειστή πόρτα).

- Ο/Η εκπαιδευτικός και δημιουργός της κυψέλης είναι ο "Υπεύθυνος" της κυψέλης και έχει (μαζί με δύο βοηθούς) όλα τα δικαιώματα και τις εξουσίες για να ελέγχει το περιεχόμενο που αναρτούν τα μέλη της στον τοίχο ή στα κοινόχρηστα αρχεία, να διαγράφει σχόλια ή κοινόχρηστα αρχεία κυψέλης, να αφαιρεί ή να προσθέτει μέλη στην κυψέλη κ.ά. (αντίστοιχα με τον/την εκπαιδευτικό σε μία κανονική τάξη).

- Για να ενταχθεί κάποιο μέλος της e-me στις "επαφές" ενός μαθητή/τριας, θα πρέπει ο/η μαθητής/τρια να κάνει "αποδοχή".

Γενικά, μέσα από την e-me δίνεται η δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς να συζητήσουν με τους/τις μαθητές τους -πιθανόν ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας - πώς να διαχειρίζονται τον "ψηφιακό εαυτό τους", έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να προσεγγίσουν θέματα ορθής συμπεριφοράς στα κοινωνικά δίκτυα και να εξοικειωθούν στην πράξη μέσα σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

- Τα μόνα στοιχεία που μπορεί να δει κάποιο μέλος της e-me για κάποιο άλλο μέλος το οποίο δεν είναι στις επαφές του/της, είναι το ονοματεπώνυμο και η εικόνα προφίλ.

Παρόλο που, όπως αναφέρθηκε, όλα τα μέλη της e-me είναι πιστοποιημένοι (ταυτοποιημένοι) χρήστες, προτείνουμε οι μαθητές/τριες να μην αναρτούν τη φωτογραφία τους ως εικόνα προφίλ, αλλά, είτε να επιλέγουν ένα από τα διαθέσιμα έτοιμα εικονίδια (avatars), είτε να αναρτούν κάποια δική τους εικόνα που δεν απεικονίζει πρόσωπο.

- Τα άλλα στοιχεία του προφίλ ενός μέλους, δηλαδή το ηλεκτρονικό πορτφόλιο και οι κυψέλες που συμμετέχει ή ακολουθεί, δεν είναι από προεπιλογή ορατά σε άλλα μέλη της e-me. Αποτελεί επιλογή των μελών να αποφασίσουν αν θα τα κάνουν ορατά.

Γενικά θέματα

1. Είναι η e-me πλατφόρμα του ΠΣΔ;

Όχι. Η e-me δεν είναι πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Συγκεκριμένα:

Η e-me δεν έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΠΣΔ. Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ’ αρχής στο πλαίσιο του έργου "Ψηφιακό Σχολείο" (dschool.edu.gr) από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού (ΔΙΣ) του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. (πρόκειται για τη Διεύθυνση που έχει αναπτύξει και λειτουργεί τα Αποθετήρια Φωτόδεντρο, την κεντρική πύλη ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ, καθώς και τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (e-books)). Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της e-me ξεκίνησε το 2014 με χρηματοδότηση από το έργο "Ψηφιακό Σχολείο Ι" (ΕΣΠΑ 2007-2013) και η πρώτη της έκδοση 1.0 τέθηκε σε λειτουργία τον 12/2015. Επεκτάθηκε και εξελίχθηκε στο πλαίσιο του έργου "Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ" (ΕΣΠΑ 2014-2020) και η έκδοση 2.0 ανακοινώθηκε τον 9/2019. Η συντήρηση και λειτουργία της υλοποιείται από την ίδια Διεύθυνση (ΔΙΣ) και χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΙΘ.

Η e-me δεν είναι εγκατεστημένη σε υπολογιστική υποδομή του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Από την έναρξη λειτουργίας της έως και σήμερα η e-me είναι εξ’ ολοκλήρου σε υπολογιστική υποδομή του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, πρώην ΕΔΕΤ).

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) είναι η αρμόδια υπηρεσία για την υποστήριξη κεντρικά της πιστοποίησης (ταυτοποίησης) εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών (SSO) καθώς και για την παροχή προσωπικών λογαριασμών (λογαριασμών ΠΣΔ) σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες. Ο λογαριασμός ΠΣΔ χρησιμοποιείται σε διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ στις οποίες απαιτείται η διασφάλιση ότι εισέρχονται μόνο ταυτοποιημένοι χρήστες μαθητές/εκπαιδευτικοί.

Η επίσημη e-me του Ψηφιακού Σχολείου έχει συνδεθεί με την υπηρεσία πιστοποίησης (ταυτοποίησης) εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών (SSO) του ΠΣΔ, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι όσοι εισέρχονται στην e-me είναι ταυτοποιημένοι χρήστες (μαθητές/τριες ή εκπαιδευτικοί). Ως εκ τούτου, η είσοδος στην επίσημη e-me του Ψηφιακού Σχολείου γίνεται με λογαριασμούς ΠΣΔ (μέσω Single Sign On -SSO).

Σημειώνεται ότι η ελεύθερη εκδοχή της e-me "e-me για όλους (4all)" έχει επίσης αναπτυχθεί από τη ΔΙΣ του ΙΤΥΕ, αλλά δεν έχει συνδεθεί με την υπηρεσία πιστοποίησης (ταυτοποίησης) εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών (SSO) του ΠΣΔ. Έτσι, η είσοδος στην "e-me για όλους" γίνεται με απλή εγγραφή στην ίδια την πλατφόρμα.

2. Υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν νέες εφαρμογές στην e-me;

Ναι, η e-me είναι από το σχεδιασμό της ανοιχτή και επεκτάσιμη πλατφόρμα στην οποία μπορούν να προστεθούν εφαρμογές (apps) που αναπτύσσονται είτε από την ομάδα της e-me είτε από τρίτους (εκπαιδευτικούς, φορείς/εταιρίες, ακαδημαϊκή κοινότητα, κ.λπ.). Μέσα από την προσθήκη εφαρμογών (apps) θα επεκτείνεται συνεχώς η λειτουργικότητα της e-me.

Είναι στα σχέδια της ομάδας ανάπτυξης της πλατφόρμας στο ΙΤΥΕ να εντάξει πολύ περισσότερες εφαρμογές στην e-me, οι οποίες, είτε είναι ήδη διαθέσιμες και θα προσαρμοστούν κατάλληλα (π.χ. ανοιχτές html5 εφαρμογές), είτε θα αναπτυχθούν (π.χ. εφαρμογές που θα δημιουργηθούν από την εκπαιδευτική ή την ακαδημαϊκή κοινότητα ή από φορείς μέσα από διάφορες διαδικασίες).

Στη σελίδα https://openspecs.e-me.edu.gr/ υπάρχει Ανοιχτή Πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες για προτάσεις για νέα e-me apps.

Από χρονιά σε χρονιά

1. Διαγράφονται οι κυψέλες από χρονιά σε χρονιά; Σβήνεται το υλικό που έχω αναρτήσει;

Όχι. Οι κυψέλες στην e-me δεν διαγράφονται ούτε απενεργοποιούνται με την έναρξη ή λήξη κάθε σχολικού έτους.

Επίσης, όποιο περιεχόμενο έχετε δημιουργήσει και αποθηκεύσει στην e-me (αναρτήσεις σε τοίχο κυψέλης, αρχεία, αντικείμενα e-me content, εργασίες e-me assignments, άρθρα σε e-me blogs) παραμένει διαθέσιμο συνεχώς, μέχρι εσείς να αποφασίσετε να το διαγράψετε.

2. Την επόμενη σχολική χρονιά θα έχω τους ίδιους μαθητές με την φετινή χρονιά. Μπορώ να κρατήσω την κυψέλη που χρησιμοποιώ τώρα;

Σχετικά με τον προβληματισμό για την αξιοποίηση της ίδιας κυψέλης ή τη δημιουργία νέας για τη νέα σχολική χρονιά, είναι στη δική σας ευχέρεια αν θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ίδια κυψέλη ή αν θα δημιουργήσετε μία νέα κυψέλη, καθώς επίσης και αν θα διαγράψετε την παλιά κυψέλη ή θα την διατηρήσετε.

Εάν έχετε τους ίδιους μαθητές/τριες, θα μπορούσατε ίσως για διευκόλυνση να αξιοποιήσετε την ίδια κυψέλη, αλλάζοντας το όνομα της κυψέλης, ενδεχομένως την περιγραφή της, οργανώνοντας διαφορετικά τα αρχεία της κυψέλης (για παράδειγμα, σε φακέλους/ υποφακέλους ανά σχολική χρονιά) και προσθέτοντας και αφαιρώντας μέλη εφόσον χρειαστεί, δηλ. μαθητές/ τριες που άλλαξαν σχολική μονάδα ή τμήμα.

Η πρόταση της e-me βέβαια είναι κάθε νέα σχολική χρονιά να δημιουργείτε μία νέα κυψέλη για την "τάξη" σας, ακόμη και αν έχετε τους ίδιους μαθητές/τριες, διατηρώντας αν θέλετε ταυτόχρονα και την παλιά κυψέλη (καθαρίζοντας ίσως τα αρχεία και το υλικό που δεν χρειάζεστε πλέον). Τα μέλη της κυψέλης μπορείτε εύκολα να τα καλέσετε μαζικά από την παλιά κυψέλη.

Δημιουργώντας μία νέα κυψέλη ανά σχολικό έτος:

- ξεκινάτε με "καθαρό" (άδειο) τοίχο, χωρίς τις αναρτήσεις και συζητήσεις της προηγούμενης χρονιάς,

- έχετε μόνο τις νέες αναθέσεις εργασιών (assignments) που αφορούν στη συγκεκριμένη σχολική χρονιά και τους/τις συγκεκριμένους μαθητές/τριες,

- διευκολύνεται η οργάνωση των αρχείων της κυψέλης, μιας και αφορούν μόνο στη συγκεκριμένη τάξη/χρονιά,

- διασφαλίζεται ότι τυχόν νέοι/ες μαθητές/τριες της τάξης που δεν ήταν μέλη της κυψέλης την προηγούμενη χρονιά, δεν θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία και στις συζητήσεις των μαθητών/τριών της προηγούμενης χρονιάς.

Διατηρώντας ταυτόχρονα και την παλιά κυψέλη, δίνεται η δυνατότητα στους/τις μαθητές/τριες (ακόμη και σε όσους/ες άλλαξαν σχολείο/τάξη) να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν, στις συζητήσεις, στις εργασίες και στο υλικό. Το υλικό της παλιάς κυψέλης μπορεί να διαγραφεί αν δεν χρειάζεται πλέον ή να μεταφερθεί στη νέα κυψέλη.

Γενικότερα, καλό θα ήταν, από χρονιά σε χρονιά, να ξεκαθαρίζετε τον χώρο με τα αρχεία σας και να σβήνετε όσα δεν χρειάζεστε. Μπορείτε να διατηρήσετε και να προβάλλετε σημαντικά αρχεία και έργα της χρονιάς στο e-portfoliο σας.

Οδηγίες Χρήσης

Νέα & Ανακοινώσεις

 • Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την περίοδο του Πάσχα η τηλεφωνική υποστήριξη της e-me (Helpdesk) δε θα λειτουργεί από τις 29/04 έως και τις 05/05, καθώς και στις 07/05.
  Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση με Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία και Χαρά!

29/04/2021

Τη Δευτέρα 01/03/2021, έχουν προγραμματιστεί εργασίες συντήρησης της e-me, από 22:30 μ.μ. έως 23:30 μ.μ. Κατά το διάστημα αυτό, η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me δεν θα είναι διαθέσιμη. Ευχαριστούμε για την κατανόηση!

26/02/2021
Φορτώστε περισσότερα..

Αναβαθμίσεις της e-me

Έκδοση 2.5


Βελτιώσεις στον τοίχο της κυψέλης

- Προσθήκη νέων κουμπιών μορφοποίησης κειμένου στον κειμενογράφo (νέα γραμμή, εσοχή, επικεφαλίδες, μέγεθος γραμματοσειράς).

- Μεγέθυνση του παραθύρου προβολής αντικειμένων e-me content.

- Σημαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα φόρτωσης των αναρτήσεων και των σχολίων του τοίχου.

Βελτιώσεις στην εφαρμογή e-me files

- Προσθήκη εικονιδίου για τη μετάβαση από τον κοινόχρηστο φάκελο της εφαρμογής "Αρχεία κυψέλης" στην κεντρική σελίδα της κυψέλης.

- Ρύθμιση των δικαιωμάτων πρόσβασης στον κοινόχρηστο φάκελο κυψέλης, ούτως ώστε να επιτευχθεί διαβάθμιση (υπεύθυνος - βοηθός - μέλος).

- Βελτιώσεις στην εμφάνιση της εφαρμογής σε μικρές οθόνες.

Προσθήκη οδηγού χρήσης

Προσθήκη κανόνων ορθής χρήσης μαθητικών κυψελών.

Αναβάθμιση e-me blogs, e-me content, e-me assignments

Επικαιροποίηση των τεχνολογιών και των βιβλιοθηκών που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές.

Άλλες βελτιώσεις

- Αύξηση του αριθμού των χρηστών που μπορεί να προσκληθούν μαζικά σε κυψέλη.

- Βελτιώσεις στην ταχύτητα απόκρισης του συστήματος των συνομιλιών μεταξύ χρηστών.

- Βελτιώσεις στην απόδοση του μηχανισμού διαγραφής χρήστη.

- Επίλυση των ζητημάτων που είχαν αναφερθεί από χρήστες ή είχαν διαπιστωθεί μέσω τεχνικών ελέγχων.

15/06/2021

Έκδοση 2.4


Έτοιμες τάξεις

- Υλοποίηση έτοιμων τάξεων μέσω διασύνδεσης της e-me με την υπηρεσία myschool. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκουν πλέον στην e-me τα σχολεία, τις τάξεις και τα τμήματα όπου διδάσκουν, με έτοιμες τις λίστες με τους μαθητές/τριές τους για κάθε τάξη ή τμήμα, ώστε να μπορούν να στέλνουν εύκολα και μαζικά τις προσκλήσεις για συμμετοχή στις κυψέλες-τάξεις που δημιουργούν.

Βελτιώσεις στην εφαρμογή e-me assignments

- Δυνατότητα επιλογής ώρας κατά τον ορισμό διαστήματος υποβολής απάντησης στις αναθέσεις εργασιών.

- Δυνατότητα αντιγραφής εργασίας στη βιβλιοθήκη εργασιών της εφαρμογής εκπαιδευτικού.

- Προσθήκη νέων δυνατοτήτων στον κειμενογράφo: εισαγωγή πίνακα, επιλογή χρώματος και φόντου γραμματοσειράς, καταμέτρηση λέξεων, προσθήκη κουμπιών για εισαγωγή δείκτη/εκθέτη.

- Δυνατότητα επισύναψης αρχείων Scratch και Open Office σε νέες εργασίες/απαντήσεις/ανατροφοδοτήσεις.

- Αυτόματη επαναφορά κειμένου σε περίπτωση κλεισίματος της καρτέλας της εφαρμογής ή αποσύνδεσης του χρήστη για 120 λεπτά.

Βελτιώσεις στην αναζήτηση χρηστών και κυψελών

- Η ταχύτητα απόκρισης της αναζήτησης βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ πλέον η αναζήτηση επεκτείνεται σε χαρακτήρες με τόνο ή χωρίς, κεφαλαίους ή πεζούς, στο σίγμα μικρό (σ) και το σίγμα τελικό (ς).

- Προσθήκη της δυνατότητας ταξινόμησης των δημόσιων κυψελών σύμφωνα με τη "Σχετικότητα" ως προς τον όρο αναζήτησης.

Νέοι τύποι αντικειμένων στο e-me content

- Προσθήκη των τύπων αντικειμένων «Interactive Book» και «KewAr Code» στην εφαρμογή e-me content.

Αναβάθμιση e-me blogs

- Η εφαρμογή e-me blogs αναβαθμίστηκε με στόχο την αυξημένη σταθερότητα και την ταχύτερη απόκριση, ενώ αυξήθηκε το επιτρεπόμενο μέγεθος αρχείων που μπορούν να εισαχθούν σε ιστολόγια, από 2 MB σε 30ΜΒ.

Άλλες βελτιώσεις

- Αύξηση στον χρόνο που μπορεί να παραμείνει ανενεργός ένας συνδεδεμένος χρήστης από μία ώρα σε δύο, προκειμένου να διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα δεδομένα που δεν έχει αποθηκεύσει.

- Σημαντικές βελτιώσεις στις επιδόσεις και την ταχύτητα απόκρισης της e-me και των εφαρμογών της.

- Αναβαθμίσεις στην υπoλογιστική υποδομή της e-me για την υποστήριξη της λειτουργίας της σε μεγάλη κλίμακα.

- Επίλυση των ζητημάτων που είχαν αναφερθεί από χρήστες.

20/12/2020
Φορτώστε περισσότερα..

Επικοινωνία με τους υπευθύνους της e-me

Δρ. Ελίνα Μεγάλου
Διευθύντρια Δ/νσης Στρατηγικής και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού
Υπεύθυνη e-me
E-mail: megalou@cti.gr

Γιάννης Τσιλιβίγκος
Τεχνικός Υπεύθυνος e-me
E-mail: tsilivigos@cti.gr

Υποστήριξη χρηστών e-me

Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων "Διόφαντος" (ΙΤΥΕ)

Διεύθυνση Στρατηγικής και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού
Μητροπόλεως 26-28, ΤΚ 10563, Αθήνα

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο ζήτημα με την είσοδό σας στην e-me ή γενικά, με τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), παρακαλούμε απευθυνθείτε στην υποστήριξη χρηστών του ΠΣΔ στη διεύθυνση https://www.sch.gr/helpdesk/ και ειδικότερα στις τοπικές υπηρεσίες υποστήριξης χρηστών του ΠΣΔ, που αναφέρονται στη σελίδα αυτή.


Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα σχετικά με τη χρήση, αξιοποίηση ή ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας e-me, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Ομάδα Υποστήριξη Χρηστών (Help Desk) της e-me ως εξής:

 • Στέλνοντας μήνυμα στο support@e-me.edu.gr ή, εαν αυτό δεν είναι εφικτό,
 • Καλώντας στo 210 3350748 (Δευτ.-Παρ., 09:00 - 17:00)