Επιστροφή

Όροι παροχής υπηρεσιών και πολιτική απορρήτου

Η χρήση του δικτυακού τόπου https://e-me.edu.gr/ συμπεριλαμβανομένης της περιήγησης ιστού (web crawling), των υπηρεσιών λανθάνουσας μνήμης (caching) αυτού καθώς και οποιωνδήποτε άλλων υπηρεσιών παρέχονται από το δικτυακό τόπο, προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αποδοχή των εδώ περιγραφόμενων όρων χρήσης και συνιστά έμπρακτη αποδοχή τους.

Χρήστες

Ο δικτυακός τόπος https://e-me.edu.gr/ φιλοξενεί την κύρια, επίσημη εκδοχή της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me, η οποία απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλοι οι χρήστες της είναι πιστοποιημένοι.

Κάθε χρήστης διαθέτει έναν και μοναδικό λογαριασμό ΠΣΔ του οποίου τα στοιχεία σύνδεσης (όνομα χρήστη και κωδικός) δεν επιτρέπεται να διαμοιράζονται σε τρίτους.

Νόμιμη χρήση

Η χρήση του δικτυακού τόπου πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για νόμιμους σκοπούς, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος και με τρόπο που να μην περιορίζει ή παρεμποδίζει τη χρήση τους από τρίτους. Ο χρήστης του παρόντος δικτυακού τόπου πρέπει να μην προβαίνει σε πράξεις ή παραλείψεις που μπορούν να προκαλέσουν τη δυσλειτουργία του παρόντος δικτυακού τόπου και να επηρεάσουν αρνητικά ή να θέσουν σε κίνδυνο την παροχή των υπηρεσιών προς τους χρήστες.

Οι χρήστες οφείλουν να απέχουν από την ανάρτηση υλικού (κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες, video, αναρτήσεις και σχόλια στον τοίχο κυψελών, αντικείμενα e-me content, άρθρα ιστολογίου κτλ.) το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομο, απειλητικό, βλαβερό, συκοφαντικό, υβριστικό, δυσφημιστικό, προσβλητικό, πορνογραφικό, βλάσφημο, ενοχλητικό, χυδαίο, άσεμνο, καθώς και από την ανάρτηση οποιουδήποτε υλικού θα μπορούσε να αποτελέσει ή να ενθαρρύνει παράνομη ή αξιόποινη συμπεριφορά, ή να αποτελέσει παραβίαση του απορρήτου κάποιου άλλου, ή να εκφράσει φυλετικές, εθνικές ή άλλες διακρίσεις.

Καλούνται δε, εφόσον αντιληφθούν την ύπαρξη τέτοιου υλικού, να ειδοποιούν άμεσα τους διαχειριστές της Πλατφόρμας προκειμένου αυτοί να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν τη διαγραφή του σχετικού περιεχομένου και τη διακοπή λειτουργίας του λογαριασμού του χρήστη που το ανάρτησε.

Επίσης, σε περίπτωση που γίνει αναφορά από χρήστες ή υποπέσει στην αντίληψη των διαχειριστών οποιαδήποτε συμπεριφορά ή ενέργεια χρήστη που αντιτίθεται στους κανόνες ορθής χρήσης της Πλατφόρμας (π.χ. απειλητική/προσβλητική συμπεριφορά προς άλλους χρήστες ή προσπάθεια εξαπάτησής τους, κατάχρηση του προσφερόμενου αποθηκευτικού χώρου αρχείων κτλ.), ο λογαριασμός του χρήστη θα απενεργοποιείται και το υλικό που έχει αναρτήσει θα διαγράφεται χωρίς πρότερη ενημέρωση.

Κανόνες ορθής χρήσης μαθητικής κυψέλης στην e-me

Ο/Η κάθε μαθητής/τρια οφείλει να αποδέχεται τους ακόλουθους όρους χρήσης κατά τη δημιουργία κυψέλης:

  • Έχω ενημερώσει τον γονέα/ κηδεμόνα μου ή κάποιον/α εκπαιδευτικό του σχολείου για την κυψέλη που δημιουργώ.
  • Ο τίτλος και η περιγραφή της κυψέλης μου δεν περιέχουν λέξεις ανάρμοστες, ακατάλληλες ή υβριστικές.
  • Δεν θα στείλω προσκλήσεις συμμετοχής στην κυψέλη μου σε άτομα που δεν γνωρίζω προσωπικά.
  • Εάν θελήσω να στείλω προσκλήσεις και σε μαθητές/τριες που δεν γνωρίζω προσωπικά, θα σκεφτώ πρώτα αν θα τους ενοχλήσει η πρόσκληση. Αν έχω αμφιβολίες, θα παίρνω τη σύμφωνη γνώμη του γονέα/ κηδεμόνα μου ή ενός εκπαιδευτικού του σχολείου.
  • Εάν θελήσω να αποδεχτώ αιτήματα συμμετοχής στην κυψέλη μου από μαθητές/τριες που δε γνωρίζω προσωπικά, θα ρωτάω πρώτα τα άλλα μέλη ώστε να μην υπάρχει αντίρρηση.
  • Θα σέβομαι τα άλλα μέλη! Δε θα διαμοιράζομαι στον τοίχο ή στα αρχεία της κυψέλης φωτογραφίες ή βίντεο με ανάρμοστο ή προσβλητικό περιεχόμενο.
  • Έχω την ευθύνη της κυψέλης που δημιουργώ! Κατά συνέπεια:
    • θα ελέγχω σε τακτική βάση τα αρχεία της κυψέλης, τις αναρτήσεις και τα σχόλια του τοίχου για τυχόν προσβλητικό, ανάρμοστο περιεχόμενο.
    • εάν εντοπίσω αναρτήσεις ή σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο θα τα διαγράφω άμεσα ή θα ζητώ ευγενικά από το μέλος που έκανε την ανάρτηση ή το σχόλιο να το διαγράψει.
    • αν ένα μέλος συστηματικά προσβάλει τα άλλα μέλη θα τον/ την διαγράφω, θα σβήνω το υλικό που ανέβασε στα αρχεία της κυψέλης και θα διαγράφω τα σχόλια από τον τοίχο της κυψέλης.
  • Θα μεταφέρω αυτούς τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στα μέλη της κυψέλης ώστε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον.
  • Γνωρίζω ότι αν δεν τηρήσω έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω κανόνες ή αν προσβάλω με τη συμπεριφορά μου τα άλλα μέλη, θα μπορούν οι διαχειριστές της e-me, αφού με ενημερώσουν πρώτα, να κλείσουν την κυψέλη μου, ώστε να μη μου επιτρέπεται η είσοδος. Επίσης, θα ενημερώνεται ο γονέας/ κηδεμόνας και το σχολείο μου.

Αποποίηση ευθύνης

Το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ως Φορέας υλοποίησης της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας «e-me» αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης σχετικά με την περιορισμένη χρονική διάρκεια, τη διαγραφή, την κακή απόδοση ή την αδυναμία ηλεκτρονικής αποθήκευσης οποιωνδήποτε δεδομένων (data) των χρηστών ή / και οποιουδήποτε περιεχομένου προσωπικών σελίδων/υπηρεσιών. Δεν εγγυάται επίσης ότι οι λειτουργίες των διακομιστών του (servers) θα είναι αδιάκοπες ή χωρίς κανενός είδους σφάλματα, απαλλαγμένες από ιούς, κακόβουλο λογισμικό ή άλλα παρόμοια στοιχεία, παρ’ όλο που καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλή λειτουργία του δικτύου και των εξυπηρετητών (servers) του.

Ο Φορέας παρέχει το περιεχόμενο (π.χ. πληροφορίες, ονόματα, φωτογραφίες, απεικονίσεις, δεδομένα κλπ) και τις υπηρεσίες που διατίθενται μέσω του δικτυακού τόπου του «ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΟΥΝ». Σε καμία περίπτωση ο Φορέας δε φέρει ευθύνη για τυχόν απαιτήσεις νομικής, αστικής ή ποινικής φύσης ούτε για οποιαδήποτε τυχόν ζημία (θετική, ειδική ή αποθετική) του χρήστη αυτού του δικτυακού τόπου.

O δικτυακός τόπος ενδέχεται να περιέχει παραπομπές (συνδέσμους) σε δικτυακούς τόπους τρίτων με αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση του χρήστη. Η παραπομπή σε συνδέσμους που ανήκουν σε δικτυακούς τόπους τρίτων δεν αποτελεί υιοθέτηση των απόψεων και πράξεων τους ή αποδοχή του περιεχόμενου που αυτοί εκφράζουν, δημοσιεύουν ή αναρτούν. Οι τρίτοι – φορείς των δικτυακών τόπων υπεύθυνοι κατά το νόμο – φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο των ιστοσελίδων τους ή για οποιαδήποτε ζημία μπορεί να προκύψει από τη χρήση τους, όταν ο χρήστης του δικτυακού τόπου αποκτά πρόσβαση σε αυτές. Ο χρήστης αποδέχεται ότι με την επίσκεψη σε δικτυακούς τόπους τρίτων, αποχωρεί από τον δικτυακό τόπο και υπόκειται στους όρους χρήσης αυτών.

Υποστήριξη

Το ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ως Φορέας υλοποίησης της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας «e-me» προσφέρει υποστήριξη στους χρήστες της με τους εξής τρεις τρόπους:

  • μέσω e-mail στη διεύθυνση support@e-me.edu.gr,
  • μέσω ειδικής φόρμας που υπάρχει μετά την είσοδο στην πλατφόρμα (Σχόλια/Υποστήριξη) και
  • μέσω επικοινωνίας με την επίσημη σελίδα της πλατφόρμας στο Facebook (https://www.facebook.com/eme.edu.gr/).

Πολιτική Απορρήτου

Ο δικτυακός τόπος https://e-me.edu.gr/, συλλέγει προσωπικές πληροφορίες όπως το ονοματεπώνυμο, το e-mail, τη σχολική μονάδα, την τάξη, το τμήμα και την ιδιότητα των χρηστών (μαθητής/τρια, εκπαιδευτικός) όπως παρέχονται αυτά από τα στοιχεία λογαριασμού του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).

Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για στατιστικούς λόγους και λόγους βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και δε δημοσιοποιούνται σε οποιονδήποτε τρίτο (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) για κανένα λόγο, με την εξαίρεση σχετικών διατάξεων του νόμου και προς τις αρμόδιες και μόνο αρχές.

Ο παρών δικτυακός τόπος μπορεί να συγκεντρώνει επίσης μη προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης των χρηστών χρησιμοποιώντας αντίστοιχες τεχνολογίες, όπως cookies ή / και την παρακολούθηση διευθύνσεων Πρωτοκόλλου Internet (IP). Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη / χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη / χρήστη όσον αφορά στη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων υπηρεσιών ή/και σελίδων της Πλατφόρμας, για στατιστικούς λόγους και προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές οι οποίες είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης τον τύπο του φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιεί ο επισκέπτης / χρήστης, το είδος του υπολογιστή, το λειτουργικό του σύστημα, τους παρόχους δικτυακών υπηρεσιών και λοιπές πληροφορίες τέτοιου είδους.

Πολιτική γνωστοποίησης και αφαίρεσης παράνομα αναρτημένου περιεχομένου

Εάν ένας δικαιούχος πνευματικών δικαιωμάτων εντοπίσει στον δικτυακό τόπο παράνομα δημοσιευμένο υλικό, το οποίο α) δεν καλύπτεται από κάποιον περιορισμό ή άλλη εξαίρεση σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας και για τη χρήση του οποίου β) δεν έχει δοθεί η σχετική άδεια, ο ως άνω δικαιούχος παρακαλείται να επικοινωνήσει γραπτώς με τον Φορέα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση support@e-me.edu.gr, αναφέροντας τα ακόλουθα:

  • 1. Τα στοιχεία επικοινωνίας του
  • 2. Τα πλήρη βιβλιογραφικά δεδομένα ή, εάν αυτά δεν υπάρχουν, τα δεδομένα αναφοράς του υλικού
  • 3. Το URL στο οποίο έχει εντοπιστεί το υλικό (π.χ. το URL της εγγραφής)
  • 4. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι είναι ο δικαιούχος και/ ή υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναγράφεται ότι με ατομική του ευθύνη και γνωρίζοντας τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986 δηλώνει ότι είναι ο δικαιούχος της πνευματικής ιδιοκτησίας ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του.

Με την παραλαβή της καταγγελίας εκκινείται η διαδικασία προειδοποίησης και απόσυρσης παράνομα δημοσιευμένου περιεχομένου, ως εξής:

  • i. Ο Φορέας επιβεβαιώνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι έλαβε την καταγγελία, και κάνει μια πρώτη εκτίμηση της εγκυρότητας και αξιοπιστίας της.
  • ii. Με την παραλαβή έγκυρης καταγγελίας, το υλικό αποσύρεται προσωρινά από τον δικτυακό τόπο του Φορέα μέχρι να βρεθεί συναινετική λύση.
  • iii. Ο καταγγέλλων και ο Φορέας ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό/ νομικό πρόσωπο κατέθεσε το υλικό απαιτείται να λύσουν κοινή συναινέσει και σε σύντομο χρονικό διάστημα το ζήτημα της καταγγελίας υιοθετώντας μια από τις κάτωθι λύσεις:
    • α. Το υλικό αναδημοσιεύεται στην ίδια μορφή που είχε πριν.
    • β. Το υλικό αναδημοσιεύεται έχοντας υποστεί αλλαγές.
    • γ. Το υλικό αποσύρεται μόνιμα από τον δικτυακό τόπο
  • iv. Για όσο καιρό ο Φορέας και ο καταγγέλλων δεν μπορέσουν να πετύχουν κοινώς αποδεκτή λύση του ζητήματος, το υλικό παραμένει μη - διαθέσιμο μέχρι την επίτευξη συμφωνίας επί του θέματος.

Δικαιοδοσία, ισχύς και τροποποιήσεις

Οι όροι και προϋποθέσεις χρήσης του παρόντος δικτυακού τόπου καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση ή αλλαγή τους διέπονται και συμπληρώνονται από το Ελληνικό και το κοινοτικό δίκαιο, και τις σχετικές διεθνείς συνθήκες. Τα Ελληνικά Δικαστήρια ορίζονται ως τα δικαστήρια επίλυσης όποιων διαφορών προκύπτουν από το παρόν. Οποιαδήποτε διάταξη των ανωτέρω όρων διαπιστωθεί ότι είναι αντίθετη με το ως άνω νομικό πλαίσιο ή καταστεί εκτός ισχύος, παύει αυτοδικαίως να ισχύει και αφαιρείται από το παρόν, χωρίς σε καμία περίπτωση να θίγεται η ισχύς των λοιπών όρων.

Οι όροι και προϋποθέσεις χρήσης του παρόντος δικτυακού τόπου αποτελούν τη συνολική συμφωνία μεταξύ του Φορέα και του χρήστη/επισκέπτη των ιστοσελίδων και υπηρεσιών του και δεσμεύει μόνο αυτούς. Καμία τροποποίηση αυτών των όρων χρήσης δεν λαμβάνεται υπόψη και δεν αποτελεί μέρος αυτής της συμφωνίας εάν δεν εκφράζεται εγγράφως και δεν ενσωματωθεί στους παρόντες όρους χρήσης. Εκτός εάν άλλως ορίζεται, με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Φορέα οι παραπάνω όροι χρήσης τίθενται άμεσα εν ισχύ στο σύνολό τους.

Ο Φορέας διατηρεί μονομερώς το δικαίωμα να τροποποιεί, προσθέτει, μεταβάλλει το περιεχόμενο ή τις υπηρεσίες του δικτυακού τόπου, καθώς και τους όρους χρήσης αυτού, οποτεδήποτε κρίνει τούτο αναγκαίο.

29/04/21:
Ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική υποστήριξη χρηστών.

v.3.3

e-me.edu.gr

Καλώς ήρθατε στην
Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me
για μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς

543.845

Μαθητές/τριες

133.533

Εκπαιδευτικοί

187.088

Κυψέλες

Τι είναι η e-me;

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me (https://e-me.edu.gr) είναι μια σύγχρονη, συνεργατική, κοινωνική και επεκτάσιμη ψηφιακή πλατφόρμα για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει δραστηριότητες τυπικής, μη-τυπικής και άτυπης μάθησης. Παρέχει στη σχολική κοινότητα έναν ασφαλή ψηφιακό χώρο εργασίας και συνεργασίας και διατίθεται από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) ως πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης για τα Ελληνικά σχολεία.

Η e-me αποτελεί ένα προσωπικό περιβάλλον μάθησης και υποστηρίζει:

  • τη δημιουργία ιδιωτικών και δημόσιων χώρων συνεργασίας (κυψέλες),
  • την επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών,
  • την οργάνωση, αποθήκευση και ανταλλαγή αρχείων σε περιβάλλον cloud,
  • την εύκολη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού,
  • την ανάθεση και παρακολούθηση εργασιών,
  • την προβολή της δουλειάς μέσα από συνεργατικά και ατομικά ιστολόγια,
  • την αξιοποίηση ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων από τα αποθετήρια Φωτόδεντρο και αλλού, ενώ παρέχει ψηφιακά εργαλεία για την υποστήριξη της διδασκαλίας και της μάθησης.
  • Διατίθεται σε τρεις εκδοχές/εγκαταστάσεις, την επίσημη e-me (e-me.edu.gr | πρόσβαση μόνο με λογαριασμούς ΠΣΔ), την e-me για όλους (4all.e-me.edu.gr) και την πολύγλωσση Ευρωπαϊκή e-me (e-me4all.eu).

Λειτουργίες

  • Προφίλ

    Διαμόρφωση ατομικού προφίλ κάθε χρήστη

  • Επαφές

    Αναζήτηση, προσθήκη και διαχείριση επαφών

  • Κυψέλες

    Δημιουργία χώρων (συν-)εργασίας από μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς. Επικοινωνία μέσω αναρτήσεων στον τοίχο της κυψέλης

  • e-me assignments

    Δημιουργία και ανάθεση εργασιών σε μέλη κυψελών

  • e-me blogs

    Δημιουργία προσωπικών ιστολογίων και ιστολογίων κυψέλης

  • e-me content

    Δημιουργία διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων / διαδραστικών εκπαιδευτικών πόρων

  • Αρχεία

    Προσωπικός χώρος αρχείων σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους

  • Βιβλιοθήκη υλικού

    Χώρος για οργάνωση του υλικού αναφοράς της κυψέλης και διάθεσή του στα μέλη της

  • e-me Μαθήματα

    Δημιουργία και διαχείριση ψηφιακών «μαθημάτων»

  • e-me forums

    Δημιουργία και διαχείριση χώρων συζήτησης (forums)

  • e-portfolio

    Οργάνωση και προβολή της δουλειάς μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών

  • my photodentro

    Δημιουργία προσωπικού αποθετηρίου μαθησιακών αντικειμένων

  • Επικοινωνία

    Βιντεοκλήσεις, κλήσεις ήχου και αποστολή μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο μεταξύ επαφών

  • e-me bookmarks

    Δημιουργία σελιδοδεικτών για αγαπημένες ιστοσελίδες

  • e-me Notes

    Δημιουργία και διαμοιρασμός σημειώσεων με επαφές και μέλη κυψελών

  • e-me draw

    Δημιουργία διαγραμμάτων

  • e-me LAMS

    Δημιουργία σχεδίων μάθησης με ακολουθίες μαθησιακών δραστηριοτήτων

  • e-me mindmaps

    Δημιουργία νοητικών χαρτών

  • ΕΛεΦυΣ

    Εικονογραφημένο Λεξικό Φυσικής για το Σχολείο

  • Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία

    Μετάβαση στο Αποθετήριο Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία e-books

  • Φωτόδεντρο LOR

    Μετάβαση στο Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων "Φωτόδεντρο LOR"

  • Φωτόδεντρο LOR

    Δημιουργία και διαμοιρασμός ημερολογίου(ων) για οργάνωση και προγραμματισμό εργασιών

  • Ειδοποιήσεις

    Ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο από κυψέλες, χρήστες και εφαρμογές

  • <span class='eme-annotation'>e-me</span> store

    Αποθετήριο "μικροεφαρμογών" για ενεργοποίηση στην e-me

  • e-me appository

    Αποθετήριο διαδραστικών εκπαιδευτικών εφαρμογών

Στην e-me μπορείτε:

  • να διαμορφώσετε το δημόσιο προφίλ σας, δηλαδή την ταυτότητά σας στον ψηφιακό κόσμο της e-me,
  • να προσωποποιήσετε το περιβάλλον εργασίας σας και την εμφάνιση της πλατφόρμας,
  • να δημιουργήσετε το δικό σας κοινωνικό δίκτυο, αναζητώντας και κάνοντας «επαφές» άλλους χρήστες της e-me, συμμαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς, συναδέλφους, συνεργάτες, φίλους,
  • να επικοινωνείτε με τις επαφές σας με μηνύματα κειμένου (chat) ή να συνομιλείτε μαζί τους με βιντεοκλήσεις και κλήσεις ήχου,
  • να δημιουργείτε τις δικές σας κυψέλες, δημόσιες ή ιδιωτικές, τους δικούς σας δηλαδή χώρους εργασίας και συνεργασίας. Να προσκαλείτε μέλη, να διαμορφώνετε το συνεργατικό περιβάλλον της κάθε κυψέλης, τους κοινόχρηστους χώρους αρχείων, να ενσωματώνετε συνεργατικές εφαρμογές κ.ά.
  • να συμμετέχετε σε κυψέλες άλλων, αποδεχόμενοι προσκλήσεις ή στέλνοντας αιτήματα, ή να ακολουθείτε δημόσιες κυψέλες σε θέματα που σας ενδιαφέρουν,
  • να επικοινωνείτε με όλα τα μέλη της κυψέλης, γράφοντας στον τοίχο της κυψέλης, αναρτώντας ιδέες, σκέψεις, ανακοινώσεις ή σχολιάζοντας αναρτήσεις άλλων,
  • να διαμοιράζετε εκπαιδευτικό υλικό, ασκήσεις, εργασίες, διαδραστικά μαθησιακά αντικείμενα, υπερσυνδέσμους, εικόνες, βίντεο, αρχεία διαφόρων τύπων, αξιοποιώντας τον τοίχο της κυψέλης, και τις πολλαπλές δυνατότητες που παρέχει ο ενσωματωμένος επεξεργαστής κειμένου,
  • να δημιουργείτε, να οργανώνετε και να αναθέτετε εργασίες σε μαθητές/τριες, να υποβάλλετε απαντήσεις, ανατροφοδοτήσεις, αξιολογήσεις και σχόλια και γενικά, να παρακολουθείτε την πορεία ανάθεσης εργασιών,
  • να δημιουργείτε εύκολα, τα δικά σας διαδραστικά μαθησιακά αντικείμενα (H5P), όπως διαδραστικά βίντεο ή παρουσιάσεις, ασκήσεις, παιχνίδια μνήμης, και να τα/τους μοιράζεστε με άλλους, μέσα από τον τοίχο κυψελών, εργασίες ή ιστολόγια.
  • να αναρτάτε, να αποθηκεύετε και να οργανώνετε τα αρχεία σας σε προσωπικό χώρο αρχείων στο cloud που σας παρέχει η e-me, να τα διαμοιράζεστε με τις επαφές σας ή με κυψέλες. Να τα διατηρείτε αν θέλετε, συγχρονισμένα στον προσωπικό σας υπολογιστή ή τη φορητή συσκευή σας,
  • να αξιοποιείτε τα συνεργατικά έγγραφα κειμένου, όπου πολλοί χρήστες μπορούν να γράφουν ή τα διαμορφώνουν ταυτόχρονα,
  • να οργανώνετε το υλικό αναφοράς της κυψέλης σε ειδικό χώρο (βιβλιοθήκη υλικού) που σας παρέχει κάθε κυψέλη της e-me και να το κάνετε διαθέσιμο στα μέλη της,
  • να οργανώνετε το ψηφιακό εκπαιδευτικό σας περιεχόμενο σε ενότητες και να δημιουργείτε «μαθήματα» που ανταποκρίνονται στους διδακτικούς στόχους σας,
  • να δημιουργήσετε και να συντηρείτε το δικό σας e-portfolio, δηλαδή τον ηλεκτρονικό ατομικό φάκελο δεξιοτήτων σας, συγκεντρώνοντας, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας επιλεγμένες, αντιπροσωπευτικές εργασίες και επιτεύγματα,
  • να αξιοποιείτε το προσωπικό σας ιστολόγιο (blog), που είναι προ-εγκατεστημένο στον χώρο εργασίας σας, για να δημοσιεύετε αναρτήσεις, αναδεικνύοντας τη δουλειά σας, ή/ και να ενεργοποιήσετε το συνεργατικό ιστολόγιο της κυψέλης, για να δημοσιεύουν όλα τα μέλη, προβάλλοντας έτσι το έργο της ομάδας,
  • να δημιουργήσετε εύκολα το δικό σας, προσωπικό αποθετήριο μαθησιακών αντικειμένων, επιλέγοντας αντικείμενα από το ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ και προσθέτοντας τη δική σας περιγραφή ή/ και ετικέτες,
  • να δημιουργήσετε την προσωπική σας συλλογή από σελιδοδείκτες (url) για αγαπημένους ιστοτόπους,
  • να δημιουργήσετε το προσωπικό σας σημειωματάριο για να γράφετε, οργανώνετε, αποθηκεύετε και διαμοιράζεστε τις σημειώσεις σας με τις επαφές σας ή με μέλη κυψελών,
  • να δημιουργείτε και να διαμοιράζεστε ποικίλα διαγράμματα (διαγράμματα ροής, οργανογράμματα, διαγράμματα ακολουθίας, γραφήματα και πολλά άλλα),
  • να σχεδιάζετε και να διαμοιράζεστε νοητικούς χάρτες
  • να δημιουργείτε και να διενεργείτε δημοσκοπήσεις προς τα μέλη της κυψέλης σας,
  • να δημιουργείτε το πλάνο της τάξης σας, που προσομοιώνει τη σχολική αίθουσα και οπτικοποιεί τη διάταξη των θρανίων και των μαθητών της τάξης σας,
  • να αξιοποιείτε επιπλέον εργαλεία και εφαρμογές που έχουν διατεθεί από άλλους παρόχους και ενσωματωθεί στην e-me, όπως το Λεξικό Νοηματικής ή εικονογραφημένο λεξικό Φυσικής για το Σχολείο (EleFyS),
  • να συνδέεστε απευθείας με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ / ΙΤΥΕ «Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία e-books», και «Φωτόδεντρο Μαθησιακά Αντικείμενα», καθώς και με τις υπηρεσίες Ιστολόγια και Τηλεδιασκέψεις του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,
  • να εγκαθιστάτε στην e-me και να απεγκαθιστάτε κατά βούληση όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές της (e-me apps), μέσα από την Αποθήκη εφαρμογών «e-me store».

Εκδοχές της e-me

Πρόκειται για την κύρια, επίσημη εκδοχή της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me, η οποία απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς και -σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις- περιλαμβάνει την πιο πλήρη και πιο πρόσφατη λειτουργικότητα της e-me.
Η είσοδος των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών στην επίσημη εκδοχή της e-me γίνεται ΜΟΝΟ με λογαριασμούς Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ), εξασφαλίζοντας έτσι ότι όλοι οι χρήστες της είναι πιστοποιημένοι.
Στην επίσημη εκδοχή της e-me περιλαμβάνεται επίσης υποστήριξη χρηστών και όλες οι αναφερόμενες παροχές.
Χρησιμοποιώντας την επίσημη εκδοχή της e-me βρίσκεστε σε έναν ασφαλή χώρο όπου μπορείτε να (συν-)εργαστείτε με τους υπόλοιπους πιστοποιημένους χρήστες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

https://e-me.edu.gr

Η "e-me για όλους" απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me χωρίς να διαθέτουν ή χωρίς να χρησιμοποιήσουν λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).
Είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους, μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επιμορφωτές, φοιτητές, προσωπικό φορέων, ή άλλους ενδιαφερόμενους. Η είσοδος γίνεται με απλή εγγραφή. Η "e-me για όλους" έχει την ίδια λειτουργικότητα με την επίσημη e-me, όμως επειδή οι χρήστες της δεν είναι πιστοποιημένοι (δε γίνεται ταυτοποίηση χρηστών) δεν παρέχει τα ίδια επίπεδα ασφάλειας, ενώ δεν προσφέρονται αντίστοιχες παροχές και υποστήριξη χρηστών.

https://4all.e-me.edu.gr

Η παρούσα εκδοχή της e-me (e-me4all.eu) αποτελεί την Ευρωπαϊκή εκδοχή (εγκατάσταση) της e-me για όλους.
Είναι ανοιχτή και ελεύθερα διαθέσιμη σε σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες, φοιτητές, γονείς, ακαδημαϊκούς, φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή εκδοχή διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου PAFSE (PΑrtnerships For Science Education).
Με την Ευρωπαϊκή εκδοχή της e-me, επεκτείνεται η αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me στην Ευρώπη.

https://e-me4all.eu

Συχνές Ερωτήσεις

Γενικές Ερωτήσεις

Χρήση "επίσημης e-me" & "e-me για όλους"

1. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της επίσημης εκδοχής της e-me και της "e-me για όλους";

Η επίσημη e-me (e-me.edu.gr) απευθύνεται σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω των λογαριασμών Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) που διαθέτουν.


Η «e-me για όλους» (4all.e-me.edu.gr) είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους, όχι μόνο σε μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, αλλά και ερευνητές, επιμορφωτές, φοιτητές, προσωπικό φορέων, ή άλλους ενδιαφερόμενους. Για την πρόσβαση, δεν απαιτείται λογαριασμός ΠΣΔ, αλλά απλή εγγραφή στην πλατφόρμα, με χρήση οποιουδήποτε ενεργού e-mail του χρήστη. Έτσι, η e-me για όλους μπορεί, για παράδειγμα, να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων για συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού ή από Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο προπτυχιακών μαθημάτων.


Στην επίσημη e-me διασφαλίζεται ότι όλοι οι χρήστες είναι πιστοποιημένοι (ταυτοποιημένοι). Στην «e-me για όλους» δεν γίνεται ταυτοποίηση χρηστών και κατά συνέπεια, δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας με την επίσημη e-me.


Οι δύο εκδοχές της πλατφόρμας παρέχουν την ίδια λειτουργικότητα και τις ίδιες εφαρμογές. Μικρή διαφοροποίηση υπάρχει μόνο στην αναζήτηση και πρόσκληση μελών, όπου στην επίσημη e-me διατίθενται έτοιμες λίστες με τους μαθητές/τριες της τάξης κάθε εκπαιδευτικού.


Τέλος, υποστήριξη χρηστών παρέχεται και στις δύο πλατφόρμες, αλλά με προτεραιότητα στην επίσημη εκδοχή της e-me.

2. Έχω λογαριασμό στην "e-me για όλους" και απέκτησα λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Μπορώ να μεταφέρω τη δραστηριότητά μου από την "e-me για όλους" στην επίσημη e-me;

Η δραστηριότητά σας στην "e-me για όλους" δεν μεταφέρεται στην επίσημη e-me, καθώς δεν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των λογαριασμών στις διαφορετικές εκδοχές της e-me. Θα πρέπει να δημιουργήσετε εκ νέου επαφές, κυψέλες κ.ά. Μπορείτε όμως να μεταφέρετε εύκολα τα αρχεία σας, τυχόν περιεχόμενο του ιστολογίου σας, ή αντικείμενα που έχετε δημιουργήσει με την εφαρμογή «e-me content».

3. Είμαι εκπαιδευτικός αποσπασμένος/η σε σχολείο του εξωτερικού. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την «επίσημη e-me» για τη δημιουργία ψηφιακής τάξης με τους μαθητές μου;

Ναι, η επίσημη e-me (e-me.edu.gr) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους/ες όσους/ες διαθέτουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.


Για θέματα απόκτησης λογαριασμού ΠΣΔ μπορείτε να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, είτε μέσω της ιστοσελίδας https://helpdesk.sch.gr/, είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@sch.gr, είτε στο τηλέφωνο 801.11.801.81.


Εάν δεν έχετε δικαίωμα, εσείς ή οι μαθητές/τριές σας. να λάβετε λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εκδοχή "e-me για όλους" (4all.e-me.edu.gr).


Σημειώνουμε ότι εάν υπάρχει η επιλογή, η χρήση της επίσημης e-me προτείνεται σε σχέση με την “e-me για όλους”, επειδή μεταξύ άλλων, είναι ένα περιβάλλον περισσότερο ασφαλές για τους μαθητές/τριες, μιας και όλα τα μέλη της επίσημης e-me είναι ταυτοποιημένοι χρήστες

.

Πρόσβαση & Λογαριασμοί Χρηστών

1. Ποιοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στην e-me;

Η e-me απευθύνεται σε όλους τους/τις μαθητές/τριες και όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς (μόνιμους, αναπληρωτές) της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πρόσβαση στην επίσημη εκδοχή της e-me γίνεται με τον λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) που διαθέτουν.

.

Η "e-me για όλους" (4all.e-me.edu.gr) είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε όλους/ες. Πρόσβαση μπορούν να έχουν και χρήστες εκτός σχολικής κοινότητας, όπως ερευνητές, επιμορφωτές, φοιτητές, προσωπικό φορέων, ή άλλοι ενδιαφερόμενοι. Απαιτείται εγγραφή των χρηστών για απόκτηση λογαριασμού στην πλατφόρμα, με χρήση κάποιου ενεργού λογαριασμού e-mail που διαθέτουν.

2. Πώς μπορώ να αποκτήσω λογαριασμό στην e-me;

Στην επίσημη e-me, απλά συνδέεστε στην πλατφόρμα με τον λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) που διαθέτετε. Δεν απαιτείται κάποια άλλη ενέργεια ή αίτηση στην e-me. Ο λογαριασμός σας στην e-me δημιουργείται αυτόματα την πρώτη φορά που θα συνδεθείτε.


Στην «e-me για όλους», μπορείτε να αποκτήσετε λογαριασμό με απλή εγγραφή, με χρήση κάποιου ενεργού λογαριασμού e-mail που διαθέτετε.

3. Πώς θα αποκτήσω λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ);

Εάν είστε εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό σχολείο, Μόνιμος ή Αναπληρωτής, μπορείτε να αποκτήσετε λογαριασμό Εκπαιδευτικού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), κάνοντας μια απλή ηλεκτρονική αίτηση στη διεύθυνση https://register.sch.gr/teachers/register/


Εάν είστε μαθητής/τρια, οδηγίες για την απόκτηση, ενεργοποίηση και χρήση μαθητικών λογαριασμών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δίνονται εδώ: https://register.sch.gr/students/


Γενικότερα, για θέματα απόκτησης λογαριασμού ΠΣΔ μπορείτε να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, είτε μέσω της ιστοσελίδας https://helpdesk.sch.gr/, είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@sch.gr, είτε στο τηλέφωνο 801.11.801.81.

4. Έχω ξεχάσει τα στοιχεία του λογαριασμού μου, πως μπορώ να τα ανακτήσω;

Στην επίσημη e-me (e-me.edu.gr) η είσοδός σας γίνεται με τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Για να ανακτήσετε τον κωδικό σας (password) ή το όνομα χρήστη (username), ή για οποιαδήποτε άλλο θέμα που αφορά στα στοιχεία εισόδου, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στη διεύθυνση https://register.sch.gr/password/reset_password/.


Αν είστε μαθητής/τρια, μπορείτε να απευθυνθείτε και στον/στην διευθυντή/τρια σας ή στον/στην υπεύθυνο/η πληροφορικής του σχολείου στο οποίο ανήκετε.


Στην «e-me για όλους» (4all.e-me.edu.gr) η είσοδός σας γίνεται με στοιχεία λογαριασμού που δημιουργήσατε μόνος/η σας. Για να τα ανακτήσετε, επιλέξτε το «Ξεχάσατε το όνομα χρήστη; / Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασης» στη σελίδα εισαγωγής των στοιχείων σας και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση e-mail που είχατε χρησιμοποιήσει κατά την εγγραφή σας. Στη συνέχεια, θα λάβετε αυτοματοποιημένο μήνυμα με το όνομα χρήστη σας και ένα σύνδεσμο για να επιλέξετε νέο κωδικό για τον λογαριασμό σας.

5. Μπορούμε να συνδεόμαστε περισσότεροι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο λογαριασμό;

Όχι, δεν συστήνεται να συνδέεστε περισσότεροι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο λογαριασμό. Ο/η κάθε εκπαιδευτικός εισέρχεται στην επίσημη e-me ως «πιστοποιημένος/η» (ταυτοποιημένος/η) χρήστης και η ταυτοποίηση αυτή γίνεται μέσα από τη διαδικασία παροχής λογαριασμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Στην e-me ο/η κάθε εκπαιδευτικός, όπως και ο/η κάθε μαθητής/τρια, θα πρέπει να έχει τον προσωπικό του/της λογαριασμό, εφόσον αυτός αποτελεί την ψηφιακή τους ταυτότητα στον ψηφιακό εκπαιδευτικό / σχολικό κόσμο.


Βέβαια, η e-me είναι κατ’ εξοχήν συνεργατικό περιβάλλον και παρέχει πολλές δυνατότητες για συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών. Δείτε σχετική ερώτηση στην ενότητα «Κυψέλες» πώς μπορείτε περισσότεροι εκπαιδευτικοί, αν θέλετε, να έχετε από κοινού μία ψηφιακή τάξη (κυψέλη).

6. Θέλω να διαγράψω το λογαριασμό μου στην e-me. Τί πρέπει να κάνω;

Για να διαγράψετε τον λογαριασμό σας στην e-me θα πρέπει να διατυπώσετε το αίτημά σας στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) στο support@e-me.edu.gr.


Θα πρέπει να στείλετε το μήνυμά σας:

- από τον λογαριασμό e-mail Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που διαθέτετε, αν πρόκειται για λογαριασμό χρήστη στην επίσημη e-me,

- από τoν λογαριασμό e-mail που είχατε χρησιμοποιήσει κατά την εγγραφή σας στην πλατφόρμα, αν πρόκειται για λογαριασμό χρήστη στην «e-me για όλους».

Βοήθεια & Εκπαίδευση στη χρήση της e-me

1. Είμαι εκπαιδευτικός. Από που να ξεκινήσω; Τι επιμορφωτικό υλικό υπάρχει διαθέσιμο για την e-me για εκπαιδευτικούς;

Για την e-me έχει δημιουργηθεί και είναι διαθέσιμο πλούσιο επιμορφωτικό υλικό, το οποίο μπορείτε να επιλέξετε, ανάλογα με το επίπεδο εξοικείωσης που έχετε ή το εύρος και το βάθος αξιοποίησης της e-me που θα θέλατε να κάνετε.


  1. Εάν είναι η πρώτη σας επαφή με την e-me, σας προτείνουμε να ξεκινήστε με το φυλλάδιο: «Αρχίζω με την e-me: Οδηγίες βήμα-βήμα για εκπαιδευτικούς», το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που δεν γνωρίζουν την e-me ή σε όσους θέλουν τα βασικά «πώς κάνω τι» στην e-me σε 10 σελίδες.
  2. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε το σενάριο εξοικείωσης με την e-me, που θα βρείτε στο εγχειρίδιο: «Η ψηφιακή μας τάξη στην e-me! Ένα σενάριο εξοικείωσης με την e-me σε 12 βήματα».
    Το εγχειρίδιο είναι δομημένο σε μικρές ενότητες και περιλαμβάνει παραπομπές για μελέτη στα αντίστοιχα κεφάλαια του «Συνοπτικού Οδηγού Αξιοποίησης της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me» και σε σχετικά βίντεο, καθώς και Εργασίες/Ασκήσεις εξοικείωσης σε κάθε ενότητα.
  3. Ο βασικός προτεινόμενος επιμορφωτικός Οδηγός εξοικείωσης με την e-me, τη φιλοσοφία της, τις λειτουργίες και δυνατότητές της είναι ο «Συνοπτικός Οδηγός Αξιοποίησης της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me». Ο Οδηγός καλύπτει συνοπτικά όλα τα δομικά στοιχεία και τις εφαρμογές της e-me, ενώ στην κάθε ενότητα περιλαμβάνει παραπομπές σε επιλεγμένα σχετικά βίντεο.
  4. Ακόμη, εάν θέλετε να γνωρίσετε σε βάθος όλες τις υπηρεσίες και τα εργαλεία της e-me και να ανακαλύψετε τρόπους παιδαγωγικής αξιοποίησής τους, είτε σε περιβάλλον τάξης, είτε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, προτείνουμε να συμβουλευτείτε τον «Αναλυτικό Οδηγό Χρήσης & Αξιοποίησης της e-me». Για κάθε εφαρμογή της e-me, ο Αναλυτικός Οδηγός περιλαμβάνονται:
    • Τι είναι η εφαρμογή;
    • Πώς μπορώ να την αξιοποιήσω;
    • Πώς χρησιμοποιώ την εφαρμογή; (αναλυτικές οδηγίες χρήσης)
    • Ενδεικτικό Σενάριο χρήσης
    • Σχετικά Βίντεο με Οδηγίες από την ομάδα της e-me ή από εκπαιδευτικούς
    • Καλές Πρακτικές, με αυθεντικά σενάρια από την αξιοποίηση των εργαλείων σε περιβάλλον τάξης
  5. Ο «Αναλυτικό Οδηγό Χρήσης & Αξιοποίησης της e-me» είναι διαθέσιμος και online, σε μορφή html εδώ για εύκολη πλοήγηση στις ενότητες.
  6. Ακόμη, βίντεο-παρουσιάσεις για τις λειτουργίες και τις εφαρμογές της e-me μπορείτε να βρείτε:
    a.Στο επίσημο YouTube κανάλι της e-me, όπου περιλαμβάνονται οκτώ (8) βίντεο για τις βασικές λειτουργίες και εφαρμογές της e-me
    b.Στον ιστοχώρο «e-me FROM ALL» (https://dschool.edu.gr/emefromall/), όπου θα βρείτε συγκεντρωμένα εκατοντάδες επιμορφωτικά βίντεο που αναπτύχθηκαν για την e-me, από την εκπαιδευτική κοινότητα της e-me και όχι μόνο.

2. Είμαι μαθητής/τρια. Από που να ξεκινήσω; Τι επιμορφωτικό υλικό υπάρχει διαθέσιμο για την e-me για μαθητές/τριες;

  1. Εάν είναι η πρώτη σας επαφή με την e-me, σας προτείνουμε να ξεκινήστε με το φυλλάδιο: «Αρχίζω με την e-me: Οδηγίες βήμα-βήμα για μαθητές/τριες», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες που συνδέονται για πρώτη φορά στην e-me.
  2. Μπορείτε να δείτε επίσης το φυλλάδιο «10 κανόνες για μαθητικές κυψέλες», όπου θα βρείτε οδηγίες σχετικά με τη δημιουργία κυψελών ή τη συμμετοχή σε κυψέλες.
  3. Ακόμη, μπορείτε να βρείτε βίντεο-παρουσιάσεις για τις λειτουργίες και τις εφαρμογές της e-me:
    a.Στο επίσημο YouTube κανάλι της e-me,
    b.Στον ιστοχώρο «e-me FROM ALL» (https://dschool.edu.gr/emefromall/), και ειδικότερα, στην ενότητα με τα βίντεο για μαθητές, όπου θα βρείτε συγκεντρωμένα επιμορφωτικά βίντεο που αναπτύχθηκαν για την e-me, από την εκπαιδευτική ή μαθητική κοινότητα της e-me.
  4. Εάν θέλετε να εξοικειωθείτε περισσότερο με την e-me, τη φιλοσοφία της, τις λειτουργίες και τις δυνατότητές της, μπορείτε να αξιοποιήσετε τον «Συνοπτικό Οδηγό Αξιοποίησης της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me».Ο Οδηγός καλύπτει συνοπτικά όλες τις λειτουργίες και τις εφαρμογές της e-me, ενώ στην κάθε ενότητα περιλαμβάνει παραπομπές σε επιλεγμένα σχετικά βίντεο.

3. Που μπορώ να βρω συγκεντρωμένο όλο το επιμορφωτικό υλικό για την e-me;

Μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένο όλο το επιμορφωτικό υλικό για την e-me στη σελίδα βοήθειας https://e-me.edu.gr/el/help


Η σελίδα παρουσιάζει σε μορφή infographic όλο το διαθέσιμο επιμορφωτικό υλικό της e-me, δίνοντας άμεση πρόσβαση σε αυτό. Περιλαμβάνονται Οδηγίες βήμα-βήμα, Οδηγοί χρήσης και παιδαγωγικής αξιοποίησης, εγχειρίδια, επιμορφωτικά βίντεο, αλλά και οι σελίδες της e-me στα κοινωνικά δίκτυα καθώς και τα στοιχεία για επικοινωνία με την υποστήριξη χρηστών.


Για να μεταβείτε στη σελίδα με το infographic, επιλέξτε το εικονίδιο από το μενού που βρίσκεται δεξιά, στην αρχική σελίδα της e-me.


Εναλλακτικά, μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένους τους Οδηγούς Χρήσης για την e-me, στην αρχική σελίδα της πλατφόρμας e-me.edu.gr, στην ενότητα «Οδηγοί Χρήσης».

4. Πώς μπορώ να λάβω βοήθεια για συγκεκριμένες λειτουργίες της e-me;

Σε κάθε οθόνη της e-me, επιλέξτε τo εικονίδιo για να μεταβείτε στην αντίστοιχη ενότητα του οnline «Αναλυτικού Οδηγού Χρήσης & Αξιοποίησης της e-me».

5. Πώς επικοινωνώ με την υποστήριξη χρηστών της e-me;

Στην e-me λειτουργεί υπηρεσία υποστήριξης χρηστών (Help Desk). Μπορείτε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας με e-mail στο support@e-me.edu.gr ή να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 210 3350748 (Δευτέρα - Παρασκευή, 10:00 - 15:00).

Ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση της e-me

Προφίλ / Επαφές

1. Πώς μπορώ να προσθέσω κάποιο μέλος της e-me στις επαφές μου;

Για να προσθέσετε κάποιο μέλος της e-me στις επαφές σας θα πρέπει να μεταβείτε στη σελίδα του δημόσιου προφίλ του (βλ. ερώτηση 4.2) και να κάνετε "Αίτημα Σύνδεσης" (το μέλος θα πρέπει να το αποδεχτεί).

2. Πώς μπορώ να δω το δημόσιο προφίλ ενός μέλους της e-me;

Για να δείτε το δημόσιο προφίλ ενός μέλους της e-me θα πρέπει αρχικά να μεταβείτε στην ενότητα "Επαφές". Από εκεί μπορείτε είτε να δείτε το προφίλ μιας επαφής σας.


Μπορείτε επίσης να πατήσετε το κουμπί της αναζήτησης και στο πεδίο που θα εμφανιστεί να συμπληρώσετε τουλάχιστον 3 χαρακτήρες. Η αναζήτηση γίνεται στα πεδία «όνομα χρήστη» (username), όνομα και επώνυμο.


Επίσης, μπορείτε να δείτε το δημόσιο προφίλ μελών της e-me τα οποία είναι μέλη σε κυψέλες που συμμετέχετε.

3. Μπορώ να επικοινωνήσω με άλλα μέλη της e-me;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω μηνυμάτων κειμένου, κλήσης ήχου ή βίντεο με μέλη της e-me που ανήκουν στις επαφές σας.


Για να στείλετε ένα μήνυμα θα πρέπει να μεταβείτε στο μενού μηνυμάτων στο πάνω τμήμα της αρχικής σελίδας και να επιλέξετε "Δημιουργία Νέου". Στη συνέχεια, θα πρέπει να εισαγάγετε το όνομα χρήστη (username) ή το ονοματεπώνυμο μιας ή περισσότερων επαφών σας, να πληκτρολογήσετε το μήνυμά σας και να πατήσετε "Αποστολή".


Για να πραγματοποιήσετε κλήσεις ήχου ή βίντεο θα πρέπει να μεταβείτε στην εφαρμογή "Επαφές" ή στη σελίδα με όλα τα μηνύματά σας που θα βρείτε στο μενού μηνυμάτων στο πάνω τμήμα της αρχικής σας σελίδας. Στη συνέχεια, πατήστε το αντίστοιχο εικονίδιο (Εικονίδιο Ήχου ή Εικονίδιο Βίντεο) που θα βρείτε δίπλα στο όνομα του μέλους με το οποίο επιθυμείτε να επικοινωνήσετε.

4. Μπορώ να αποκλείσω κάποια επαφή μου, ώστε να μην μου στέλνει μηνύματα;

Ναι. Θα πρέπει να μεταβείτε στην ενότητα "Επαφές" και να επιλέξετε "Αποκλεισμός" για την επαφή που θέλετε να αποκλείσετε, ώστε να σταματήσετε να λαμβάνετε μηνύματα ή κλήσεις από αυτήν. Οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να αναιρέσετε τον αποκλεισμό, μεταβαίνοντας στην καρτέλα "Αποκλεισμένα Μέλη" και επιλέγοντας "Αναίρεση Αποκλεισμού".

Διαμόρφωση περιβάλλοντος e-me

1. Μπορώ να διαμορφώσω την εμφάνιση της πλατφόρμας ή/ και του προφίλ μου;

Ναι μπορείτε. Επιλέξτε την εφαρμογή (app) «Ρυθμίσεις» από την κεντρική σελίδα της e-me, για να διαμορφώσετε την εμφάνιση της e-me. Μπορείτε να επιλέξετε θέμα εμφάνισης, εικόνα φόντου, ή γραμματοσειρά. Εναλλακτικά, επιλέξτε τις «Ρυθμίσεις» από το μενού που εμφανίζεται στο εικονίδιο χρήστη σας, πάνω δεξιά.


Στη σελίδα του «Προφίλ» σας μπορείτε να ορίσετε εικόνα προφίλ, να εισαγάγετε το "μότο" σας και μια σύντομη περιγραφή για εσάς.

2. Μπορώ να αλλάξω τη σειρά εμφάνισης των εφαρμογών στην αρχική σελίδα της e-me;

Ναι μπορείτε. Επιλέγοντας το εικονίδιο «επεξεργασία» από την κεντρική σελίδα της e-me μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά εμφάνισης των εφαρμογών.


Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε «φάκελο εφαρμογών» «σέρνοντας» μια εφαρμογή πάνω σε μια άλλη και εισάγοντας όνομα φακέλου. Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες εφαρμογές στον φάκελο ή και να αφαιρέσετε εφαρμογές από αυτόν. Όταν ένας φάκελος μείνει χωρίς περιεχόμενο διαγράφεται αυτόματα.

Δημιουργία και διαχείριση ψηφιακών τάξεων / κυψελών

1. Τι είναι και τι αντιπροσωπεύει μία κυψέλη;

Η κυψέλη είναι ο βασικός χώρος εργασίας και (συν-)εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών της e-me. Αντιπροσωπεύει μια ομάδα ανθρώπων και παρέχει έναν χώρο για την επικοινωνία τους, τη συνεργασία τους, την ανταλλαγή αρχείων, την ανάθεση εργασιών κ.ά.


Μία κυψέλη συνήθως αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη τάξη ή ένα τμήμα για ένα μάθημα. Όμως, μια κυψέλη μπορεί να αντιπροσωπεύει και μια μικρή ομάδα μαθητών/τριών που υλοποιούν ένα project και χρειάζονται έναν ιδιωτικό χώρο συνεργασίας, ή μια μεγάλη ομάδα μαθητών και μαθητριών που θέλει υλοποιήσει μια εξωσχολική δραστηριότητα, όπως μια θεατρική παράσταση, ή μια ομάδα καθηγητών που συνεργάζονται για κάτι προσωρινό, όπως μια γιορτή.


Μια κυψέλη μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει και ένα ολόκληρο σχολείο, δίνοντας τη δυνατότητα να επικοινωνούν προς όλους τους μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς του σχολείου θέματα που αφορούν σε ολόκληρο το σχολείο.


Θα μπορούσε επίσης να αντιπροσωπεύει και μια ομάδα μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από διαφορετικές τάξεις που ενδιαφέρονται για ένα θέμα και επιθυμούν να συζητούν δημόσια.


Και επειδή η συνεργασία στον πραγματικό κόσμο δεν περιορίζεται στο χώρο του σχολείου ή της τάξης, μία κυψέλη μπορεί να δημιουργηθεί για τη συνεργασία τάξεων από διαφορετικά σχολεία, σε άλλες πόλεις το καθένα, που αποφάσισαν να υλοποιήσουν μια δράση από κοινού.

2. Πώς φτιάχνω την ψηφιακή μου τάξη στην επίσημη e-me;

Για να δημιουργήσετε την ψηφιακή σας τάξη στην επίσημη e-me (e-me.edu.gr) ακολουθήστε τα εξής βήματα:


Προετοιμασία (γίνεται μία φορά)


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ:


Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν ή να αποκτήσουν μαθητικό λογαριασμό μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), που είναι η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση μαθητικών λογαριασμών. Για την απόκτηση του λογαριασμού ΠΣΔ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μεταβαίνοντας στη σελίδα https://register.sch.gr/students/ και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται εκεί.


Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν ή να αποκτήσουν μαθητικό λογαριασμό μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), που είναι η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση μαθητικών λογαριασμών. Για την απόκτηση του λογαριασμού ΠΣΔ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μεταβαίνοντας στη σελίδα https://register.sch.gr/students/ και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται εκεί.


Οι μαθητές/τριες θα πρέπει στη συνέχεια να μεταβούν στην επίσημη e-me στη διεύθυνση e-me.edu.gr και να συνδεθούν, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία (όνομα χρήστη/κωδικό) του μαθητικού λογαριασμού ΠΣΔ. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, για να δημιουργηθεί αυτόματα ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα e-me, ώστε να μπορέσετε να τους εντοπίσετε στη συνέχεια.



Για να δημιουργήσετε την “ψηφιακή σας τάξη” στην e-me


Στην e-me η κάθε «ψηφιακή τάξη» θα αποτελεί μια «κυψέλη». Εάν διδάσκετε σε περισσότερες από μία τάξεις, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίστοιχα περισσότερες κυψέλες.


Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για τη δημιουργία της κυψέλης και την «καταχώριση» των μαθητών/τριών σας ως μέλη της κυψέλης.


ΒΗΜΑ 1: Δημιουργήστε μια νέα ιδιωτική κυψέλη, επιλέγοντας Νέα και στη συνέχεια Ιδιωτική Κυψέλη.


ΒΗΜΑ 2: Μεταβείτε στην κυψέλη σας και μέσα από την εφαρμογή Μέλη της κυψέλης επιλέξτε «Πρόσκληση Μελών» και στη συνέχεια «Οι τάξεις μου».


ΒΗΜΑ 3: Επιλέξτε το τμήμα από το οποίο θέλετε να προσκαλέσετε μαθητές και μαθήτριες. Αφού εμφανιστεί η λίστα με τους/τις μαθητές/τριές σας, επιλέξτε έναν/μια ή περισσότερους/ες ή και όλους/ες και στείλτε πρόσκληση συμμετοχής.

Όταν οι μαθητές/τριές σας συνδεθούν στην e-me, θα βρουν πρόσκληση συμμετοχής για τη συγκεκριμένη κυψέλη και, αφού την αποδεχθούν, θα γίνουν μέλος της.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως αναφέρθηκε, για να εμφανίζονται στη λίστα του τμήματός σας οι μαθητές/τριες σας, ώστε να μπορέσετε να τους/τις στείλετε προσκλήσεις για συμμετοχή στην ψηφιακή σας τάξη, θα πρέπει να έχουν συνδεθεί στην e-me τουλάχιστον μία φορά.

3. Τι είναι το «αναγνωριστικό» στη φόρμα δημιουργίας της κυψέλης;

Το αναγνωριστικό είναι το όνομα της κυψέλης στο διαδίκτυο. Το όνομα αυτό θα αποτελέσει το τελευταίο τμήμα της διαδικτυακής διεύθυνσης της κυψέλης, δηλαδή του url της κυψέλης (μετά το τελευταίο /).


Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι μια λέξη με λατινικούς χαρακτήρες (από 5 έως 65) και να αποτελείται μόνο από γράμματα ή/και αριθμούς, ενώ επιτρέπεται και η παύλα (-). Για παράδειγμα Biology-Β2-Melissia-2020.


Επίσης, επειδή η κάθε κυψέλη θα πρέπει να έχει διαφορετική διεύθυνση στο διαδίκτυο, το αναγνωριστικό θα πρέπει να είναι μοναδικό, δηλαδή να μην υπάρχει άλλη κυψέλη στην e-me με το ίδιο αναγνωριστικό. Για παράδειγμα, αν δώσετε ως αναγνωριστικό «Biology-Β2-Melissia-2020», ο σύνδεσμος για την κυψέλη θα είναι https://e-me.edu.gr/groups/Biology-Β2-Melissia-2020.


Το αναγνωριστικό δεν θα μπορεί να αλλάξει μετά τη δημιουργία της κυψέλης, γιατί την προσδιορίζει μοναδικά στον κόσμο της e-me.

4. Πώς μπορώ να αποχωρήσω από μια κυψέλη;

Θα πρέπει να μεταβείτε στη λίστα των κυψελών σας, να επιλέξετε «Διαχείριση» και στη συνέχεια «Αποχώρηση» από την κυψέλη που επιθυμείτε.

5. Πώς μπορώ να γίνω μέλος σε μια κυψέλη;

Μπορείτε να γίνετε μέλος μιας κυψέλης με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:


Δημόσιες κυψέλες:


- Να αναζητήσετε μια δημόσια κυψέλη και να στείλετε αίτημα συμμετοχής στον Υπεύθυνό της, εφόσον αυτό επιτρέπεται από τις ρυθμίσεις της κυψέλης. Μόλις ο Υπεύθυνος εγκρίνει το αίτημά σας, γίνεστε μέλος της κυψέλης.

- Να αποδεχτείτε την πρόσκληση συμμετοχής που θα σας στείλει ο Υπεύθυνος της δημόσιας κυψέλης.


Ιδιωτικές κυψέλες:


- Να αποδεχτείτε την πρόσκληση συμμετοχής που θα σας στείλει ο Υπεύθυνος της κυψέλης.

6. Πώς μπορώ να προσκαλέσω μέλη στην κυψέλη που δημιούργησα;

Αφού εισέλθετε στην κυψέλη στην οποία είστε Υπεύθυνος, μπορείτε να επιλέξετε "Μέλη" και στη συνέχεια "Πρόσκληση Μελών" (καρτέλα) και να προσκαλέσετε:


- Μέλη που ανήκουν στις επαφές σας

- Οποιοδήποτε μέλος της e-me αναζητώντας το είτε με το όνομα χρήστη (username) είτε με το όνομα / επώνυμό του. Για την αναζήτηση θα πρέπει να εισαγάγετε τουλάχιστον 3 χαρακτήρες.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Εάν είστε μαθητής/τρια, μπορείτε να αναζητήσετε μέλη μόνο με το όνομα χρήστη (username) τους, ενώ η αναζήτηση με το όνομα και επώνυμό τους περιορίζεται εντός του σχολείου σας.

-Τα μέλη της e-me που συμμετέχουν σε άλλες κυψέλες των οποίων είστε επίσης Υπεύθυνος. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε την καρτέλα «Μέλη κυψελών», ώστε να εμφανιστεί η λίστα με τις κυψέλες στις οποίες είστε Υπεύθυνος. Επιλέγοντας κάποια από τις κυψέλες αυτές, θα εμφανιστεί η λίστα με τα μέλη της κυψέλης, τα οποία στη συνέχεια μπορείτε να προσκαλέσετε.

- Τους/τις μαθητές/τριες που ανήκουν σε τμήμα στο οποίο διδάσκετε. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επιλέξετε την καρτέλα «Οι τάξεις μου» και στη συνέχεια ένα από τα τμήματά σας, ώστε να εμφανιστεί η λίστα με τους/τις μαθητές/τριες σας που έχουν συνδεθεί έστω μια φορά στην e-me.

7. Είμαι μαθητής/τρια. Μπορώ να δημιουργήσω μία κυψέλη και να προσκαλέσω τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μου να γίνουν μέλη;

Ναι. Στην e-me, και οι μαθητές/τριες μπορούν να δημιουργούν κυψέλες.


Για να προχωρήσετε στη δημιουργία μιας κυψέλης, θα πρέπει πρώτα να διαβάσετε και να αποδεχθείτε τους όρους ορθής χρήσης και λειτουργίας της e-me. Μετά τη δημιουργία μιας κυψέλης, είστε ο/η Υπεύθυνός της.


Για να γίνουν οι συμμαθητές/συμμαθήτριές σας μέλη της κυψέλης, θα πρέπει είτε να τους προσκαλέσετε και να αποδεχθούν την πρόσκληση, είτε να σας στείλουν αίτημα συμμετοχής και να το αποδεχτείτε εσείς.


Συστήνουμε να συμβουλευτείτε το φυλλάδιο «10 κανόνες για μαθητικές κυψέλες», όπου θα βρείτε οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε κατά τη δημιουργία μιας κυψέλης και την πρόσκληση μελών σε αυτήν, αλλά και για τη διαχείριση της κυψέλης σας, ως Υπεύθυνός της.

8. Είμαι μαθητής/τρια. Μπορώ να προσκαλέσω στην κυψέλη που δημιούργησα φίλους μου από άλλο σχολείο, για να γίνουν μέλη;

Ναι, μπορείτε να προσκαλέσετε οποιονδήποτε μαθητή, μαθήτρια ή εκπαιδευτικό που έχει λογαριασμό στην e-me. Βεβαιωθείτε ότι έχει συνδεθεί στην e-me τουλάχιστον μία φορά με τον λογαριασμό ΠΣΔ που διαθέτει, ώστε να έχει δημιουργηθεί ο λογαριασμός του/της στην e-me.


Όμως, για να αναζητήσετε μαθητές/μαθήτριες που φοιτούν σε διαφορετικό σχολείο από εσάς, και να τους προσκαλέσετε στην κυψέλη σας, θα πρέπει να γνωρίζετε το όνομα χρήστη τους (username). Η αναζήτηση με το όνομα και το επώνυμο μπορεί να γίνει μόνο για μαθητές/τριες του σχολείου όπου φοιτάτε.

9. Είμαι εκπαιδευτικός και θέλω να φτιάξω μία κυψέλη για ένα τμήμα στο οποίο διδάσκω. Υπάρχει έτοιμη λίστα με τους/τις μαθητές/τριες του τμήματος ώστε να στείλω πρόσκληση σε όλους/ες μαζί;

Ναι. Από την αρχική σελίδα της κυψέλης, επιλέξτε το εικονίδιο Μέλη και μεταφερθείτε στην αντίστοιχη σελίδα. Επιλέξτε Πρόσκληση Μελών και στη συνέχεια Οι τάξεις μου. Στη συνέχεια, επιλέξτε ένα από τα τμήματά σας και προσκαλέστε έναν, ή περισσότερους ή όλους τους μαθητές/τριές σας ενός τμήματός σας.

10. Γίνεται η κυψέλη που θα δημιουργήσω να μην εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης;

Ναι, γίνεται. Αρκεί να τη δημιουργήσετε ως «ιδιωτική κυψέλη».

11. Τι είναι οι βοηθοί της κυψέλης;

Οι βοηθοί της κυψέλης υποστηρίζουν τον Υπεύθυνο της κυψέλης στο έργο διαχείρισης των αναρτήσεων του τοίχου. O/Η Υπεύθυνος/η μπορεί να ορίσει ως βοηθούς όσα από τα μέλη της κυψέλης επιθυμεί.

12. Μπορούμε δύο ή τρεις εκπαιδευτικοί να έχουμε από κοινού μία ψηφιακή τάξη;

Ναι.


Στην e-me μπορείτε περισσότεροι εκπαιδευτικοί να συμμετέχετε στην ίδια κυψέλη (ψηφιακή τάξη).


Πώς; Η ψηφιακή τάξη δημιουργείται από έναν/μία εκπαιδευτικό που είναι ο/η υπεύθυνος/η της ψηφιακής τάξης (κυψέλης), ο/η οποίος/α καλεί τους/τις άλλους/ες εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ως μέλη. Αυτός ο τρόπος ταιριάζει σε περιπτώσεις συνεργασίας, όπου ο/η βασικός εκπαιδευτικός της τάξης καλεί άλλους/ες συναδέλφους να κάνουν μάθημα στην ίδια τάξη.


Μπορείτε επίσης να διαχειρίζεστε από κοινού την ίδια κυψέλη (ψηφιακή τάξη) με έναν/μία ή δύο συναδέλφους σας.


Πώς; Ο/Η εκπαιδευτικός που δημιούργησε την κυψέλη (υπεύθυνος/η της κυψέλης), ορίζει έναν/μια ή δύο εκπαιδευτικούς ως «βοηθούς», δίνοντάς τους έτσι δικαιώματα συν-διαχείρισης της ίδιας κυψέλης.

13. Υπάρχει όριο στις κυψέλες που μπορεί να δημιουργήσει κάποιος/α στην e-me;

Όχι, δεν υπάρχει όριο. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/τριες μπορούν να δημιουργήσουν όσες κυψέλες επιθυμούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.


Υπάρχει όμως περιορισμός στον συνολικό χώρο αρχείων που παρέχεται σε κάθε χρήστη στην e-me, ο οποίος έχει οριστεί σε 2GB. Σε αυτόν υπολογίζονται αθροιστικά τα αρχεία που έχει στον προσωπικό χώρο αρχείων του/της και τα αρχεία που «ανεβάζει» μέσα στις κυψέλες του/της.

14. Ένα μέλος της κυψέλης έκανε μια ανάρτηση στον τοίχο της που προσβάλλει. Τι μπορώ να κάνω;

Υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς μιας ανάρτησης ή ενός σχολίου που έχει γίνει στον τοίχο της κυψέλης. Η αναφορά εμφανίζεται ως ειδοποίηση στον Υπεύθυνο και τους βοηθούς της κυψέλης, οι οποίοι αναλαμβάνουν να τη χειριστούν.


Μια ανάρτηση ή ένα σχόλιο που θα λάβει τρεις (3) αναφορές, κρύβεται από τον τοίχο αυτόματα και είναι ορατή/ό μόνο στον Υπεύθυνο και τους βοηθούς του.

15. Μπορώ να μοιραστώ αρχεία με τα μέλη μιας κυψέλης;

Κάθε κυψέλη έχει έναν φάκελο με όνομα "ΚΥΨΕΛΗ_{όνομα κυψέλης}_κοινόχρηστος_φάκελος" στον οποίο έχει πρόσβαση κάθε μέλος της, με δικαίωμα επεξεργασίας και διαγραφής.


Μπορείτε να μεταφορτώσετε σε αυτόν τον φάκελο το αρχείο που θέλετε να μοιραστείτε με τα υπόλοιπα μέλη της κυψέλης. Έχετε υπόψη σας ότι τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να επεξεργαστούν ή και να διαγράψουν το αρχείο αυτό.

e-me blogs

1. Μπορώ να αλλάξω το όνομα και τη διεύθυνση του Ιστολογίου κυψέλης για την οποία είμαι Υπεύθυνος;

Κατά τη δημιουργία του ιστολογίου της κυψέλης, το ιστολόγιο λαμβάνει αυτόματα ως όνομα το όνομα της κυψέλης (όπως αυτό δίνεται εκείνη τη στιγμή) και ως URL, το αναγνωριστικό (URL slug) της κυψέλης με το πρόθεμα "hive-".


Για παράδειγμα, το URL του Ιστολογίου μιας κυψέλης με αναγνωριστικό "test" θα είναι: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-test.


Οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις ασφάλειας της e-me επιτρέπουν μόνο την αλλαγή του ονόματος της κυψέλης και μέσω αυτής, του ονόματος του ιστολογίου της. Δεν επιτρέπεται δηλαδή η αλλαγή του αναγνωριστικού (URL slug) της κυψέλης ούτε και του αναγνωριστικού (και κατ' επέκταση του URL) του ιστολογίου της.

2. Θέλω να χρησιμοποιήσω ένα πρόσθετο το οποίο δεν υπάρχει στα e-me blogs. Μπορώ να το προσθέσω μόνος μου;

Μέσα από τη σελίδα "Πρόσθετα" μπορείτε να ενεργοποιήσετε οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα πρόσθετα που προσφέρει η εφαρμογή. Αν επιθυμείτε να ενεργοποιήσετε κάποιο άλλο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στέλνοντας email στο support@e-me.edu.gr.

3. Μπορώ να μεταφέρω στα e-me blogs ιστολόγιο που έχω δημιουργήσει σε άλλον ιστότοπο WordPress;

Ναι, μπορείτε να εισαγάγετε αντίγραφο οποιουδήποτε ιστολογίου, είτε στο προσωπικό σας ιστολόγιο, είτε σε ιστολόγιο κυψέλης στην οποία είστε Υπεύθυνος. Προϋπόθεση για τη διαδικασία αυτή αποτελεί η ενεργοποίηση του πρόσθετου «Εισαγωγέας WordPress» από τη σελίδα «Πρόσθετα».


Από τον Πίνακα Ελέγχου του ιστολογίου επιλέξτε «Εργαλεία» και στη συνέχεια «Εισαγωγή». Στην συνέχεια επιλέξτε "Εκτέλεση Εισαγωγέα". Επιλέξτε και ανοίξτε το αρχείο τύπου WXR που επιθυμείτε, και αναθέστε τις εισαχθείσες δημοσιεύσεις σε κάποιον χρήστη του ιστολογίου.

Αποθήκευση Προσωπικών Αρχείων

1. Παρέχεται κάποιος χώρος στην e-me για την αποθήκευση των προσωπικών μου αρχείων;

Ναι. Μέσω της εφαρμογής «Αρχεία» έχετε τη δυνατότητα να διατηρείτε έναν προσωπικό χώρο αρχείων. Τα αρχεία σας αποθηκεύονται σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους (cloud), ώστε να μπορείτε να τα συγχρονίζετε με τις τοπικές σας συσκευές (υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο, tablet) ,αλλά και να τα μοιράζεστε με άλλα μέλη της e-me.

2. Πόσο διαθέσιμο χώρο έχουν οι εκπαιδευτικοί και πόσο οι μαθητές/τριες στην e-me;

Ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος, τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους μαθητές/τριες στην e-me), ανέρχεται στα 2 GB ανά μέλος. Στον χώρο αυτό προσμετράται και ο όγκος των αρχείων των κυψελών που έχει δημιουργήσει κάθε μέλος της e-me.

3. Πώς μπορούν τα προσωπικά μου αρχεία να συγχρονίζονται με την τοπική μου συσκευή (υπολογιστής);

Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή συγχρονισμού που θα βρείτε στο κάτω αριστερό τμήμα της εφαρμογής «Αρχεία» («ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΑΡΧΕΙΩΝ»). Η επιλογή θα σας δώσει τη δυνατότητα να εγκαταστήσετε την κατάλληλη για τη συσκευή σας εφαρμογή συγχρονισμού αρχείων.

Γενικές Ερωτήσεις Χρηστών

Δημιουργία και διαχείριση ψηφιακών τάξεων / κυψελών

1. Πώς φτιάχνω την ψηφιακή μου τάξη στην επίσημη e-me;

Για να δημιουργήσετε την ψηφιακή σας τάξη στην επίσημη e-me (e-me.edu.gr) ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Προετοιμασία (γίνεται μία φορά)

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ:

Οι μαθητές/τριες θα πρέπει να έχουν ή να αποκτήσουν μαθητικό λογαριασμό μέσα από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), που είναι η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση μαθητικών λογαριασμών. Για την απόκτηση του λογαριασμού ΠΣΔ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μεταβαίνοντας στη σελίδα https://register.sch.gr/students/ και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται εκεί.

Οι μαθητές/τριες θα πρέπει στη συνέχεια να μεταβούν στην επίσημη e-me στη διεύθυνση e-me.edu.gr και να συνδεθούν, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία (username / password) του μαθητικού λογαριασμού ΠΣΔ. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο, για να δημιουργηθεί αυτόματα ο λογαριασμός τους στην πλατφόρμα e-me, ώστε να μπορέσετε να τους εντοπίσετε στη συνέχεια.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ/ΤΡΙΑΣ:

Ο/Η Διευθυντής/τρια του σχολείου σας θα σας στείλει τη λίστα με τα usernames των μαθητών/τριών της τάξης σας, ώστε στη συνέχεια, αφού τους βρείτε στην e-me, να τους στείλετε πρόσκληση συμμετοχής στην ψηφιακή τάξη που θα δημιουργήσετε στην e-me.

Σημείωση: Σύμφωνα με το με Αρ. Πρωτ. 39676/Δ2/20-03-2020 έγγραφο με τίτλο «ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» (Βήμα 7), ο/η Διευθυντής/τρια του σχολείου καλείται να βρει μέσω του ΠΣΔ και να αποστείλει τη λίστα με τα ονόματα χρήστη (usernames) των μαθητών/τριών κάθε τάξης στους εκπαιδευτικούς της τάξης αυτής.

Για να δημιουργήσετε την "ψηφιακή σας τάξη" στην e-me:

Στην e-me η κάθε "ψηφιακή τάξη" θα αποτελεί μια "κυψέλη". Εάν διδάσκετε περισσότερες από μία τάξεις, θα πρέπει να δημιουργήσετε αντίστοιχα περισσότερες κυψέλες.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για τη δημιουργία της κυψέλης και την "καταχώριση" των μαθητών/τριών σας ως μέλη της κυψέλης.

ΒΗΜΑ 1: Δημιουργήστε μια νέα ιδιωτική κυψέλη, επιλέγοντας Νέα και στη συνέχεια Ιδιωτική κυψέλη

.

ΒΗΜΑ 2: Μεταβείτε στην κυψέλη σας και μέσα από την εφαρμογή Μέλη της κυψέλης επιλέξτε "Πρόσκληση Μελών" και στη συνέχεια "Αναζήτηση"

.

ΒΗΜΑ 3: Συμπληρώστε (με αντιγραφή/επικόλληση) το όνομα χρήστη (username) του/της μαθητή/τριας από τη λίστα που λάβατε από τον Διευθυντή/τρια του σχολείου για να τον/την εντοπίσετε. Αφού εμφανιστεί στα αποτελέσματα της αναζήτησης, επιλέξτε τον/την και στείλτε πρόσκληση συμμετοχής.

Όταν ο/η μαθητής/τρια συνδεθεί στην e-me, θα βρει πρόσκληση συμμετοχής για τη συγκεκριμένη κυψέλη και, αφού την αποδεχθεί, θα γίνει μέλος της.

Επαναλάβετε το ΒΗΜΑ 3 για όλους τους/τις μαθητές/τριες της τάξης σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως αναφέρθηκε, για να εμφανίζονται στην αναζήτηση μαθητές/τριες σας, ώστε να μπορέσετε να τους/τις στείλετε προσκλήσεις για συμμετοχή στην ψηφιακή σας τάξη, θα πρέπει να έχουν συνδεθεί στην e-me τουλάχιστον μία φορά.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ (δεν συστήνεται σε αυτή την φάση):

Μετά το ΒΗΜΑ 1 στείλτε στους μαθητές/τριες της τάξης σας τη διαδικτυακή διεύθυνση της κυψέλης (πχ. https://e-me.edu.gr/groups/taxiAMelissia), ώστε να ζητήσουν οι ίδιοι/ες οι μαθητές/τριες τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή τάξη - Kυψέλη υποβάλλοντας αίτημα συμμετοχής και στη συνέχεια, αποδεχτείτε τα αιτήματα συμμετοχής που θα λάβετε.

Σημείωση: Για να είναι εφικτή η εναλλακτική αυτή, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή "Να επιτρέπονται αιτήσεις συμμετοχής" στις ρυθμίσεις της κυψέλης.

2. Τι είναι το "αναγνωριστικό" στη φόρμα δημιουργίας της κυψέλης;

Το αναγνωριστικό είναι το όνομα της κυψέλης στο διαδίκτυο.

Το όνομα αυτό θα αποτελέσει το τελευταίο τμήμα της διαδικτυακής διεύθυνσης της κυψέλης, δηλαδή του url της κυψέλης (μετά το τελευταίο /).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι μια λέξη με λατινικούς χαρακτήρες (από 5 έως 65) και να αποτελείται μόνο από γράμματα ή/και αριθμούς, ενώ επιτρέπεται και η παύλα (-). Για παράδειγμα Biology-Β2-Melissia-2020.

Επίσης, επειδή η κάθε κυψέλη θα πρέπει να έχει διαφορετική διεύθυνση στο διαδίκτυο, το αναγνωριστικό θα πρέπει να είναι μοναδικό, δηλαδή να μην υπάρχει άλλη κυψέλη στην e-me με το ίδιο αναγνωριστικό.

Για παράδειγμα, αν δώσετε ως αναγνωριστικό "biology-Β2-Melissia-2020", ο σύνδεσμος για την κυψέλη θα είναι https://e-me.edu.gr/groups/Biology-Β2-Melissia-2020.

Το αναγνωριστικό δεν θα μπορεί να αλλάξει μετά τη δημιουργία της κυψέλης, γιατί την προσδιορίζει μοναδικά στον κόσμο της e-me.

3. Μπορούμε να είμαστε περισσότεροι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο λογαριασμό;

Όχι, δεν συστήνεται να είστε περισσότεροι εκπαιδευτικοί με τον ίδιο λογαριασμό.

Ο/Η κάθε εκπαιδευτικός εισέρχεται στην επίσημη e-me ως "πιστοποιημένος/η" (ταυτοποιημένος/η) χρήστης και η ταυτοποίηση αυτή γίνεται μέσα από τη διαδικασία παροχής λογαριασμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ).

Στην e-me ο/η κάθε εκπαιδευτικός, όπως και ο/η κάθε μαθητής/τρια, θα πρέπει να έχει τον προσωπικό τους λογαριασμό, εφόσον αυτός αποτελεί την ψηφιακή τους ταυτότητα στον ψηφιακό εκπαιδευτικό / σχολικό κόσμο. Όμως, η e-me είναι κατ’ εξοχήν συνεργατικό περιβάλλον και παρέχει πολλές δυνατότητες για συνεργασία εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Δείτε στην ερώτηση 1.4 πώς μπορείτε περισσότεροι εκπαιδευτικοί, αν θέλετε, να έχετε από κοινού μία ψηφιακή τάξη (κυψέλη).

4. Μπορούν δύο ή τρεις εκπαιδευτικοί να έχουν από κοινού μία ψηφιακή τάξη;

Ναι. Στην e-me μπορείτε περισσότεροι εκπαιδευτικοί να συμμετέχετε στην ίδια κυψέλη (ψηφιακή τάξη). Πώς; Η ψηφιακή τάξη δημιουργείται από έναν/μία εκπαιδευτικό που είναι ο/η υπεύθυνος/η της ψηφιακής τάξης (κυψέλης) και καλεί τους/τις άλλους/ες εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν ως μέλη.

Κατ΄ αναλογία με τον πραγματικό κόσμο, αυτή η μορφή ταιριάζει σε περιπτώσεις συνεργασίας όπου ο/η βασικός εκπαιδευτικός της τάξης καλεί άλλους/ες συναδέλφους να κάνουν μάθημα στην ίδια τάξη.

Μπορείτε επίσης να διαχειρίζεστε από κοινού την ίδια κυψέλη (ψηφιακή τάξη) με έναν/μία ή δύο συναδέλφους σας. Πώς; Ο/Η εκπαιδευτικός που δημιούργησε την κυψέλη (υπεύθυνος/η της κυψέλης), ορίζει έναν/μια ή δύο εκπαιδευτικούς ως "βοηθούς", δίνοντάς τους έτσι δικαιώματα συν-διαχείρισης της ίδιας κυψέλης.

5. Υπάρχει όριο στις κυψέλες που μπορεί να δημιουργήσει κάποιος/α στην e-me;

Όχι, δεν υπάρχει όριο. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές/τριες μπορούν να δημιουργήσουν όσες κυψέλες επιθυμούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Υπάρχει όμως περιορισμός στον συνολικό χώρο αρχείων που παρέχεται σε κάθε χρήστη στην e-me, ο οποίος έχει οριστεί σε 2GB. Σε αυτόν υπολογίζονται αθροιστικά τα αρχεία που έχει στον προσωπικό χώρο αρχείων του/της και τα αρχεία που "ανεβάζει" μέσα στις κυψέλες του/της.

Χρήση επίσημης "e-me" και "e-me για όλους"

1. Είμαι εκπαιδευτικός αποσπασμένος/η σε σχολείο του εξωτερικού. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την e-me για τη δημιουργία ψηφιακής τάξης με τους μαθητές μου;

Η επίσημη e-me (e-me.edu.gr) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους/ες όσους/ες έχουν λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Εάν έχετε λογαριασμό ΠΣΔ ή εάν έχετε δικαίωμα να λάβετε εσείς και οι μαθητές σας λογαριασμό ΠΣΔ (τώρα ή στο μέλλον), μπορείτε και να αξιοποιήσετε την επίσημη e-me (e-me.edu.gr).

Για θέματα απόκτησης λογαριασμού ΠΣΔ μπορείτε να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που έχει τη σχετική αρμοδιότητα, είτε μέσω της ιστοσελίδας https://helpdesk.sch.gr/, είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@sch.gr, είτε στο τηλέφωνο 801.11.801.81.

Εάν δεν έχετε δικαίωμα εσείς ή οι μαθητές/τριές σας να λάβετε λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εκδοχή "e-me για όλους" (4all.e-me.edu.gr ).

Σημειώνουμε ότι, εάν υπάρχει η επιλογή, η χρήση της επίσημης e-me προτείνεται σε σχέση με την "e-me για όλους", επειδή μεταξύ άλλων, είναι ένα περιβάλλον περισσότερο ασφαλές για τους μαθητές/τριες, μιας και όλα τα μέλη της επίσημης e-me είναι πιστοποιημένοι (ταυτοποιημένοι) χρήστες.

Επίσης, όπως αναφέρεται και στην αρχική σελίδα της "e-me για όλους", "λόγω της αξιοποίησης της επίσημης έκδοσης της e-me (e-me.edu.gr) για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα στην υποστήριξη χρηστών (εκπαιδευτικών & μαθητών) της επίσημης e-me. Ως εκ τούτου, στην έκδοση "e-me για όλους", (4all.e-me.edu.gr) θα προσφέρεται περιορισμένη υποστήριξη χρηστών".

Ανάρτηση & διαμοίραση αρχείων

1. Τι υλικό / αρχεία μπορώ να αναρτήσω ή να διαμοιράσω στον Τοίχο μιας κυψέλης;

Στον Τοίχο μιας κυψέλης μπορείτε:

- να αναρτήσετε αρχεία εικόνας ή άλλα αρχεία οποιουδήποτε τύπου (pdf, word, excel, power point, OpenOffice, zip, rar κ.ά.) μεγέθους έως 4ΜΒ.

Συγκεκριμένα, οι τύποι αρχείων που μπορείτε να αναρτήσετε περιλαμβάνουν: .png, .jpg, .jpeg, .gif, .pdf, .doc, .docx, .ppt, .pot, .pps, .ppa, .pptx, .zip, .rar, .7z, .xls, .xlt, .xla, .xlsx, .txt, .odt, .ods, .odp, .sb, .sb2, .sb3.

Σημειώνεται ότι η μεταφόρτωση των αρχείων γίνεται και μέσω "drag n drop". Απλά σύρετε το αρχείο μέσα στο πλαίσιο μιας ανάρτησης ή ενός σχολίου. Επίσης, τα αναρτημένα αρχεία .pdf ανοίγουν απευθείας σε νέο tab του φυλλομετρητή.

- να αναρτήσετε διαδραστικά μαθησιακά αντικείμενα που έχετε δημιουργήσει με την εφαρμογή "e-me content".

- να διαμοιράσετε συνδέσμους (links) σε αρχεία τα οποία έχετε αποθηκεύσει στην εφαρμογή Αρχεία, είτε σε προσωπικό σας φάκελο είτε σε κοινόχρηστο φάκελο κυψέλης.

- να αναρτήσετε συνδέσμους σε βίντεο (links π.χ. σε youtube)

2. Πώς μπορώ να διαμοιράσω αρχεία στους/στις μαθητές/τριές μου;

Έχετε τις εξής επιλογές:

ΕΠΙΛΟΓΗ 1: Ανάρτηση του αρχείου σε εργασίες μέσα από την εφαρμογή "e-me assignments".

Πώς: Ανοίξτε την εφαρμογή "e-me assignments" από την κεντρική σελίδα της e-me.

- Επιλέξτε "Νέα εργασία", για να δημιουργήσετε μια νέα εργασία ή ανοίξτε μία υφιστάμενη εργασία από τη Βιβλιοθήκη εργασιών.

- Επιλέξτε "Προσθήκη Πολυμέσων" addMultimedia Icon

- Στη συνέχεια, μεταφορτώστε το αρχείο που επιθυμείτε, επιλέγοντάς το από τον δίσκο της συσκευής σας ή σύροντάς το στον χώρο εκεί. Ο χρόνος της μεταφόρτωσης ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του αρχείου και την ταχύτητα του δικτύου.

addFiles Icon

Μέσα από την εφαρμογή "e-me assignments" μπορείτε να διαμοιράσετε έγγραφα (pdf, word, κ.ά.), λογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, εικόνες, αρχεία ήχου, βίντεο κ.λπ.

- Όταν μεταφορτωθεί το αρχείο θα το δείτε στη «Βιβλιοθήκη πολυμέσων». Συμπληρώστε αν θέλετε μία λεζάντα ή δώστε μια περιγραφή για ευκολότερο εντοπισμό.

addMultimedia2 Icon

Σημείωση: Τα αρχεία που έχετε αναρτήσει στη Βιβλιοθήκη πολυμέσων της εφαρμογής "e-me assignments" θα είναι διαθέσιμα για εισαγωγή σε όλες τις εργασίες που θα δημιουργήσετε.

- Τέλος, επιλέξτε "Εισαγωγή στην εργασία". Στο χώρο της εργασίας εμφανίζεται σύνδεσμος (link) στο αρχείο που αναρτήσατε.

- Αποθηκεύστε την εργασία. Στη συνέχεια μπορείτε να αναθέσετε την εργασία στους μαθητές/τριές σας.

ΕΠΙΛΟΓΗ 2: Ανάρτηση του αρχείου σε κοινόχρηστο φάκελο της κυψέλης μέσα από την εφαρμογή Αρχεία κυψέλης.

Χρησιμοποιήστε τα Αρχεία της κυψέλης και μεταφορτώστε το αρχείο σας στον κοινόχρηστο φάκελο που θα βρείτε με όνομα HIVE_anagnoristiko_kypselis_shared. Με αυτό τον τρόπο όλοι/ ες οι μαθητές/τριές σας θα μπορούν να δουν αυτό το αρχείο.

ΕΠΙΛΟΓΗ 3: Ανάρτηση του αρχείου σε οποιονδήποτε φάκελο μέσα από την εφαρμογή Αρχεία και διαμοίραση του συνδέσμου στον Τοίχο της κυψέλης.

Χρησιμοποιήστε την εφαρμογή Αρχεία (είτε τα Αρχεία χρήστη από την κεντρική σελίδα της e-me είτε τα Αρχεία μιας κυψέλης) για να μεταφορτώσετε το αρχείο σας σε έναν φάκελο.

Στη συνέχεια, από τις επιλογές διαμοιρασμού sharingFile Icon, επιλέξτε "διαμοιρασμός συνδέσμου". Θα εμφανιστεί σύνδεσμος που οδηγεί στο συγκεκριμένο αρχείο και τον οποίο μπορείτε να τον διαμοιράσετε (με αντιγραφή/επικόλληση) στον Τοίχο της κυψέλης.

ΕΠΙΛΟΓΗ 4: Για συγκεκριμένου τύπου αρχεία, υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:

- Εάν πρόκειται για αρχείο εικόνας, μπορείτε να αναρτήσετε απ΄ ευθείας το αρχείο της εικόνας μέσα στον τοίχο της κυψέλης, επιλέγοντας το αντίστοιχο εικονίδιο imageFIleαπό τα εργαλεία του Τοίχου.

- Εάν πρόκειται για βίντεο (π.χ. video στο youtube), μπορείτε να εισαγάγετε τον σύνδεσμο προς το βίντεο αυτό, επιλέγοντας το αντίστοιχο εικονίδιο videoFile, ώστε να εμφανιστεί το βίντεο μέσα στον Τοίχο.

- Εάν πρόκειται για ένα διαδραστικό μαθησιακό αντικείμενο που έχετε δημιουργήσει με την εφαρμογή "e-me content", μπορείτε να το αναρτήσετε απ’ ευθείας μέσα στον τοίχο της κυψέλης, επιλέγοντας το αντίστοιχο εικονίδιο. emeContent Icon

3. Τι χώρο έχω διαθέσιμο στην e-me για να ανεβάσω υλικό;

Ο/Η κάθε εκπαιδευτικός ή μαθητής/τρια στην e-me έχει διαθέσιμο:

- 2GΒ χώρο για αρχεία, είτε στον προσωπικό του/της χώρο αρχείων είτε στα αρχεία μέσα στις κυψέλες του/της,

- επιπλέον 500ΜΒ για περιεχόμενο στην εφαρμογή e-portfolio,

- επιπλέον χώρο στην εφαρμογή e-me content για τις διαδραστικές ασκήσεις και το ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο που δημιουργεί (δεν έχει τεθεί όριο προς το παρόν).

e-me Assignments

1. Μπορώ να ενσωματώσω ένα αντικείμενο "e-me content" σε περιγραφή εργασίας;

Ναι. Για να ενσωματώσετε ένα αντικείμενο που δημιουργήσατε με την εφαρμογή "e-me content" σε περιγραφή εργασίας στην εφαρμογή "e-me assignments" ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:

emeAssignments1Icon

ΒΗΜΑ 1: Ανοίξτε το αντικείμενό σας μέσα στην εφαρμογή e-me content. Στη δεξιά πλευρά θα δείτε το διπλανό πλαίσιο με τίτλο "Ενσωμάτωση αντικειμένου".

ΒΗΜΑ 2: Επιλέξτε "Αντιγραφή" για να αντιγράψετε τον κώδικα που είναι μέσα στο πλαίσιο με τίτλο «Σε ιστοσελίδες και αναρτήσεις ιστολογίων (blogs) ή στο αποθετήριο «Φωτόδεντρο Υλικό Χρηστών».

ΒΗΜΑ 3: Μεταβείτε στην εφαρμογή "e-me assignments" και ανοίξτε την εργασία στην οποία θέλετε να ενσωματώσετε το αντικείμενο "e-me content".

emeAssignments2I conΒΗΜΑ 4: Από το μενού της περιγραφής της εργασίας επιλέξτε "Εισαγωγή" και στη συνέχεια "Πολυμέσα".

emeAssignments3 I conΒΗΜΑ 5: Επιλέξτε την καρτέλα "Ενσωματωμένος". Μέσα στο πλαίσιο που εμφανίζεται επικολλήσετε (με CTRL V) τον κώδικα ενσωμάτωσης του αντικειμένου που είχατε αντιγράψει πριν και επιλέξτε "Εντάξει". Το αντικείμενο ενσωματώθηκε στην περιγραφή της εργασίας σας.

2. Μπορώ να επιλέξω το μέγεθος εμφάνισης της εικόνας μέσα σε εργασία στην εφαρμογή e-me assignments;

Ναι. Για να αλλάξετε το μέγεθος εμφάνισή μιας εικόνας σε μία εργασία, ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

ΒΗΜΑ 1: Επιλέξτε την εικόνα της οποίας θέλετε να αλλάξετε το μέγεθος εμφάνισής της. Στο κάτω μέρος της εικόνας εμφανίζεται ένα πλαίσιο με εργαλεία για την επεξεργασία της.

selectSize Icon

ΒΗΜΑ 2: Από τα εργαλεία επεξεργασίας επιλέξτε το "μολύβι". Στο πλαίσιο που εμφανίζεται (βλ. εικόνα κάτω) έχετε τη δυνατότητα να ρυθμίσετε -μεταξύ άλλων- και το μέγεθος εμφάνισης της εικόνας μέσα στη συγκεκριμένη εργασία.

selectSize2 Icon

ΒΗΜΑ 3: Στη ρύθμιση με την ετικέτα "Μέγεθος" επιλέξτε την επιθυμητή διάσταση. Για παράδειγμα, επιλέξτε:

- μικρογραφία, αν θέλετε η εικόνα να εμφανίζεται ως μικρογραφία 150x150

- "πλήρες μέγεθος" αν θέλετε η εικόνα να εμφανίζεται με την πραγματική της διάσταση, ή

- προσαρμοσμένο μέγεθος, αν θέλετε η εικόνα να εμφανίζεται σε κάποια άλλη συγκεκριμένη διάσταση. Ειδικά σε αυτήν την περίπτωση, ορίστε το επιθυμητό Πλάτος και Ύψος της εικόνας σε pixel.

ΒΗΜΑ 4: Επιλέξτε το κουμπί update Icon που βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία του πλαισίου.

Θέματα ασφάλειας στην e-me

1. Είναι ασφαλές να αναρτούν οι μαθητές/τριες φωτογραφίες τους στο προφίλ τους στην e-me;

Η e-me παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς και μέσα από τις εξής διαδικασίες:

- Όλα τα μέλη της επίσημης e-me είναι πιστοποιημένοι (ταυτοποιημένοι) χρήστες μέσω του ΠΣΔ.

- κυψέλες που αντιπροσωπεύουν ψηφιακές τάξεις και στις οποίες συμμετέχουν μαθητές/τριες, προτείνεται να δημιουργούνται από τους εκπαιδευτικούς ως "ιδιωτικές", διασφαλίζοντας έτσι ότι μόνο οι μαθητές/τριες που προσκαλούνται από τον/την εκπαιδευτικό θα συμμετέχουν στη συγκεκριμένη κυψέλη (κατ’ αναλογία με μία κανονική τάξη, με κλειστή πόρτα).

- Ο/Η εκπαιδευτικός και δημιουργός της κυψέλης είναι ο "Υπεύθυνος" της κυψέλης και έχει (μαζί με δύο βοηθούς) όλα τα δικαιώματα και τις εξουσίες για να ελέγχει το περιεχόμενο που αναρτούν τα μέλη της στον τοίχο ή στα κοινόχρηστα αρχεία, να διαγράφει σχόλια ή κοινόχρηστα αρχεία κυψέλης, να αφαιρεί ή να προσθέτει μέλη στην κυψέλη κ.ά. (αντίστοιχα με τον/την εκπαιδευτικό σε μία κανονική τάξη).

- Για να ενταχθεί κάποιο μέλος της e-me στις "επαφές" ενός μαθητή/τριας, θα πρέπει ο/η μαθητής/τρια να κάνει "αποδοχή".

Γενικά, μέσα από την e-me δίνεται η δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς να συζητήσουν με τους/τις μαθητές τους -πιθανόν ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας - πώς να διαχειρίζονται τον "ψηφιακό εαυτό τους", έτσι ώστε οι μαθητές/τριες να προσεγγίσουν θέματα ορθής συμπεριφοράς στα κοινωνικά δίκτυα και να εξοικειωθούν στην πράξη μέσα σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.

- Τα μόνα στοιχεία που μπορεί να δει κάποιο μέλος της e-me για κάποιο άλλο μέλος το οποίο δεν είναι στις επαφές του/της, είναι το ονοματεπώνυμο και η εικόνα προφίλ.

Παρόλο που, όπως αναφέρθηκε, όλα τα μέλη της e-me είναι πιστοποιημένοι (ταυτοποιημένοι) χρήστες, προτείνουμε οι μαθητές/τριες να μην αναρτούν τη φωτογραφία τους ως εικόνα προφίλ, αλλά, είτε να επιλέγουν ένα από τα διαθέσιμα έτοιμα εικονίδια (avatars), είτε να αναρτούν κάποια δική τους εικόνα που δεν απεικονίζει πρόσωπο.

- Τα άλλα στοιχεία του προφίλ ενός μέλους, δηλαδή το ηλεκτρονικό πορτφόλιο και οι κυψέλες που συμμετέχει ή ακολουθεί, δεν είναι από προεπιλογή ορατά σε άλλα μέλη της e-me. Αποτελεί επιλογή των μελών να αποφασίσουν αν θα τα κάνουν ορατά.

Γενικά θέματα

1. Είναι η e-me πλατφόρμα του ΠΣΔ;

Όχι. Η e-me δεν είναι πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Συγκεκριμένα:

Η e-me δεν έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΠΣΔ. Σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε εξ’ αρχής στο πλαίσιο του έργου "Ψηφιακό Σχολείο" (dschool.edu.gr) από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού (ΔΙΣ) του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. (πρόκειται για τη Διεύθυνση που έχει αναπτύξει και λειτουργεί τα Αποθετήρια Φωτόδεντρο, την κεντρική πύλη ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ, καθώς και τα Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία (e-books)). Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη της e-me ξεκίνησε το 2014 με χρηματοδότηση από το έργο "Ψηφιακό Σχολείο Ι" (ΕΣΠΑ 2007-2013) και η πρώτη της έκδοση 1.0 τέθηκε σε λειτουργία τον 12/2015. Επεκτάθηκε και εξελίχθηκε στο πλαίσιο του έργου "Ψηφιακό Σχολείο ΙΙ" (ΕΣΠΑ 2014-2020) και η έκδοση 2.0 ανακοινώθηκε τον 9/2019. Η συντήρηση και λειτουργία της υλοποιείται από την ίδια Διεύθυνση (ΔΙΣ) και χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΙΘ.

Η e-me δεν είναι εγκατεστημένη σε υπολογιστική υποδομή του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Από την έναρξη λειτουργίας της έως και σήμερα η e-me είναι εξ’ ολοκλήρου σε υπολογιστική υποδομή του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας, πρώην ΕΔΕΤ).

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) είναι η αρμόδια υπηρεσία για την υποστήριξη κεντρικά της πιστοποίησης (ταυτοποίησης) εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών (SSO) καθώς και για την παροχή προσωπικών λογαριασμών (λογαριασμών ΠΣΔ) σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες. Ο λογαριασμός ΠΣΔ χρησιμοποιείται σε διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ στις οποίες απαιτείται η διασφάλιση ότι εισέρχονται μόνο ταυτοποιημένοι χρήστες μαθητές/εκπαιδευτικοί.

Η επίσημη e-me του Ψηφιακού Σχολείου έχει συνδεθεί με την υπηρεσία πιστοποίησης (ταυτοποίησης) εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών (SSO) του ΠΣΔ, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλοι όσοι εισέρχονται στην e-me είναι ταυτοποιημένοι χρήστες (μαθητές/τριες ή εκπαιδευτικοί). Ως εκ τούτου, η είσοδος στην επίσημη e-me του Ψηφιακού Σχολείου γίνεται με λογαριασμούς ΠΣΔ (μέσω Single Sign On -SSO).

Σημειώνεται ότι η ελεύθερη εκδοχή της e-me "e-me για όλους (4all)" έχει επίσης αναπτυχθεί από τη ΔΙΣ του ΙΤΥΕ, αλλά δεν έχει συνδεθεί με την υπηρεσία πιστοποίησης (ταυτοποίησης) εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών (SSO) του ΠΣΔ. Έτσι, η είσοδος στην "e-me για όλους" γίνεται με απλή εγγραφή στην ίδια την πλατφόρμα.

2. Υπάρχει η δυνατότητα να ενταχθούν νέες εφαρμογές στην e-me;

Ναι, η e-me είναι από το σχεδιασμό της ανοιχτή και επεκτάσιμη πλατφόρμα στην οποία μπορούν να προστεθούν εφαρμογές (apps) που αναπτύσσονται είτε από την ομάδα της e-me είτε από τρίτους (εκπαιδευτικούς, φορείς/εταιρίες, ακαδημαϊκή κοινότητα, κ.λπ.). Μέσα από την προσθήκη εφαρμογών (apps) θα επεκτείνεται συνεχώς η λειτουργικότητα της e-me.

Είναι στα σχέδια της ομάδας ανάπτυξης της πλατφόρμας στο ΙΤΥΕ να εντάξει πολύ περισσότερες εφαρμογές στην e-me, οι οποίες, είτε είναι ήδη διαθέσιμες και θα προσαρμοστούν κατάλληλα (π.χ. ανοιχτές html5 εφαρμογές), είτε θα αναπτυχθούν (π.χ. εφαρμογές που θα δημιουργηθούν από την εκπαιδευτική ή την ακαδημαϊκή κοινότητα ή από φορείς μέσα από διάφορες διαδικασίες).

Στη σελίδα https://openspecs.e-me.edu.gr/ υπάρχει Ανοιχτή Πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες για προτάσεις για νέα e-me apps.

Από χρονιά σε χρονιά

1. Διαγράφονται οι κυψέλες από χρονιά σε χρονιά; Σβήνεται το υλικό που έχω αναρτήσει;

Όχι. Οι κυψέλες στην e-me δεν διαγράφονται ούτε απενεργοποιούνται με την έναρξη ή λήξη κάθε σχολικού έτους.

Επίσης, όποιο περιεχόμενο έχετε δημιουργήσει και αποθηκεύσει στην e-me (αναρτήσεις σε τοίχο κυψέλης, αρχεία, αντικείμενα e-me content, εργασίες e-me assignments, άρθρα σε e-me blogs) παραμένει διαθέσιμο συνεχώς, μέχρι εσείς να αποφασίσετε να το διαγράψετε.

2. Την επόμενη σχολική χρονιά θα έχω τους ίδιους μαθητές με την φετινή χρονιά. Μπορώ να κρατήσω την κυψέλη που χρησιμοποιώ τώρα;

Σχετικά με τον προβληματισμό για την αξιοποίηση της ίδιας κυψέλης ή τη δημιουργία νέας για τη νέα σχολική χρονιά, είναι στη δική σας ευχέρεια αν θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ίδια κυψέλη ή αν θα δημιουργήσετε μία νέα κυψέλη, καθώς επίσης και αν θα διαγράψετε την παλιά κυψέλη ή θα την διατηρήσετε.

Εάν έχετε τους ίδιους μαθητές/τριες, θα μπορούσατε ίσως για διευκόλυνση να αξιοποιήσετε την ίδια κυψέλη, αλλάζοντας το όνομα της κυψέλης, ενδεχομένως την περιγραφή της, οργανώνοντας διαφορετικά τα αρχεία της κυψέλης (για παράδειγμα, σε φακέλους/ υποφακέλους ανά σχολική χρονιά) και προσθέτοντας και αφαιρώντας μέλη εφόσον χρειαστεί, δηλ. μαθητές/ τριες που άλλαξαν σχολική μονάδα ή τμήμα.

Η πρόταση της e-me βέβαια είναι κάθε νέα σχολική χρονιά να δημιουργείτε μία νέα κυψέλη για την "τάξη" σας, ακόμη και αν έχετε τους ίδιους μαθητές/τριες, διατηρώντας αν θέλετε ταυτόχρονα και την παλιά κυψέλη (καθαρίζοντας ίσως τα αρχεία και το υλικό που δεν χρειάζεστε πλέον). Τα μέλη της κυψέλης μπορείτε εύκολα να τα καλέσετε μαζικά από την παλιά κυψέλη.

Δημιουργώντας μία νέα κυψέλη ανά σχολικό έτος:

- ξεκινάτε με "καθαρό" (άδειο) τοίχο, χωρίς τις αναρτήσεις και συζητήσεις της προηγούμενης χρονιάς,

- έχετε μόνο τις νέες αναθέσεις εργασιών (assignments) που αφορούν στη συγκεκριμένη σχολική χρονιά και τους/τις συγκεκριμένους μαθητές/τριες,

- διευκολύνεται η οργάνωση των αρχείων της κυψέλης, μιας και αφορούν μόνο στη συγκεκριμένη τάξη/χρονιά,

- διασφαλίζεται ότι τυχόν νέοι/ες μαθητές/τριες της τάξης που δεν ήταν μέλη της κυψέλης την προηγούμενη χρονιά, δεν θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία και στις συζητήσεις των μαθητών/τριών της προηγούμενης χρονιάς.

Διατηρώντας ταυτόχρονα και την παλιά κυψέλη, δίνεται η δυνατότητα στους/τις μαθητές/τριες (ακόμη και σε όσους/ες άλλαξαν σχολείο/τάξη) να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν, στις συζητήσεις, στις εργασίες και στο υλικό. Το υλικό της παλιάς κυψέλης μπορεί να διαγραφεί αν δεν χρειάζεται πλέον ή να μεταφερθεί στη νέα κυψέλη.

Γενικότερα, καλό θα ήταν, από χρονιά σε χρονιά, να ξεκαθαρίζετε τον χώρο με τα αρχεία σας και να σβήνετε όσα δεν χρειάζεστε. Μπορείτε να διατηρήσετε και να προβάλλετε σημαντικά αρχεία και έργα της χρονιάς στο e-portfoliο σας.

Οδηγοί Χρήσης

Βίντεο-παρουσιάσεις / Επίσημο YouTube κανάλι της e-me

e-me FROM ALL - Βίντεο-παρουσιάσεις από την κοινότητα της e-me

e-me FROM ALL

Κοινωνικά δίκτυα

Facebook

Νέα & Ανακοινώσεις

12/02/2024
  • H e-me αναβαθμίστηκε στην έκδοση 3.3!

    Η νέα έκδοση 3.3 της e-me έχει εμπλουτιστεί με νέες εφαρμογές και επεκτάσεις που διευρύνουν σημαντικά τις παρεχόμενες δυνατότητες της πλατφόρμας.

    Συγκεκριμένα, αναπτύχθηκαν και προστέθηκαν στην e-me οι ακόλουθες νέες εφαρμογές:

    • e-me Μαθήματα, ένα δυναμικό εργαλείο σύνθεσης και διαχείρισης περιεχομένου, για να οργανώνετε το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό σας σε ενότητες και να δημιουργείτε «μαθήματα», ακολουθώντας την απλή και οικεία προσέγγιση ενός δομημένου ιστολογίου.
    • e-me appository, ένα αποθετήριο εκπαιδευτικών μικρο-εφαρμογών, με 50 (πενήντα) -μέχρι στιγμής- apps που προέκυψαν από την κατάλληλη προσαρμογή επιλεγμένων μαθησιακών αντικειμένων του αποθετηρίου «Φωτόδεντρο Μαθησιακά Αντικείμενα» και αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης και σε ποικίλα γνωστικά αντικείμενα.
    • e-me Forums, ένας ψηφιακός τόπος για να δημιουργείτε διαδικτυακούς χώρους συζητήσεων για ένα ή περισσότερα ζητήματα, μέσα στις κυψέλες σας. Κάθε φόρουμ περιέχει πολλές συζητήσεις. Η κάθε συζήτηση έχει ένα αρχικό μήνυμα που συνήθως περιγράφει το θέμα της συγκεκριμένης συζήτησης και ποικίλες απαντήσεις και απόψεις κάτω από αυτό («νήμα» συζήτησης).
    • e-me LAMS, το καταξιωμένο εργαλείο σχεδίασης ακολουθιών μαθησιακών δραστηριοτήτων LAMS εντάχθηκε στην e-me, επιτρέποντάς σας να δημιουργείτε ακολουθίες μαθησιακών δραστηριοτήτων και να τις συνθέτετε σε σχέδια μάθησης, με οπτικό τρόπο, με τη μορφή διαγραμμάτων ροής. Μπορείτε να αναθέτετε τα σχέδια μάθησης σε μέλη της κυψέλης σας, για να τα υλοποιήσουν ατομικά ή συνεργατικά, ανάλογα με το είδος των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν και να παρακολουθείτε την πρόοδό τους, παρέχοντας εποικοδομητική ανατροφοδότηση.

    Επιπλέον, προστέθηκαν στην e-me οι ακόλουθες δυνατότητες:

    • Δυνατότητα ορισμού «αγαπημένων» κυψελών: Με επιλογή της «καρδούλας», μπορείτε να ορίζετε τις αγαπημένες κυψέλες σας, οι οποίες θα εμφανίζονται στην κορυφή της λίστας κυψελών σας, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνες που θεωρείτε πιο σημαντικές ή συχνότερα χρησιμοποιούμενες.
    • Δυνατότητα αντιγραφής κυψέλης: Μπορείτε να δημιουργείτε αντίγραφα (κλώνους) των κυψελών σας, επιλέγοντας τα στοιχεία που θέλετε να αντιγραφούν. Ιδανικό για δημιουργία πολλαπλών κυψελών με κοινά χαρακτηριστικά και παρόμοιο περιεχόμενο αναρτήσεων.
    • Δυνατότητα σειροθέτησης των αναρτήσεων στον τοίχο της κυψέλης: Χρησιμοποιώντας τα βελάκια που εμφανίζονται δίπλα σε κάθε ανάρτηση στον τοίχο της κυψέλης σας, έχετε τη δυνατότητα να ορίζετε τη θέση των αναρτήσεων, είτε πρόκειται για τις δικές σας είτε για αυτές των άλλων μελών της κυψέλης σας. Διαμορφώστε την ιδανική ροή των πληροφοριών, προσαρμόζοντας τη στις εκπαιδευτικές ανάγκες και τους στόχους σας.
    • Δυνατότητα διαχωρισμού επαφών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς: Στη λίστα με τις επαφές σας έχουν προστεθεί αντιπροσωπευτικά κουμπιά φιλτραρίσματος, για την κατηγοριοποίηση των επαφών σας ανάλογα με τον ρόλο τους (μαθητές-εκπαιδευτικοί).
    • Δυνατότητα μαζικής διαγραφής επαφών: Για μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των επαφών σας, έχετε πλέον τη δυνατότητα να διαγράφετε πολλαπλά μέλη ταυτόχρονα.

    Ευελπιστούμε οι νέες εφαρμογές και οι επεκτάσεις της e-me να σας φανούν χρήσιμες και αναμένουμε τις προτάσεις σας για περαιτέρω βελτιώσεις!

08/05/2023
  • H e-me αναβαθμίστηκε στην έκδοση 3.2!

    Η νέα έκδοση 3.2 της e-me ενσωματώνει μια νέα εφαρμογή κυψέλης καθώς και αρκετές βελτιώσεις και επεκτάσεις στη λειτουργικότητα της πλατφόρμας!

    Συγκεκριμένα:

    1. Αναπτύχθηκε και προστέθηκε η νέα εφαρμογή «Βιβλιοθήκη υλικού» (e-me Library).

    Η «Βιβλιοθήκη υλικού» παρέχει έναν χώρο για την οργάνωση του υλικού αναφοράς της κυψέλης (π.χ. βιβλία, οδηγούς μελέτης, έγγραφα μαθήματος, πολυμεσικό υλικό αναφοράς κ.ά.) και επιτρέπει την άμεση κι εύκολη διάθεση του υλικού αυτού στα μέλη της κυψέλης. Δικαίωμα ανάρτησης, επεξεργασίας, διαγραφής και οργάνωσης του υλικού έχει ο υπεύθυνος και οι βοηθοί της κυψέλης.

    2. Στον τοίχο της κυψέλης προστέθηκαν:

    • - δυνατότητα «Like» σε αναρτήσεις και σχόλια. Μπορείτε να βάλετε «καρδούλα» σε μια ανάρτηση ή ένα σχόλιο, για να δείξετε ότι σας αρέσει.
    • - δυνατότητα αντιγραφής αναρτήσεων (posts) και επικόλλησης στον τοίχο άλλης κυψέλης σας. Μπορείτε έτσι πλέον, με το πάτημα ενός κουμπιού, να αναδημοσιεύετε μια ανάρτηση από τον τοίχο μιας κυψέλης στον τοίχο άλλων κυψελών σας.
    • - μηχανισμός που αποθηκεύει προσωρινά το προσχέδιο μιας ανάρτησης ή ενός σχολίου μέχρι την τελική υποβολή του. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως χαθεί ό,τι γράψατε αν «φύγετε» από τον τοίχο προτού δημοσιεύσετε την ανάρτηση ή το σχόλιό σας.
    • - όριο στις «καρφιτσωμένες» αναρτήσεις, ώστε ο τοίχος να «φορτώνει» χωρίς καθυστερήσεις.

    3. Στην εφαρμογή e-me assignments προστέθηκε:

    • - δυνατότητα καθορισμού της ημερομηνίας και της ώρας που η περιγραφή (εκφώνηση) μιας εργασίας θα γίνει ορατή σε όσους την έχετε αναθέσει. Μπορείτε έτσι πλέον να αποκρύψετε τις ερωτήσεις των διαγωνισμάτων σας μέχρι και την ημέρα και ώρα της εξέτασης.

    4. Στην εφαρμογή e-me content προστέθηκαν:

    • - νέοι τύποι διαδραστικών αντικειμένων (Structure Strip, AR Scavenger, Cornell Notes, Information Wall), εμπλουτίζοντας την γκάμα επιλογών ανάπτυξης ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού που έχετε στη διάθεσή σας.

    5. Πραγματοποιήθηκαν βελτιώσεις στην αρχική σελίδα και στο infographic με το επιμορφωτικό και ενημερωτικό υλικό της e-me, για την καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρησή σας.

    Ελπίζουμε οι παραπάνω βελτιώσεις και επεκτάσεις να διευκολύνουν το εκπαιδευτικό σας έργο και αναμένουμε τα σχόλια και τις προτάσεις σας για τις επόμενες εκδόσεις της e-me!

Φορτώστε περισσότερα..

Αναβαθμίσεις της e-me

12/02/2024

Έκδοση 3.3


Νέες εφαρμογες στην e-me

e-me Μαθήματα: εφαρμογή δημιουργίας και διαχείρισης ψηφιακών «μαθημάτων», δομημένων σε ενότητες εκπαιδευτικού περιεχομένου

e-me appository: αποθετήριο διαδραστικών εκπαιδευτικών μικρο-εφαρμογών (apps) για εγκατάσταση στην e-me

e-me forums: εφαρμογή δημιουργίας και διαχείρισης χώρων συζήτησης (forums) εντός των κυψελών της e-me

e-me LAMS: εφαρμογή δημιουργίας σχεδίων μάθησης με ακολουθίες μαθησιακών δραστηριοτήτων

Νέες λειτουργίες και βελτιώσεις

Δυνατότητα ορισμού «αγαπημένων» κυψελών (με «καρδούλα»)

Δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων (κλώνων) κυψελών

Δυνατότητα σειροθέτησης των αναρτήσεων στον τοίχο της κυψέλης (με βελάκια «πάνω» - «κάτω»)

Δυνατότητα κατηγοριοποίησης επαφών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (φιλτράρισμα)

Δυνατότητα μαζικής επιλογής επαφών προς διαγραφή

Συντήρηση, αναβαθμίσεις και λοιπές βελτιώσεις

Τεχνικές εργασίες συντήρησης συστήματος, βάσεων δεδομένων και εφαρμογών

Αναβάθμιση των τεχνολογιών, των βιβλιοθηκών και των πρόσθετων της πλατφόρμας και των εφαρμογών της

Επίλυση των ζητημάτων που είχαν αναφερθεί από χρήστες ή είχαν διαπιστωθεί μέσω τεχνικών ελέγχων

08/05/2023

Έκδοση 3.2


Νέα εφαρμογή στην e-me

Βιβλιοθήκη υλικού (e-me Library): χώρος για οργάνωση του υλικού αναφοράς της κυψέλης και διάθεσή του στα μέλη της

Νέες λειτουργίες και βελτιώσεις στον τοίχο

Δυνατότητα «Like» («καρδούλα») σε αναρτήσεις και σχόλια στον τοίχο κυψέλης

Δυνατότητα αντιγραφής και επικόλλησης αναρτήσεων στον τοίχο κυψελών

Μηχανισμός προσωρινής αποθήκευσης προσχεδίου ανάρτησης ή σχολίου στον τοίχο κυψέλης

Προσθήκη ορίου «καρφιτσωμένων» αναρτήσεων στον τοίχο κυψέλης

Βελτιώσεις στα e-me assignments

Δυνατότητα απόκρυψης της περιγραφής μιας εργασίας μέχρι την ημερομηνία έναρξης υποβολής απαντήσεων

Βελτιώσεις στο e-me content

Νέοι τύποι διαδραστικών αντικειμένων

Βελτιώσεις στην αρχική σελίδα και το infographic

Βελτιώσεις στον τρόπο παρουσίασης της πληροφορίας στην αρχική σελίδα

Προσθήκη στο infographic νέων κόμβων για «Παρουσιάσεις» και «Άρθρα – Δημοσιεύσεις»

Συντήρηση, αναβαθμίσεις και λοιπές βελτιώσεις

Τεχνικές εργασίες συντήρησης συστήματος, βάσης δεδομένων και εφαρμογών

Αναβάθμιση των τεχνολογιών, των βιβλιοθηκών και των πρόσθετων της πλατφόρμας και των εφαρμογών της

Επίλυση των ζητημάτων που είχαν αναφερθεί από χρήστες ή είχαν διαπιστωθεί μέσω τεχνικών ελέγχων

Φορτώστε περισσότερα..

Επικοινωνία με τους υπευθύνους της e-me

Δρ. Ελίνα Μεγάλου
Διευθύντρια Δ/νσης Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών, Επιμόρφωσης και Πιστοποίησης (ΔιΕΤΕΠ)
Υπεύθυνη e-me
E-mail: megalou@cti.gr

Δημήτρης Γιακουμάκης
Τεχνικός Υπεύθυνος e-me
E-mail: dgiakoum@cti.gr

Υποστήριξη χρηστών e-me

Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων "Διόφαντος" (ΙΤΥΕ)

Διεύθυνση Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών, Επιμόρφωσης και Πιστοποίησης (ΔιΕΤΕΠ)
Μητροπόλεως 26-28, ΤΚ 10563, Αθήνα

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο ζήτημα με την είσοδό σας στην e-me ή γενικά, με τα στοιχεία του λογαριασμού που έχετε από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), παρακαλούμε απευθυνθείτε στην υποστήριξη χρηστών του ΠΣΔ στη διεύθυνση https://www.sch.gr/helpdesk/ και ειδικότερα στις τοπικές υπηρεσίες υποστήριξης χρηστών του ΠΣΔ, που αναφέρονται στη σελίδα αυτή.


Για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα σχετικά με τη χρήση, αξιοποίηση ή ομαλή λειτουργία της πλατφόρμας e-me, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Ομάδα Υποστήριξης Χρηστών (Help Desk) της e-me ως εξής:

  • Στέλνοντας μήνυμα στο support@e-me.edu.gr ή, εαν αυτό δεν είναι εφικτό,
  • Καλώντας στo 210 3350748 (Δευτ.-Παρ., 10:00 - 15:00)